| |     ћирилица | english  
Naslovna
17. MILANKOVIĆEVI CIKLUSI 2024.

Kulturno-naučna manifestacija „17. Milankovićevi ciklusi 2024.- Osunčavanje i vreme“ održana je 24. i 25.05.2024. godine u Kulturno-naučnom centru "Milutin Milanković", rodnoj kući naučnika u Dalju.


Opširnije...
DAN NACIONALNIH MANЈINA OSJEČKO-BARANЈSKE ŽUPANIJE

Dan nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije obeležen je 25.05.2024. godine, svečanom sednicom Saveta za nacionalne manjine OBŽ i kulturno-umetničkim programom i sajmom na Trgu slobode u Osijeku. 

 


Opširnije...
OTVARANЈE SRPSKOG KULTURNOG CENTRA U OSIJEKU

Na dan Svetog Ćirila i Metodija, 24.05.2024. godine u Osijeku otvoren je Srpski kulturni centar.


Opširnije...
PROSLAVA DANA ZVO U BOROVU

Dan Zajedničkog veća opština obeležen je svečanom akademijom i kulturno-umetničkim programom, 23.05.2024. godine u Borovu.


Opširnije...
PROGRAM POSVEĆEN HEROINI VELIKOG RATA MEJBL GORDON DANLOP GRUJIĆ U DALJU

U organizaciji Udruženja „Đorđe Ocić“ iz Dalja, a u saradnji sa Muzejom Jevrema Grujića iz Beograda, 19.05.2024. godine u dvorištu porodične etno kuće Ocić u Dalju, održan je program pod nazivom „Ko je nama bila Lejdi Mejbl?“, posvećen heroini Velikog rata, Mejbl Gordon Danlop Grujić.


Opširnije...
GOSTOVANЈE PREDSTAVNIKA MATICE SRPSKE U VUKOVARU I OSIJEKU

U organizaciji Zajedničkog veća opština, 16. i 17.05.2024. godine u Srpskom domu u Vukovaru, održan je prvi Sajam izdavaštva Srba u Hrvatskoj. 


Opširnije...
KOMEMORACIJA NA DUDIKU

U organizaciji Zajedničkog veća opština, Zajednice udruženja boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Grada Vukovara, u Spomen parku Dudik kraj Vukovara, je 11.05.2024. godine održana komemoracija povodom sećanja na ustaški zločin na Dudiku.


Opširnije...
GOSTOVANJE AKADEMSKOG VOKALNO INSTRUMENTALNOG ANSAMBLA „AVIA AGHANGELI“ U VUKOVARU

Ustanova u kulturi Srpski dom, 10.05.2024. godine, u Srpskom domu u Vukovaru, proslavila je slavu Živonosni istočnik – Istočni petak.


Opširnije...
PROSLAVA DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista R.Hrvatske (SABA) i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, u Batini i Belom Manastiru je 09.05.2024. godine, svečano obeležena 79. godišnjica Dana pobede nad fašizmom.


Opširnije...
PROSLAVA VASKRSA

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs, pravoslavni vernici u Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj i Eparhiji pakračko-slavonskoj, obeležili su bogosluženjima, prigodnim programima i podelom poklona.


Opširnije...
29. GODIŠNjICA OD PROGONA I STRADANjA SRPSKOG NARODA U OPERACIJI „BLJESAK“

Konzul žeran Vladimir Marjanović, 02.05.2024. godine, u hramu Svetog Dimitrija u Okučanima, prisustvovao je molitvenom obeležavanju 29. godišnjice od progona i stradanja srpskog naroda u operaciji „Bljesak“.


Opširnije...
GOSTOVANЈE UMETNIKA IZ R.SRBIJE U VUKOVARU I OSIJEKU

U organizaciji ustanove u kulturi Srpski dom i Zajedničkog veća opština, 25.04.2024. godine, u Srpskom domu u Vukovaru, gostovala je glumica Ljiljana Jakšić član ansambla KPGT iz Beograda, sa multimedijalnim programom u formi muzejskog teatra, monodramom „Moj otac Vuk Karadžić“ u produkciji Muzeja Vuka i Dositeja i Narodnog muzeja Srbija.


Opširnije...
79. GODIŠNjICA PROBOJA POSLEDNЈIH PREŽIVELIH ZATVORENIKA U KONCENTRACIONOM LOGORU JASENOVAC

U hramu Svetog proroka Ilije u mestu Mlaka pored Jasenovca, 22.04.2024. godine, održano je molitveno sećanje na stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.


Opširnije...
KONCERT BOJANE PEKOVIĆ I ANSAMBLA UMETNIČKA PORODICA

U organizaciji ustanove u kulturi Srpski dom i Zajedničkog veća opština, 16.04.2024. godine, u Srpskom domu u Vukovaru, održan je koncert Bojane Peković i ansambla Umetnička porodica.


Opširnije...
79. GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA VUKOVARA OD FAŠIZMA U DRUGOM SVETSKOM RATU I PROBOJA SREMSKOG FRONTA

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista R.Hrvatske i Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije, u Iloku, Šarengradu i Vukovaru je 12.04.2024. godine, svečano obeležena 79. godišnjica oslobođenja Vukovara od fašizma u Drugom svetskom ratu i proboja Sremskog fronta.


Opširnije...
GOSTOVANJE PRVAKA DRAME SNP IZ NOVOG SADA J.KRAJNOVA U VUKOVARU

U Hrvatskom domu u Vukovaru, 11.04.2024. godine, gostovao je prvak drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Jugoslav Krajnov, sa predstavom „Žena iz Porto Pima“ Antonia Tabukia


Opširnije...
GOSTOVANJE MUZIČKE ŠKOLE „I.BAJIĆ“ IZ NOVOG SADA U OSIJEKU

Povodom 145 godišnjice rođenja i 100 godišnjice smrti kompozitora Franje Štefanovića iz Petrovaradina, 05.04.2024. godine u Dečjem pozorištu Branka Mihaljevića u Osijeku, gostovala je Muzička škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, sa dečjom operom „Šumska kraljica“


Opširnije...
MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠNIH AKADEMIJA „DIONIZ“ U ĐAKOVU

U organizaciji Akademije za umetnost i kulturu u Osijeku, Centra za kulturu u Đakovu i Grada Đakovo, od 03. do 07.04.2024. godine, na više lokacija u Đakovu, održan je 16. međunarodni festival pozorišnih akademija „Dioniz“.


Opširnije...
OTVARANjE SRPSKOG KULTURNOG CENTRA „B.RADIČEVIĆ“ U SLAVONSKOM BRODU

Povodom 200 godina od rođenja srpskog pesnika Branka Radičevića, konzul žeran Generalnog konzulata R.Srbije u Vukovaru Vladimir Marjanović sa potpredsednicom Vlade R.Hrvatske Anjom Šimpragom, predsednikom Srpskog narodnog veća Miloradom Pupovcem i gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom, prisustvovao je otvaranju Srpskog kulturnog centra „Branko Radičević“, 28.03.2024. godine u Slavonskom Brodu.


Opširnije...
79. GODIŠNЈICA BOLMANSKE BITKE

U organizaciji Opštine Jagodnjak i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, u Bolmanu je 23.03.2024. godine, svečano obeležena 79. godišnjica Bolmanske bitke.


Opširnije...
GOSTOVANjE POZORIŠTA „ATELjE 212“ U VUKOVARU

U organizaciji ustanove u kulturi Srpski dom, 22.03.2024. godine, u Srpskom domu u Vukovaru, gostovalo je pozorište „Atelje 212“ sa predstavom „Cacijev uspomenar“.


Opširnije...
GOSTOVANJE EDUKATIVNOG TEATRA IZ SUBOTICE U VUKOVARU

Povodom svetskog dana oralnog zdravlja, u organizaciji ustanove u kulturi Srpski dom i Zajedničkog veća opština, 19.03.2024. godine, u Srpskom domu u Vukovaru, gostovao je Edukativni teatar iz Subotice sa interaktivnom dečjom predstavom „Ne dozvoli da te zub zaboli“.


Opširnije...
SNIMANJE SERIJALA KULTURA SRBA U HRVATSKOJ

U periodu od 11. do 17.03.2023. godine, novinari Redakcije programa za kulturu i umetnost, Kulturno umetničkog programa, Radio televizije Srbije, boravili su na jurisdikcionom području Generalnog konzualata, radi snimanja serijala „Kultura Srba u Hrvatskoj“.


Opširnije...
MEĐUNARODNO NAUČNO-STRUČNI SKUP “9. DANI ICARUS HRVATSKA“ U OSIJEKU

Na Akademiji za umetnost i kulturu u Osijeku, od 13. do 15.03.2024. godine, održan je Međunarodno naučno-stručni skup “9. dani ICARUS Hrvatska“, „Baština bez granica: kulturne i edukacijske prakse i nove perspektive“.


Opširnije...
GOSTOVANJE SNP IZ NOVOG SADA

Konzul žeran Vladimir Marjanović prisustvovao je 08.03.2024. godine, predstavi „Što na podu spavaš“, autora Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koja je gostovala na 20 festivalu „Virovitički kazališni susreti – VIRKAS“ u Virovitici.


Opširnije...
KABARETSKO MUZIČKO POETSKO VEČE U BOROVU

U Centru za kulturu u Borovu, 07.03.2024. godine, održano je kabaretsko muzičko poetsko veče "Kao da sam te sanjao" na kome su nastupili glumci Pozorišta na Terazijama iz Beograda.


Opširnije...
GOSTOVANJE ZVEZDARA TEATRA U HNK OSIJEK

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, 24.02.2024. godine, gostovalo je pozorište iz Beograda Zvezdara teatar sa predstavom „Osama-kasaba u NJujorku“


Opširnije...
SVEČANA AKADEMIJA PROVODOM DANA DRŽAVNOSTI - SRETENJA

Svečana akademija povodom proslave Dana državnosti R.Srbije – Sretenja, održana je 16.02.2024. godine u Srpskom domu u Vukovaru, u organizaciji Generalnog konzulata R.Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština i Srpskog doma, a uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova R.Srbije


Opširnije...
PROSLAVA „SVETOG SAVE“

Crkveni praznik i školska slava „Sveti Sava“ proslavljen je na jurisdikcionom području ovog GK, svečanim akademijama, liturgijama i prigodnim programima u školama u kojima se nastava realizuje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.


Opširnije...
Prijavljivanje za glasanje na izborima 17. decembra 2023. godine

Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo Odluku o raspisivanju izbora za poslanike Narodne skupštine i da su isti zakazani za 17. decembar 2023. godine.

Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

Državljani R. Srbije sa biračkim pravom, mogu da podnesu zahtev za glasanje u inostranstvu diplomatsko-konzularnom predstavništvu najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 25. novembra 2023. godine. Nakon navedenog vremena zahtevi neće moći da se procesuiraju.

Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak. To možete učiniti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenolm matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/. Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak se može podneti i direktno preko portala eUprava ukoliko imate nalog na portalu eUprave i istom pristupate kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili putem mobilne aplikacije ConsentID.

Zahtevi za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu i za upis u jedinstveni birački spisak dostupni su na sledećim linkovima:

http://www.vukovar.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_prijavu_glasanja_u_inostranstvu.pdf

http://www.vukovar.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_birački_spisak.pdf

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu potrebno je podneti bez obzira da li su građani - birači ranije glasali u inostranstvu.

Pored zahteva, potrebno je priložiti i važeći pasoš ili ličnu kartu Republike Srbije. Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni. Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (prve strane pasoša ili obe strane lične karte, ukoliko je lična karta sa čipom poželjno je priložiti kopiju očitane lične karte), može se dostaviti na sledeći način:

- lično u prostorijama Konzulata, svakog radnog dana od 09:00 do 13: časova;

- elektronski putem mejla: vukovargk@gmail.com

- poštom na adresu: Ivana Gundulića 19, 32000 VukovarKonkurs za sufinansiranje projekata u oblasti Obrazovanja

Obaveštavamo da je raspisan Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje, negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta, u oblasti Obrazovanja.

Konkurs je otvoren od 13. do 23. oktobra 2023. godine.

Sve informacije o načinima prijavljivanja i uslovima samog Konkursa možete pronaći na linku www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.php.21.02.2022. - Prijava birača za glasanje u inostranstvu

 

PRIIJAVLJIVANJE ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU NA IZBORIMA RASPISANIM ZA 3.APRIL 2022.GODINE

 


Opširnije...
02.08. 2021. - Uručeno 75 stanova u Nišu izbegličkim porodicama iz Hrvatske i BiH
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković prisustvovao je danas u Nišu svečanom uručenju ključeva 75 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Hrvatske i BiH u okviru realizacije Regionalnog stambenog projekta (RSP) u Srbiji.

 


Opširnije...
23.07.2021. - KONKURS za sufinansiranje projekata namenjenih za region – 2021 (od 22. jula do 06. avgusta 2021. godine.)

Konkursi za sufinansiranje projekata  koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

 22.07.2021. - Otvoren poziv za registraciju udruženja iz regiona i dijaspore

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu poziva udruženja iz regiona i dijaspore da se registruju na novu onlajn veb platformu koja omogućava digitalizovano konkurisanje za sve buduće konkurse namenjene sufinansiranju projekata. Nakon izvršene registracije, udruženje će imati uvid u sve aktuelne konkurse na koje može da aplicira.

 22.07.2021. - Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner

Mi smo se odlučili - naš cilj jeste i ostaje EU, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu nemačkom dnevniku „Handelsblatu“ i da za Srbiju ne postoji nikakva alternativa, ali naglasio i da je Kina važan partner Srbiji, a zadatak države da vodi brigu o interesu svojih građana.

 


Opširnije...
20.07.2021. - Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na skupu posvećenom digitalizaciji i IT sektoru, koji je održan u NJujorku, da je, otkako je postala premijerka, najponosnija na uspeh Srbije u oblasti digitalizacije.

 


Opširnije...
13.07. 2021. - Selaković pozvao predstavnike članica PNZ da se u oktobru okupe u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković obratio se danas na Ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ) i tom prilikom je uputio poziv predstavnicima članica da se okupe u Beogradu, 11. i 12. oktobra, kada će biti obeležena 60. godišnjica od održavanja prve Konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961. godine.

 


Opširnije...
10. 07. 2021. - Cilj da mladi ostanu u Srbiji

 


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na otvaranju Samita srpske omladine i studenata Balkana da je cilj da mladi ostanu u Srbiji i u zemljama regiona i da se vraćaju iz inostranstva.

 


Opširnije...
08.07. 2021. - Srpska deca iz regiona u poseti Ministarstvu spoljnih poslova Srbije

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković primio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova učesnike Letnjeg kampa za srpsku decu iz regiona i tom prilikom je mlade goste upoznao sa svojim radom i načinom na koji funkcioniše Ministarstvo.

 

 


Opširnije...
05. jul 2021. - Srbija snažno podržava Berlinski proces

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na onlajn Samitu lidera Berlinskog procesa na kojem je bilo reči o konkretnim rezultatima postignutim u toku njegovog sedmogodišnjeg trajanja, planovima za naredni period i inicijativama čiji je cilj pružanje podrške Zapadnom Balkanu na njegovom putu ka Evropskoj uniji.

 

 


Opširnije...
29.06.2021. - Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji „Mini Šengen“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas putem video-linka na konferenciji „Mini Šengen“ sa predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevim. Zvaničnici su razgovarali o daljim koracima u regionalnoj saradnji, kao procesu od vitalnog značaja za napredak Zapadnog Balkana i evropskog puta u celini.

 


Opširnije...
25.06.2021. - Ministar Selaković sa budućim izaslanicima odbrane Republike Srbije

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković razgovarao je danas sa budućim izaslanicima odbrane, koji u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije obavljaju pripreme za odlazak u inostranstvo.

 


Opširnije...
17. 06. 2021. - Sastanci u Antaliji bili uspešni za Srbiju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon plenarnog sastanka Procesa saradnje JIE u Antaliji, da su na ovom skupu jednoglasno usvojeni Zajednička deklaracija, Strateški dokument za Jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izveštaj Saveta za regionalnu saradnju

 


Opširnije...
17. 06. 2021.- Sastanak ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio danas, nakon sastanka ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, da su, u godini kada se obeležava četvrt veka postojanja ove inicijative, više nego ikad potrebni dobrosusedski odnosi, zajednički nastup i objedinjavanje tržišta. 

 


Opširnije...
17. 06. 2021. – Sastanak ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Анталији на Састанку министара иностраних послова учесницa Процеса сарадње у југоисточној Европи. 

 


Opširnije...
13.06.2021.- Obnovljena spomen ploča za nastradale u Bršadinu

Generalni konzul Milan Šapić položio je venac na obnovljenu spomen ploču nastradalim meštanima Bršadina tokom rata 1991-1996.godine.

 


Opširnije...
09.06.2021. - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

 


Opširnije...
20.05.2021. - Ministar Selaković predstavio novu uslugu „e-Konzulat“

U Beogradu je danas predstavljena nova usluga Ministarstva spoljnih poslova „e-Konzulat”, namenjena stranim državljanima koji apliciraju za vizu i žele da dođu u Srbiju da rade.

 


Opširnije...
29.04.2021. - Vakcinacija srpskih državljana iz dijaspore

Program za povezivanje za srpskom dijasporom "Tačka povratka", uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, obezbedio je poseban termin za vakcinaciju srpskih državljana iz dijaspore.

 


Opširnije...
Neradni dani

Zbog obeležavanja državnih praznika Republike Srbije, Generalni konzulat Republike Srbije neće raditi u periodu od 30. aprila do 4. maja 2021. godine. Prvi sledeći radni dan je 5. maj 2021. godine.  Za hitne slučajeve, dežurni broj G.Konzulata je +38532441183. Želimo Vam srećne praznike.

 21.04.2021. - Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn. Sagovornici su zaključili da osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nadstavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP-a, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije.

 


Opširnije...
20.04.2021. - Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas regionalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hansa Klugea, sa kojim je razgovarao o saradnji u borbi protiv pandemije Kovid-19, kao i o saradnji na unapređenju zdravstvene zaštite u našoj zemlji i drugim zajedničkim aktivnostima.

 


Opširnije...
19.04.2021. - SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji i toku imunizacije građana u Srbiji.

 


Opširnije...
13.04.2021. - Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je konstatovao da Priština uporno istrajava u kampanji mržnje protiv srpskog naroda, što se najdrastičnije vidi u neargumentovanim optužbama za masovna silovanja i genocid

 


Opširnije...
13.04.2021. - Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da politički ekstremizam među Albancima na KiM ne gubi na snazi, već da naprotiv, postaje sve jači.

 


Opširnije...
24.03.2021. - Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.        VIDEO

 


Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji

 


Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

Film Zločin bez kazne / Crime without punishment 17.03.2004 možete pogledati OVDE

 


Opširnije...
17.03.2021. - Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o nastavku borbe protiv pandemije Kovid-19 i izazovima u procesu masovne vakcinacije, kao i o dinamici pristupnih pregovora između Srbije i EU i stabilnosti u regionu. 

 


Opširnije...
17.03.2021. - Republika Srbija u Mesecu Frankofonije / La République de Serbie au Mois de la Francophonie

Republika Srbija, kao pridružena članica Frankofonije, zajedno sa celom frankofonom zajednicom u svetu obeležava „Mesec Frankofonije“. Za sve ljubitelje srpske kulture i francuskog jezika, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je pripremilo bogat program, a Ambasada R.Srbije u Briselu vas poziva da otkrijete raznolikost i bogatstvo srpske kulture na francuskom jeziku. Kliknite na sliku ispod.
La République de Serbie en qualité de membre associé à l'OIF, de concert avec toute la communauté francophone dans le monde entier, célèbre le Mois de la Francophonie. Pour tous les amateurs de la culture serbe et de la langue française, le Ministère de la Culture et de l'Information de la République de Serbie a préparé un vaste programme et L’Ambassade de la République de Serbie à Bruxelles vous invite à découvrir la diversité et la richesse de la culture serbe en français. Cliquez sur l'image ci-dessus.

 12.03.2021. - Otvoren Dom za mlade u Ostrovu

Generalni konzul Milan Šapić prisustvovao je otvaranju Doma za mlade u Ostrovu, Opština Markušica.

 


Opširnije...
09.03.2021. – Uručene nagrade đacima OŠ u Bršadinu

Generalni konzul Milan Šapić posetio je Osnovnu školu Bršadin i uručio nagrade učenicima 4. razreda, Mili Dragaš i Filipu Maruniću.

 


Opširnije...
08.03.2021. - Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je borba protiv svih oblika kriminala u vrhu prioriteta Vlade Srbije i neizostavan segment procesa pridruživanja EU. 

 


Opširnije...
18. 02. 2021. - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je NJegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.

 


Opširnije...
15.02.2021. - Dan državnosti

 07.02.2021. - Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.

 


Opširnije...
06.02.2021. - Selaković: Ne odgovaramo na provokacije, želimo mir u regionu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je stav Srbije da ne odgovara na provokacije pojedinih političara iz regiona, jer je, ističe, odlučna da ostane faktor mira i stabilnosti u regionu. Odgovarajući na pitanje da prokomentariše odnos Srbije sa ostalim zemljama u regionu, a usled, na konstataciju novinara, sve češćih provokacija na račun naše zemlje, Selaković je odgovorio da Srbija ne želi da odgovara na provokacije, već želi da bude protagonista svih dobrih inicijativa koje regionu donose razvoj.

 

 


Opširnije...
04.02.2021. - Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, nastavku borbe protiv pandemije Kovid-19, sprovođenju političkih i ekonomskih reformi, uz poseban akcenat na vladavinu prava i planove za nove investicije EU u našoj zemlji.

 

 

 


Opširnije...
01.02.2021. - Donirana humanitarna pomoć GK Vukovar nastradalom stanovništvu Banije

Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru, uz pomoć  donatora i ličnim sredstvima zaposlenih, pridružio se humanitarnoj akciji Srpskog narodnog veća „Banija je naša kuća“. 

 


Opširnije...
28.01.2021. - Selaković: Srbija posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative

 


Srbija je posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative i odgovarajuće strategije, kao okvira u kojem se sprovode aktivnosti koje jačaju evropski put naše zemlje, sve vreme stvarajući bolje mesto za život zajedno sa državama članicama EU koje učestvuju, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na video konferenciji Petog foruma Strategije EU za jadranski i jonski region.

 


Opširnije...
26.1.2021. - Selaković i Gujon čestitali Savindan

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i francuski humanitarac Arno Gujon čestitali su dan Svetog Save, ističući da je svetosavlje filozofija života i sistem vrednosti oko kojeg se okuplja čitav srpski narod, kao i da nam je Sveti Sava ostavio nauk da se država i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti.

 


Opširnije...
26.1.2021. - Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije

Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u regionu, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za „Politiku“ ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

 


Opširnije...
22.01.2021. - Konkurs Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sektor za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije raspisalo je Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini. 

 


Opširnije...
12.01.2021. - Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi

 


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.

 


Opširnije...
03.01.2021. - Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

 

 


Opširnije...
02.01.2021. - Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti

 


Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će najveći broj tih mesta biti popunjen i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.

 


Opširnije...
Novogodišnja video-čestitka Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije

 30.12.2020 - Srbija donira milion evra Hrvatskoj za sanaciju štete od zemljotresa

Влада Републике Србије донела је на данашњој седници одлуку да се упути износ од милион евра Републици Хрватској као финансијска помоћ за санацију штете настале услед разорног земљотреса који је погодио нашу суседну земљу

 


Opširnije...
29.12.2020. - Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

 


Opširnije...
24.12.2020. - Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

 


Opširnije...
23.12.2020. - SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji. 

 


Opširnije...
18.12.2020. - Selaković sa rukovodstvom Dunavske komisije u Budimpešti

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Budimpešti sa rukovodstvom Dunavske komisije sa kojim je razgovarao o važnosti Dunava za unapređenje regionalne ekonomije i intenzivni protok ljudi i robe.

 


Opširnije...
17.12.2020. - Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

Vlada Republike Srbije je saopštila da je, na danas održanom Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, pozdravljen ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije u EU i ponovljena podrška EU putu Srbije ka članstvu. 

 


Opširnije...
16.12.2020. - Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video veze sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU.

 


Opširnije...
15.12.2020. - Selaković: Nekome u regionu smeta ekonomski snažna Srbija

 


Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da je neprihvatljivo da se govori o rušenju Republike Srpske kao jednog od entiteta BiH i navodi da Srbija smatra da Dejtonski sporazum ne može da se menja bez saglasnosti sva tri konstitutivna naroda i oba entiteta.

 


Opširnije...
14.12.2020. - Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je 11.12.2020.godine video sastanak sa državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, sa kojim je razgovarala o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u dve zemlje i EU, kao i procesu evrointegracija Srbije.   

 


Opširnije...
10.12.2020. - SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.

 


Opširnije...
10.12.2020. - Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

Udruženje novinara Srbije (UNS), pod podrškom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima i regionu Ministarstva spoljnih poslova, organizovaće, 29. decembra 2020. godine, Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu. Konferencija će, zbog pandemije Kovid 19, biti održana preko ZOOM aplikacije.

 


Opširnije...
08.12.2020. - Obeležena 76. godišnjica Desanta na Dunav

Povodom obeležavanja  76. godišnjice Desanta na Dunav i prvog pokušaja oslobođenja Vukovara i proboja sremskog fronta odana je počast borcima jedinice Crvene armije i Pete vojvođanske brigade.  

 


Opširnije...
08.12.2020. - Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem

 


Opširnije...
24.11.2020. - 76. godišnjica Batinske bitke

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Belog Manastira, 24. novembra 2020. godine, na spomen kompleksu u Batini, obeležena je 76. godišnjica Batinske bitke

 


Opširnije...
KNJIGA ŽALOSTI

Povodom  smrti smrti NJegove svetosti Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja, građani  i predstavnici društvenog i političkog života Srba u Vukovaru i okolini upisali su se u Knjigu žalosti. 

 


Opširnije...
KNJIGA ŽALOSTI

Povodom smrti NJegove svetosti Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja u Generalnom konzulatu  Republike Srbije u Vukovaru, biće otvorena knjiga žalosti u ponedeljak, 23. novembra i u utorak 24. novembra 2020. godine, od 11,00 do 13,00 časova.
Upisivanje u knjigu žalosti biće organizovano uz poštovanje svih  preventivnih mera i preporuka o zaštiti javnog zdravlja. Zbog epidemiloške situacije, izjave i pisma saučešća biće primani i elektronskim putem  na e-mail adresu generalni.konzulat@gk-srbije-vukovar.hr i poštoma na adresu: Ivana Gundulića br.19 , 32000 Vukovar.

 Preminuo patrijarh srpski gospodin Irinej

 


U petak, 20. novembra 2020. godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu NJegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović).

 


Opširnije...
20.11.2020. - Stipendije Vlade Republike Srbije u okviru Projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2020/2021. godinu

Vlada Republike Srbije raspisala je konkurs za dodelu stipendija u okviru Projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2020/2021. godinu.
Kandidati zainteresovani za dobijanje stipendije prijavu podnose preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u Republici Hrvatskoj.

 


Opširnije...
Dan primirja u Prvom svetskom ratu-neradni dan

Generalni konzulat Republike Srbije neće raditi u sredu, 11.novembra 2020.g. – državni praznik u Republici Srbiji - Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U hitnim slučajevima možete se javiti na telefon 032/441-183.

 13.08.2020. – Komemoracija i pomen za srpske civilne žrtve stradale tokom “krvavog avgusta 1942.godine”

 


I ove godine u Kusonjama kod Pakraca održana je komemoracija i pomen za oko 500 pobijenih Srba 13. avgusta 1942. godine kada je polovina stanovništva ovog sela nedaleko od Pakraca ubijena, a druga polovina, uglavnom žena i dece, deportovana u logore smrti. 

 


Opširnije...
03.08.2020. - KOMEMORATIVNO OKUPLJANJE U SPOMEN NA UBIJENE I NESTALE TOKOM I NAKON AKCIJE „OLUJA“

 


Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije  organizovalo je  parastos za ubijene i nestale tokom i nakon vojno-policijske akcije „Oluja“. 

 


Opširnije...
.

 

 17.06.2020. - Dan Veća i Krsna slava VSNM Virovitičko-podravske županije

 U Slatini je svečano obeležen Dan Veća i Krsna slava Veća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije, sv. muč. Georgija Bogića. 

 


Opširnije...
28.01.2020. - Donirana stručna literatura za decu

U koordinaciji Zajedničkog veća opština Vukovar i Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru donirana je stručna literatura, didaktički materijal i nastavna sredstva vrtićima i školskim ustanovama u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

 


Opširnije...
27.01.202. - Proslava Dana Sv. Save

Školska slava Sveti Sava svečano je proslavljena u svim osnovnim i srednjim školama u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. 

 


Opširnije...
26.01.2020. - Svetosavska akademija – Vukovar

Centralna Svetosavska akademija u organizaciji Eparhije osečkopoljske i baranjske održana je u  Hrvatskom domu u Vukovaru

 


Opširnije...
19.01.2020. - Osveštan obnovljeni Pravoslavni krst u Vukovaru

 


U organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Vukovar, u sabornom hramu Svetog Nikolaja, održana je sveta liturgija. Nakon liturgije organizovana je litija, koja se uputila od crkve prema obnovljenom bogojavljenskom krstu postavljenom na obali Dunava, koji je tom prilikom i osveštan.

 


Opširnije...
14.01.2020. - Obeležena godišnjica stradanja meštana Kometnika i Dobrića

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Opštine Voćin i SNV Virovitičko-podravske županije, u Voćinu je održan komemorativni skup povodom obeležavanja godišnjice stradanja meštana sela Kometnika i Dobrića u Drugom svetskom ratu. 

 


Opširnije...
08.01.2020. - Svečani božićni program

U organizaciji SKD „Prosvjeta“, pododbor Vukovar, u Ružičkinoj kući u Vukovaru održan je svečani božićni program 

 


Opširnije...
07.12.2019. - Obeleženo 75. godina od Desanta na Dunavu

U organizaciji Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Grada Vukovara, polaganjem venaca na spomenik u Borovu naselju i Spomen kosturnicu u Vukovaru, spuštanjem venca u Dunav i održavanjem akademije u Ružičkinoj kući u Vukovaru, svečano je obeležena 75. godišnjica Desanta na Dunavu.

 

 


Opširnije...
16.11.2019. - Osveštan obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima

Поводом обележавања 800. година СПЦ, централна прослава у организацији Епархије пакрачко-славонске, одржана је 16.11. о.г. у Кућанцима,  родном месту Патријарха Павла.      
Патријарх српски Иринеј освештао је обновљени храм Светих апостола Петра и Павла и начелствовао Свету архијереjску литургију уз саслуживање Митрополита црногорско-приморског Амфилохија и загребачко-љубљанског Порфирија,

 


Opširnije...
14.11.2019. - Obeležavanje 75. godišnjice Batinske bitke i oslobođenja Baranje

 U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir polaganjem venaca i cveća na spomenik „Pobjeda“ u Batini; spomenike i biste revolucionara Baranje na Partizanskom groblju u Belom Manastiru; spomenik palim borcima Crvene armije na Trgu slobode u Belom Manastiru, zatim održavanjem svečane akademije u Centru za kulturu Grada Belog Manastira, obeleženo je 75. godina oslobođenja Baranje. 

 


Opširnije...
09.11.2019. - U Belom Manastiru održana X Smotra srpskog folklora

U organizaciji Zajedničkog veća opština Vukovar, u Belom Manastiru održana je X Smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

 


Opširnije...
04.-08.11.2019. - Nedelja srpske knjige u Vukovaru

U organizaciji Srpskog kulturnog centra u Vukovaru, u periodu od 04. do 08. novembra 2019. godine, realizovan je projekat „Nedelja srpske knjige“. 

 


Opširnije...
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije je, na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša.

 


Opširnije...
18-19.10.2019. - Obeleženo 800 godina samostalnosti SPC i 630 godina od Kosovske bitke

U organizaciji Eparhije osečkopoljske i baranjske, Svečanom akademijom održanom u Sabornom hramu u Vukovaru, proslavljen je veliki jubilej SPC - 800 godina autokefalnosti i 630 godina od Kosovske bitke. 

 


Opširnije...
Sporazum o ukidanju viza sa Republikom Mjanmarskom Unijom

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Mjanmarske Unije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, koji je potpisan u Nej Pi Duu, 29. januara 2019. godine, stupa na snagu 16. oktobra 2019. godine.

 


Opširnije...
Sporazum o ukidanju viza sa Republikom Surinam

 

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Surinam o oslobađanju od obaveze pribavljanja viza za nosioce običnih, diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša, koji je potpisan u Paramaribu, 10. februara 2018. godine, stupio je na snagu 16. septembra 2019. godine.

 


Opširnije...
09.09.2019. - Početak školske godine

Podsekretar u Sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović, sa predsednikom Zajedničkog veća opština Srđanom Jeremićem i delegacijom ZVO, posetio je četiri Osnovne škole: „Bijelo brdo“, „Trpinja“, „Negoslavci“ i „ Borovo“ i učenicima koji nastavu pohađaju po Modelu A- na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, tradicionalno uručio komplete udžbenika za učenike od prvog do petog razreda, kao i školske torbe svim polaznicima prvog razreda. 

 


Opširnije...
07.09.2019. - Jasenovac

 

Eparhija Pakračko-slavonska je i ove godine tradicionalno obeležila praznik Svetih Novomučenika Jasenovačkih. 

 


Opširnije...
26.08.2019. - Svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Negoslavci obeležen je Dan opštine Negoslavci

Svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Negoslavci tradicionalno je  obeležen je Dan opštine Negoslavci

 


Opširnije...
22.08.2019. - Obeležena 77. godišnjice stradanja kozaračke dece u Noskovačkoj Dubravi

Veće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije i Veće SNM Opštine Čađavica obeležili su 77. godišnjicu stradanja dece srpske nacionalnosti sa Potkozarja u ustaškom logoru za žene i decu, koji se nalazio u štalama bivše ekonomije u Noskovačkoj Dubravi. 

 


Opširnije...
20.08.2019. - Stipendija Vlade Republike Srbije u okviru Projekta ,,Srbija za Srbe iz regiona" za školsku 2019/2020. godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za dodelu stipendija u okviru Projekta ,,Srbija za Srbe u regionu" za školsku 2019/2020. godinu.
Krajnji rok za dostavu dokumentacije svih prijavljenih kandidata je 6. septembar 2019. godine.
Tekst konkursa sa prijavnim formularom možete pogledati ovde. Prijavni formular PDF

 


Opširnije...
11.08.2019. - Pomen stradalim meštanima i borcima 51. Vojvođanske brigade u mestu Kućanci

U selu Kućanci (rodnom mestu patrijarha Pavla) , u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine  Opštine Magadenovac i parohije SPC Kućanci, i ove godine održan je  pomen stradalim meštanima ovog sela i  poginilim  borcima 51. vojvođanske brigade. 

 


Opširnije...
03.08.2019. - Parastos za sve nevino postradale u poslednjem pogromu srpskog naroda u Hrvatskoj 1995. godine.

 


U sabornom hramu Svetog oca Nikolaja u Vukovaru  održan je parastos za sve nevino postradale u poslednjem pogromu srpskog naroda u Hrvatskoj 1995. godine. 

 


Opširnije...
28.06.2019. - Spomen parastos žrtvama rata 1991-1996.g. u Bršadinu

 

Sećanje na poginule Bršadince, manifestacija koja se od 1993. godine održava na veliki srpski verski praznik Vidovdan,  održana je i ove godine u bršadinskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Arhangela Gavrila. 

 


Opširnije...
19.06.2019. - Odluka o sufinansiranju projekata

Doneta Odluka o sufinansiranju projekata za Srbe u regionu. Odluku možete pogledati OVDE

 


Opširnije...
23.05.2019. - U Vukovaru obeležen Dan Zajedničkog veća oština

 


U Hrvatskom domu u Vukovaru svečano je obeležen Dan Zajedničkog veća opština, organizacije nastale 23. maja 1997. godine na osnovu Erdutskog sporazuma i Pisma namere Vlade R. Hrvatske potrđene Odlukom Vlade R. Hrvatske 1998. godine, koja brine o ostvarivanju prava srpske nacionalne zajednice u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji. 

 


Opširnije...
22.05.2019. - Obeležen Dan opštine Borovo i Dan Osnovne škole "Borovo"

 


Dan opštine Borovo obeležen je svečanom akademijom. Prisutnim gostima obratio se S. Jeremić, predsednik opštinskog Veća, zatim D. Jeckov, saborska zastupnica kao i Z. Baćanović, načelnik Opštine, koji je prezentovao ostvarene rezultate u prethodnoj godini.

 


Opširnije...
11.05.2019. - Polaganje venaca u Spomen parku Dudik

U organizaciji Udruženja antifašista i antifašističkih boraca Vukovara i Vukovarsko-sremske županije, u Spomen parku Dudik u Vukovaru održan je komemorativni skup u znak sećanja na žrtve stradale na Dudiku u Drugom svetskom ratu. 

 


Opširnije...
9.05.2019. - Obeležavanje 74. godišnjice pobede nad fašizmom - Batina

Polaganjem venaca na Spomeniku pobede u Batini obeležena je 74. godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Spomenik je podignut u znak sećanja na poginule pripadnike Crvene armije i Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije, stradale 1944. godine u ratnim operacijama na Batini. 

 


Opširnije...
22.04.2019. - Molitveno sećanje na Jasenovac i njegove žrtve

 U organizaciji srpske pravoslavne Eparhije Pakračko - slavonske, u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki, obeleženo je molitveno sećanje na sedamdeset četvrtu godišnjicu proboja poslednjih jasenovačkih logoraša. 

 


Opširnije...
18.04.2019. - Osnovan ogranak Vukove zadužbine u Vukovaru

У Вуковару је  основан огранак Вукове задужбине  који ће деловати у оквиру Српског културног центра. 

 


Opširnije...
14.04.2019. - Obeležena 74. godišnjica proboja Sremskog fronta i oslobođenja Vukovara

U Vukovaru je obeležena 74. godišnjica proboja Sremskog fronta i oslobođenja Vukovara u Drugom svetskom ratu

 


Opširnije...
12.04.2019. - Komemoracija u Jasenovcu

U organizaciji  Koordinacije židovskih opština u Hrvatskoj, Srpskog narodnog veća, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Saveza Roma “Kali Sara” u Spomen području Jasenovac održana je Komemoracija u znak sećanja na poslednji proboj jasenovačkih zatvorenika 

 


Opširnije...
11.04.2019. - Otvorena biblioteka "Zaharije Orfelin" u Vukovaru

U Vukovaru je  svečano otvorena biblioteka Srpskog kulturnog centra "Zaharije Orfelin". Biblioteku su otvorili direktor Srpskog kulturnog centra Srđan Sekulić i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić. 

 


Opširnije...
23.03.2019. - 74. godišnjica Bolmanske bitke.

 

U Bolmanu je 23. marta u organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Belog Manastira obeležena 74. godišnjica Bolmanske bitke.

 


Opširnije...
15.03.2019. - 24. međunarodni sajam "Viroexpo 2019." 15-17.03.2019. godine

 

U Virovitici je 15. marta otvoren 24. međunarodni sajam privrede, trgovine i poljoprivrede "Viroexpo 2019.", jedan od najznačajnih privrednih sajmova u R. Hrvatskoj.

 


Opširnije...
25.02.2018. - Gradonačelnik Novog Sada posetio Vukovar i Dalj

 

Na poziv Episkopa osiječkopoljskog i baranjskog Heruvima i predsednika ZVO Srđana Jeremića Vukovar je posetio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa saradnicima.

 


Opširnije...
27.01.2019. - Centralna svetosavska akademija u Vukovaru

 


 

 U organizaciji srpske pravoslavne Eparhije osiječkopoljske i baranjske i Vukovarskog srpskog pevačkog društva "Javor" u Hrvatskom domu u Vukovaru održana je centralna svetosavska akademija.
 

 


Opširnije...
26.01.2019. - Svetosavska akademija u Požegi

 

U organizaciji srpske pravoslavne Eparhije pakračko - slavonske i Crkvene opštine Požega održana je centralna svetosavska akademija u Požegi.

 


 


Opširnije...
12- 15.12.2018. - Obeleženo 60 godina od smrti Milutina Milankovića

 


Program povodom obeležavanja 60. godišnjice smrti Milutina Milankovića, počeo je 12. decembra 2018. godine, kada je u Dalju odata počast i položeno cveće na Milankovićev grob. 

 


Opširnije...
09.12.2018. - Obeležena 74. godišnjica Desanta na Dunav

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara obeležena je 74. godišnjica Desanta na Dunav u pokušaju oslobođenja Vukovara i proboja Sremskoj fronta u Drugom svetskom ratu. 

 


Opširnije...
08.12.2018. - Završna manifestacija Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema
U Hrvatskom domu u Vukovaru  u  održana je završna, 21. manifestacija  Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, u organizaciji SKD “Prosvjeta”.
 

 


Opširnije...
30.11.2018. - Veče poezije "Deca, pesnici roda svoga"
    U okviru projekta "Deca, pesnici roda svoga" Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije raspisalo je konkurs pismenih radova za učenike deset osnovnih škola, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, sa temom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. 

 


Opširnije...
28.11.2018. - Koreorevija u Vukovaru - predstava srpske narodne nošnje
U Hrvatskom domu Vukovar održana je "Koreorevija" - program u okviru projekta "Festival mladih Vukovar 2018", u kome su učestvovali Kulturno-umetničko društvo "Sloga" iz Vukovara i Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Vukovara.

 


Opširnije...
23.11.2018. - Potpisan protokol o saradnji u oblasti kulture
U Vukovaru je  potpisan Protokol o saradnji u oblasti kulture Srpskog kulturnog centra iz Vukovara i Kulturnog centra  Novog Sada. 

 


Opširnije...
21.11.2018. - Obeležena godišnjica Batinske bitke
U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Belog Manastira, na spomen kompleksu u Batini, obeležena je 74. godišnjica Batinske bitke, jedne od najvećih vojnih operacija u Drugom svetskom ratu u kojoj je živote izgubilo oko 2000  vojnika Crvene armije i NOVJ.

 


Opširnije...
Osveštan Časni krst u Borovu
17.11.2018. - U organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine u Borovu, u crkvi Svetog Stefana u Borovu, osveštan je Časni krst.

 


Opširnije...
Proslavljen Dan opštine Erdut
12.11.2018. - U Domu kulture u Dalju održana je svečana sednica Opštinskog veća povodom Dana opštine Erdut na kojoj su predstavljeni postignuti rezultati u prethodnom periodu.

 


Opširnije...
Obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata
09. - 10.11.2018. - U organizaciji Srpskog kulturnog centra Vukovar održan je naučni skup u Srpskom kulturnom centru posvećen stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata i stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. 

 


Opširnije...
U Iloku obeležen Dan Vukovarsko-sremske županije
09.11.2018. - Povodom obeležavanja Dana i 25. godišnjice osnivanja Vukovarsko-sremske županije generalni konzul R. Srbije u Vukovaru Milan Šapić, prisustvovao je svečanoj sednici Županijske skupštine koja se održala u Sali Princeps na Ladanjskom imanju "Principovac" u Iloku.   

 


Opširnije...
Obležena hramovna slava i slava Veća srpske nacionalne manjine opštine Okučani sveti velikomučenik Dimitrije
08.11.2018. - U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine opštine Okučani obeležena je hramovna slava i slava Veća srpske nacionalne manjine opštine Okučani sveti velikomučenik Dimitrije. 

 


Opširnije...
Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Generalni konzulat Republike Srbije neće raditi u sredu, 11.novembra 2020.g. – državni praznik u Republici Srbiji - Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U hitnim slučajevima možete se javiti na telefon 032/441-183.

 Osveštan Časni krst u Mohovu
28.10.2018. - U organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Mohovska u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Mohovu , osveštan je Časni krst.

 


Opširnije...
Ukinute vize za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago.
Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 25. oktobra 2018. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago, nosioci svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima.

 


Opširnije...
Slava Eparhije osiječkopoljske i baranjske
20.10.2018. - U Sabornoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Osijeku svečano je obeležena Slava Eparhije osiječkopoljske i baranjske - Sveti Stefan i Jelena Štiljanović. 

 


Opširnije...
Obeležen Međunarodni dan žena sa sela- Bobota
14.10.2018. - U organizaciji Aktiva žena SDSS Vukovarsko-sremske županije, već petu godinu za redom, uspešno je obeležen Međunarodni dan žena sa sela.
Obeležen Međunarodni dan žena sa sela- Bobota

 


Opširnije...
Obnovljena crkva u Pačetinu
  13.10.2018. - U Pačetinu, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine, osveštan je obnovljeni hram Sv. Nikolaja Arhiepiskopa Mirlikijskog. 

 


Opširnije...
VSNM grada Vukovara proslavio Miholjdan
11.10.2018. - U hramu Svetog kralja Stefana Dečanskog u Borovu naselju Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara, proslavilo je krsnu slavu Miholjdan.

 


Opširnije...
Dečja olimpijada 2018 - Markušica
11.10.2018. - U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije u Osnovnoj školi Markušica održano je sportsko takmičenje polaznika dečjih vrtića Vukovarsko-sremske županije u kojima se vaspitno obrazovni program odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. 

 


Opširnije...
Promocija knjige Slavka Bubala
10.10.2018. - U Srpskom kulturnom centru u Vukovaru Milan Šapić, generalni konzul i LJudmila Ostojić, konzul, prisustvovali su promociji knjige ”Borovo - sumrak jednog svitanja” autora Slavka Bubala, vukovarskog novinara i publiciste. 

 


Opširnije...
20. godina SKD "Prosvjeta" Okučani
06.10.2018. - Поводом обележавања 20. година постојања и рада СКД "Просвјета" Пододбора Окучани у Дому културе у Окучанима одржан је свечани програм. 

 


Opširnije...
VIZE
Оbaveštenje o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša

 


Opširnije...
Sastanak Podunavskog sliva
28.09.2018. - U  Osijeku je održan sastanak lokalnih i regionalnih vlasti Podunavskog sliva R. Srbije i R. Hrvatske 

 


Opširnije...
Dva veka hrama Svete Petke - Banovci
22.09.2018. - Srpska pravoslavna parohija Šidski Banovci dve stotine godina postojanja hrama Svete Petke u Banovcima. 

 


Opširnije...
Kućanci
11.09.2018. - U mestu Kućanci, rodnom mestu patrijarha Pavla u organizaciji Episkopije Pakračko-slavonske obeležen je praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja..

 


Opširnije...
OBELEŽAVANJE SVETIH NOVOMUČENIKA JASENOVAČKIH
08.09.2018. - U manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu održana je centralna proslava Svetih Novomučenika Jasenovačkih. 

 


Opširnije...
Osveštan hram Rođenja Presvete Bogorodice u Koprivni
01.09.2018. - U selu Koprivna, opština Šodolovci  osveštan je hram Rođenja Presvete Bogorodice

 


Opširnije...
Dan Opštine Negoslavci
27.08.2018. - Povodom dana Opštine Negoslavci  održana je Svečana sednica Opštinskog veća u velikoj sali Opštine

 


Opširnije...
Dan Opštine Markušica
24.08.2018. - Povodom otvaranja nove zgrade Opštine Markušica održano je svečano obeležavanje Dana Opštine Markušica.

 


Opširnije...
Osveštan krst na Suvatovu u Osijeku
13.08.2018. - U organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek, na Suvatovu osveštan je krst, koji je generalno obnovljen 2017. godine.

 


Opširnije...
Pomen stradalim borcima 51. Vojvođanske brigade u mestu Kućanci
12.08.2018. - U mestu Kućanci, rodnom mestu patrijarha Pavla, 12. avgusta 2018. godine održan je pomen stradalim meštanima ovog sela u Drugom svetskom ratu, kao i borcima 51. Vojvođanske brigade, koji su poginuli nakon proboja Sremskog fronta, aprila 1945. godine.  

 


Opširnije...
11. izjava sjećanja SNV-a

03.08.2018. - 11. izjava sjećanja SNV-a

 


Opširnije...
Proslava Dana opštine Trpinja
28.06.2018. - Svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Trpinja, u Domu kulture u Trpinji obeležen je Dan opštine i krsna slava – Vidovdan. 

 


Opširnije...
Pomen žrtvama rata u Bršadinu
28.06.2018.- U organizaciji Hrišćanske zajednice Sveti apostol Jakov koja deluje pri Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Bršadin, na mesnomm groblju u Bršadinu održan parastos žrtvama rata od 1991. do 1996. godine.  

 


Opširnije...
Pozorišna predstava „poslednja pesma“ u Borovu
10.06.2018. - U okviru kulturne saradnje održana je pozorišna predstava „Poslednja pesma“ povodom sedamdeset pet godina od smrti Jovana Dučića, pisca, pesnika i diplomate. 

 


Opširnije...
Hirotonija arhimandrita Heruvima, Episkopa osečkopoljskog i baranjskog
10.06.2018. - Sveta liturgija sa činom arhijerejske hirotonije izabranog Episkopa osečkopoljskog i baranjskog, Heruvima, održana je 10. juna 2018. godine u crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju

 


Opširnije...
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R.Srbiju za državljane R.Azarbejdžan
 Vlada R. Srbije je, na sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku kojom se ukidaju vize za državljane R. Azarbejdžan, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni od 02. juna 2018. mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 90 dana u periodu od 180 dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl.11 Zakona o strancima.

 


Opširnije...
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R.Srbiju za državljane R.Burundi
Vlada R. Srbije je, na sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku kojom se ukidaju vize za državljane R. Burundi, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni od 02. juna 2018. mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl.11 Zakona o strancima.

 


Opširnije...
Koncert dobre volje u Vukovaru

26.05.2018. - Jedan od najuspešnijih srpskih  kantautora Bane Krstić sa svojom grupom „Garavi sokak“ održao u Vukovaru koncert dobre volje  pod nazivom “Teci,teci Dunave“.

 


Opširnije...
Obeležen Dan ZVO
23.05.2018. - Svečanom akademijom u Hrvatskom domu Vukovar obeležen Dan ZVO. Ovа srpskа institucijа kojа u okviru svog rаdа brine o zаštiti mаnjinskih prаvа, kulturi, obrаzovаnju, sportu i informisаnju Srbа sа istokа Hrvаtske, nаstаlа je nаkon što je Vlаdа RH 23. mаjа 1997. donelа odluku o osnivаnju ZVO-а i nаkon što je prvа skupštinа ovog telа konstituisаnа posle lokаlnih izborа iste godine. 

 


Opširnije...
Dan opštine Borovo I Dan OŠ Borovo
22.05.2018. - Svečanom sednicom Opštinskog veća u Borovu obeležen  je 22. maj – Dan opštine Borovo i Dan osnovne škole.

 


Opširnije...
POLAGANJE VENACA NA SPOMENIKU U BATINI POVODOM 73. GODIŠNJICE POBEDE NAD FAŠIZMOM
09.05.2018. - Sedamdeset i treća godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležena je polaganjem venaca na Spomeniku pobede u Batini, koji je podignut u znak sećanja na 1.500 poginulih pripadnika Crvene armije i partizanskih jedinica stradalih u bitki na Batini 1944. godine.

 


Opširnije...
Tradicionalno okupljanje kod Zavetnog krsta Sv.Marka u Osijeku
08.05.2018. - Na poziv Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek i Veća srpske nacionalne manjine grada Osijeka, generalni konzul Milan Šapić prisustvovao je tradicionalnom okupljanju kod Zavetnog krsta Sv.Marka u Osijeku i molitvi u sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

 


Opširnije...
Komemoracija u znak sećanja na žrtve Logora Jasenovac
21.04.2018. - U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpskog narodnog veća održana je komemoracija u znak sećanja na žrtve Logora Jasenovac. 

 


Opširnije...
Obeležavanje 73.godišnjice Bolmanske bitke

U znak sećanja na poginule borce Vojvođanske brigade NOVJ i Crvene armije SSSR tokom Bolmanske bitke u Drugom svetskom ratu (6-22.3.1944.), na severu Baranje, dana 17. marta 2019. godine položeni su venci. 

 

 


Opširnije...
Konkurs za sufinasiranje projekata za očuvanje i jačanje veza matične države i Srba u regionu

Informacije, uslove i način realizacije Konkursa, možete pogledati OVDE 

 

 

 

 UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE GRUZIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 08. marta 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije", br.18/2018 od 09. marta 2018. godine i stupila je na snagu 09. marta 2018. godine

 VLADA REPUBLIKE KOLUMBIJE UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE
Vlada Republike Kolumbije je donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji Republike Kolumbije, do 90 dana, uz mogućnost produžetka dodatnih 90 dana, u periodu od 180 dana u jednoj kalendarskoj  godini. Odluka je stupila na snagu 14. februara 2018. godine.

 Novogodišnji koktel u Generalnom konzulatu
26.12.2017. U Generalnom konzulatu održan je Novogodišnji koktel na koji su pozvani svi značajni predstavnici srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve sa jurisdikcionog područja ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva.

 


Opširnije...
Obeležavanje 73. godišnjice desanta preko Dunava, 9. decembar 2017. godine
02.12.2017. - U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara, polaganjem venaca na spomen kosturnicu u kojoj su sahranjeni pali borci NOB, obeležena je 73. godišnjica desanta preko Dunava, tj. pokušaja oslobođenja Vukovara i proboja Sremskog fronta u Drugom svetskom ratu. 

 


Opširnije...
Obeležena 22-godišnjica potpisivanja Erdutskog sporazuma
12.11.2017. - U Vukovaru je danas, u prostorijama Srpskog kulturnog centra Zajedničkog veća opština, svečanom akademijom obeležena 22-godišnjica potpisivanja Erdutskog sporazuma i 20-godišnjica osnivanja Zajedničkog veća opština i Srpskog narodnog veća.

 


Opširnije...
Slava Veća srpske nacionalne manjine u Okučanima i Hramovna slava
8.10.2017. - U Okučanima, 8. novembra 2017. godine, proslavljena je Hramovna slava Sv. velikomučenika Dimitrija i slava Veća srpske nacionalne manjine Okučani - Mitrovdan.

 


Opširnije...
Gostovanje Luke Piljagića sa monodramom "David i ja"
26,27, i 28.10.2017. - Glumac Luka Piljagić, sa monodramom "David i ja" (nastaloj po motivima čuvenog dela Petra Kočića "Jazavac pred sudom"), gostovao je 26, 27. i 28. oktobra 2017. godine u Vukovaru, Boboti i Borovu.

 


Opširnije...
Sastanak sa Heruvimom (Đerimanovićem) igumanom manastira u Dalj Planini
26.10.2017. - Heruvim (Đerimanović) novopostavljeni iguman manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj Planini održao je, 26.10.2017. godine u administrativnoj zgradi manastira, radni ručak sa predstavnicima lokalne samouprave na teritoriji Vukovarsko-sremske i Osiječko-baranjske županije

 


Opširnije...
Komemoracija i pomen za Srbe stradale u selu Kukunjevac 1942. godine
11.10.2017. - U selu Kukunjevac kod Lipika, 11. oktobra 2017. godine održana je komemoracija i pomen na 243 pripadnika srpskog naroda ubijenih 1942. godine.

 


Opširnije...
Mitropolit Porfirije na proslavi hramovne slave u Borovu, 15. avgust

                  Srpska pravoslavna crkvena opština Borova, 15. avgusta 2017. godine, proslavila je hramovnu slavu – Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.


                Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenstva Eparhije osiječkopoljsko-baranjske, služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić). Tom prilikom đakon Dragan Serdar rukopoložen je u čin sveštenika.
                         

             Proslavi hramovne slave u borovskoj crkvi prisustvovao je generalni konzul Milan Šapić. Nakon svečane proslave, generalni konzul i mitropolit, u neformalnom razgovoru, razmenili su mišljenja koja se tiču položaja Srpske pravoslavne crkve i srpske zajednice u Republici Hrvatskoj.
 

 Početak realizacije projekta Veća SNM Pakraca, Kraguj 13.08.2017.g.

                 Na poziv Nikole Ivanovića, predsednika Veća srpske nacionalne manjine grada Pakraca, u nedelju 13. avgusta 2017. godine, predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru prisustvovali su druženju roditelja i dece u selu Kraguj, kod Pakraca.
                 Druženje je organizovano kako bi se što više mladih roditelja srpske nacionalnosti uključilo u realizaciju projekta pod nazivom: "Kvalitetne programske aktivnosti preduslov za opstanak srpske zajednice", čije je sufinansiranje odobreno od strane Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, jula ove godine. Cilj ovog projekta je organizovanje kvalitetnih aktivnosti i okupljanje i edukovanje srpske zajednice na području Pakraca i zapadne Slavonije.

                  Generalni konzul M. Šapić pozdravio је okupljene učesnike, podržao je sprovođenje ovog projekta i obećao је pomoć konzulata u realizaciji kako ovog projekta, tako i svih budućih aktivnosti srpske zajednice na ovиm prostorima koje se sprovode u cilju očuvanja nacionalnog identiteta.Pomen stradalim borcima 51. Vojvođanske brigade u mestu Kućanci

                   U selu Kućanci (rodnom mestu patrijarha Pavla), 13. avgusta 2017. godine u popodnevnim satima, u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Kućanci, održan je pomen stradalim meštanima ovog sela u Drugom svetskom ratu, kao i borcima 51. Vojvođanske brigade, koji su poginuli nakon proboja Sremskog fronta od 16-19 aprila 1945. godine. U zajedničkoj grobnici koja se nalazi na seoskom groblju sahranjeno je 28 boraca navedene brigade.


                     Nakon parastosa koji je služen u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na spomenik koji se nalazi u centru sela venac su položili zamenik župana  Osječko-baranjske županije R. Čvarković iz reda srpske nacionalne manjine i Gojko Ćosić, predstavnik SNM mesta Kućanci. Na spomenik palim borcima venac je ispred Republike Srbije položio generalni konzul Milan Šapić.

 Odavanje pomena stradalim u mestu Kusonje u Drugom svetskom ratu

                       U selu Kusonje kod Pakraca, 13. avgusta 2017. godine, u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine grada Pakraca obeleženo je stradanje meštana sela Kusonje, Dragovići i Čaklovica u Drugom svetskom ratu.


                  Na taj dan 1942. godine sinhronizovanom akcijom ustaških snaga ubijeno je 520 meštana navedenih i okolnih sela i nepoznati broj izbeglica sa Kozare. Tela ubijenih bačena su u dva bunara u mestu Kusonje, dok su ostali živi spaljeni u obližnjoj crkvi Sv. Georgija. Avgusta 1942. godine nastavila su se masovna ustaška krvoprolića u pakračkim mestima Kričke, Toranj, Dereza, Japaga, Gornja i Donja Šumetlica i drugim selima.

                

                 Nakon polaganja venaca na spomeniku u mestu Kusonje, sveštenici Pakračko-slavonske eparhije održali su pomen na mestima stradanja i služili su liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Georgija. Ispred Veća srpske nacionalne manjine venac su položili Nikola Ivanović i M. Kozlović, a ispred GK RS Vukovar generalni konzul Milan Šapić.

 Dan sećanja na stradale i progane Srbe u operaciji "Oluja"

                 Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u operaciji "Oluja" na jurisdikcionom području Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru obeležen je 4. avgusta 2017. godine u organizaciji Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, u prostorijama Zajedničkog veća opština.
            Skupu su prisustvovali Dragana Jeckov, saborski zastupnik, Svetislav Mikerević, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, Vesna Vujić, većnik u Gradskom veću Vukovara i drugi politički lideri iz reda srpske nacionalne manjine na ovom području, kao i predstavnici Generalnog konzulata R. Srbije u Vukovaru Milan Šapić, generalni konzul i N. Kalezić, konzul. Na skupu je pročitana Deseta izjava sećanja Srpskog narodnog veća. Generalni konzul Milan Šapić u nastupnoj poseti kod Osiječko-baranjskog župana Ivana Anušića

                U Osijeku je danas, 26.07.2017.godine, generalnog konzula Milana Šapića primio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Sastanku su prisustvovali i zamenici župana Petar Lagator, Goran Ivanović i mr.sc. Radomir Čvarković.
                   Na sastanku se, pored ostalog, razgovaralo o ekonomskoj prekograničnoj saradnji, s obzirom da je ekonomija pokretač svakog razvoja i da nezavisno od  događaja iz prošlosti, potrebno je ekonomsku sardanju proširiti. U tom smislu planirano je da se na jesen u Osijeku organizuje privredni forum , na kome će se privrednici iz Srbije predstaviti privrednicima Osiječko-baranjske županije.
               Generalni konzul Šapić istakao je da će se konkretna imena privrednika znati nakon dogovora s opštinama zainteresovanima za saradnju i rad na ovim prostorima.

               Takva saradnja može doprineti poboljšanju odnosa ne samo za srpsku zajednicu nego i za odnose u celoj Slavoniji,  s obzirom na podizanje standarda i zapošljavanje ljudi  i da je to jedan od preduslova za stvaranje pozitivne klime koja će privući investitore za rad na ovim prostorima.

                    Posetu su medijski propratili Osiječka TV, Slavonska TV i „Glas Slavonije“.

 

 U Boboti je obležena 76 - godišnjica ustanka

                   U Boboti je, 25. jula 2017. godine, obeležena 76-godišnjica ustanka naroda Republike Hrvatske i 76-godišnjica oružanog otpora fašističkom okupatoru. Skup je organizovalo Udruženje antifašističkih boraca i antifašista opštine Trpinja, sa mesnim odborom u Boboti
                   Na spomenik u centru Bobote, koji je posvećen narodnom heroju Bogoljubu Vukajloviću Lali, vence su položile delegacije: Saveza antifašističkih boraca i antifašista R. Hrvatske, udruženja antifašističkih boraca i antifašista hrvatskih gradova Belog Manastira, Osijeka, Vukovara, opštine Borovo i mesta Bobote, SDSS, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru i SUBNOR-a Sombor.
                  Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru venac je položio generalni konzul Milan Šapić.Generalni konzul Milan Šapić u nastupnoj poseti kod gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića

 

U okviru nastupnih poseta generalni konzul Milan Šapić, 13. jula ove godine, sastao se sa gradonačelnikom Osijeka Ivanom Vrkićem.
Teme razgovora bila su pitanja zapošljavanja pripadnika srpske zajednice na području istočne Slavonije, kao i mogućnosti investiranja srpskih privrednika na području Osiječko-baranjske županije čime bi se omogućilo otvaranje novih radnih mesta, a time i podstaklo veće zapošljavanje. I. Vrkić je pozdravio ovaj predlog i izjavio je da je Osijek tolerantan grad u kojem će se svaki investitor odlično osećati.
U osvrtu na promene u odnosu na period kada je obavljao dužnost konzula žerana u GK Vukovar (2003-2005 god.), M. Šapić je izjavio da je primetio da je dosta toga napravljeno na spoljašnjem izgledu grada, da su odnosi među narodima opušteniji i da se u gradu oseća manja napetost, ali da još uvek postoji velika potreba za rad sa ljudima, "jer su fasade obnovljene, a ljudi nisu".  Takođe je istakao potrebu za razvojem celog regiona čime bi se zaustavilo masovno iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi i pozdravio je dalju saradnju Hrvatske sa Srbijom.Generalni konzul Milan Šapić u nastupnoj poseti kod Vukovarsko-sremskog župana Bože Galića

 

U okviru nastupnih poseta generalni konzul Milan Šapić, 4. jula ove godine, susreo se sa Vukovarsko-sremskim županom Božom Galićem. Sastanku je prisustvovao i zamenik župana iz reda srpske nacionalne manjine Đorđe Čurčić.
Na sastanku se razgovaralo o nastavku saradnje na zajedničkim projektima, prvenstveno na privrednom, ali i na političkom, kulturnom, turističkom i sportskom planu.
Generalni konzul Milan Šapić je istakao da je Vukovarsko-sremska županija najviše okrenuta prema Srbiji, zbog čega postoji zainteresovanost srpskih privrednika i Vlade Republike Srbije za saradnju, pre svega,  sa ovom hrvatskom županijom.
Župan Božo Galić je izjavio da Vukovarsko-sremska županija sa susednim okruzima u Republici Srbiji ima potpisane ugovore o saradnji, da je dosadašnja saradnja bila dobra, ali da ima prostora da se ona unapredi. Istakao je interes ove županije za jačanje saobraćajne povezanosti i infrastrukture, i to kako drumske i železničke (na delu pruge Beograd - Zagreb), tako i rečne, jer reka Dunav spaja ovaj region sa kontinentalnom Evropom i Crnim morem i time daje velike mogućnosti za protok robe i kapitala.  Dodao je da postoji interes za konkretnim odnosima sa srpskom zajednicom u Vukovarsko-sremskoj županiji.Generalni konzul Milan Šapić u nastupnoj poseti kod gradonačelnika Vukovara Ivana Penave

 

Generalni konzul Milan Šapić, u okviru nastupnih poseta, 21. juna ove godine obavio je razgovor sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom. M. Šapić je čestitao Penavi pobedu na nedavno održanim lokalnim izborima i istakao želju za uspostavljanjem saradnje privrednika iz Srbije i Vukovara. Susret je bio koristan i efikasan, a rezultirao je dogovorom da privrednici iz Stare Pazove posete Vukovar, kako bi se ispitale mogućnosti uspostavljanja privredne saradnje i izrade projekata u tom cilju.KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE FAŠIZMA KOD SPOMEN OBELEŽJA DUDIK

 

U organizaciji Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije u Vukovaru je 13. maja 2017. godine na spomen obeležju Dudik održan komemorativni skup na kojem je 28 delegacija iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske položilo vence ispred spomenika žrtvama ovog stratišta.

Ovom manifestacijom obeležena je 72-godišnjica pobede nad fašizmom i 76. godina od početka masovnih likvidacija u kojima su pripadnici ustaških jedinica na ovom mestu u periodu od 1941. do 1943. godine streljali 455 lica, većinom civila, od kojih 384 iz Srbije, 71 iz Hrvatske i 2 lica iz Bosne i Hercegovine.

Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru venac je položio generalni konzul Milan Šapić.POLAGANJE VENACA NA SPOMENIKU U BATINI POVODOM 72. GODIŠNJICE POBEDE NAD FAŠIZMOM

 

Sedamdeset i druga godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležena je 9. maja 2017. godine polaganjem venaca na Spomeniku pobede u Batini, koji je podignut u znak sećanja na 1.500 poginulih pripadnika Crvene armije i partizanskih jedinica stradalih u bitki na Batini 1944. godine.

Pored udruženja antifašista i izaslanika iz Republike Hrvatske vence su položili ambasadori Ruske Federacije i Azerbejdžana, predstavnik Ambasade Kazahstana i delegacija Ambasade R. Srbije u R. Hrvatskoj u kojoj je bio i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru M. Šapić.

Počast polaganjem venaca odali su i predstavnici Baranjsko-ruskog društva prijateljstva, predstavnici političkih stranaka SDP i SDSS, kao i srpskih organizacija iz Belog Manastira, Osijeka i Vukovara.PRIJEM GAZIBARIĆ NAJDANA U GK RS VUKOVAR I URUČENJE NAGRADE

Generalni konzul Milan Šapić je 07. maja 2017. godine, u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, organizovao prijem radi odavanja priznanja Najdanu Gazibariću, učeniku osmog razreda OŠ „Nikola Andrić“ u Vukovaru, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i pismu, a koji je osvojio prvu nagradu na državnom takmičenju mladih tehničara Republike Hrvatske.
Prijem je propraćen od strane RTS-a. Ovim povodom Živorad Nikolić voditelj i urednik emisije „Žikina Šarenica“ je sa ekipom RTS-a posetio konzulat kako bi snimio ovaj događaj koji će, kao prilog, biti emitovan u narednoj emisiji Šarenice u nedelju 14.05.2017. godine.
Reportažu o ovom događaju možete pogledati na: http://www.rts.rs/page/tv/ci/series/17/rts-1/321/zikina-sarenica.htmlPOSETA GENERALNOG KONZULA REPUBLIKE SRBIJE U VUKOVARU MILANA ŠAPIĆA ZAJEDNIČKOM VEĆU OPŠTINA

 


Na poziv predsednika Zajedničkog veća opština Dragana Crnogorca, novopostavljeni generalni konzul Milan Šapić, posetio je ZVO gde se upoznao sa trenutnim stanjem ove institucije kao i sa položajem srpskog naroda na ovom području. Generalni konzul je istakao da Generalni konzulat u Vukovaru ima poseban značaj za Srbe na ovom prostoru. Takođe je napomenuo da nam je zajednički interes da srpska zajednica ostvari svoja prava u pogledu imovine, statusa, materijalne sigurnosti, zaposlenja itd.

Generalni konzulat će pažnju usmeriti i na saradnju sa većinskim narodom, odnosno sa zvaničnim predstavnicima Hrvatske, kao i sa lokalnim vlastima na ovom području.
Predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac je istakao dobru dosadašnju saradnju ZVO-a i Generalnog konzulata R.Srbije u Vukovaru.Obeležena 72-godišnjica proboja Sremskog fronta i oslobođenja Vukovara

U organizaciji Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i grada Vukovara 12. aprila 2017. godine održan je program obeležavanja 72-godišnjice proboja Sremskog fronta i oslobođenja Vukovara u Drugom svetskom ratu, koji je počeo polaganjem venaca ispred Spomen kosturnice palih boraca 5. vojvođanske udarne brigade i boraca Crvene armije koja se nalazi na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru. Vence su položila udruženja antifašista iz Hrvatske, Srbije i BiH (među kojima je bilo preživelih učesnika NOB) predstavnici Vukovarsko-sremske županije, Srpskog narodnog veća, grada Iloka, SDSS, kao i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Zagrebu i Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru.ODRŽANI IZBORI NA BIRAČKOM MESTU 44 – GENERALNI KONZULAT R. SRBIJE VUKOVAR

Izbori za predsednika Republike Srbije za birače koji borave u Republici Hrvatskoj održani su 2. aprila 2017. godine na biračkom mestu 44 – Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru. Od 150 birača upisanih u birački spisak na izbore je izašlo 96 birača, odnosno 64%.
Birači su birali između 11 predsedničkih kandidata. Najviše glasova – 74% osvojio je Aleksandar Vučić, zatim sledi Vojislav Šešelj sa 9,4%, Vuk Jeremić sa 7,3%, Luka Maksimović sa 4,2%, Saša Janković sa 3% i Milan Stamatović sa 1% osvojenih glasova. Ostali predsednički kandidati nisu dobili ni jedan glas.Poseta I. Kostića predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine R. Srbije Vukovaru

Ivan Kostić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije 29. marta o.g. posetio je Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru, u okviru posete Zajedničkom veću opština i Srpskom kulturnom centru.
Prilikom posete I. Kostić se upoznao sa položajem Srba na ovom području, a u večernjim satima učestvovao je u promociji zbirke pesama B. Gvozdenovića, pesnika poreklom iz Vukovara koja je održana u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru.PRIJAVA POTRAŽIVANJA PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNJE

Zakonom o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građanima položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, koji je stupio na snagu 30.12.2016. godine, obezbeđen je pravni osnov za isplatu stare devizne štednje bez obzira na državljanstvo štediše.
Prijava potraživanja podnosi se direktno Upravi za javni dug Republike Srbije (lično ili poštom), na propisanom obrascu, a može se podneti u roku od godinu dana od dana objavljivanja poziva za prijave potraživanja. Poziv za prijavu potraživanja objavljen je 23. februara 2017. godine u sredstvima javnog informisanja u Republici Srbiji i drugim državama nastalim na teritoriji bivše SFRJ.
Tekst zakona, uredbe i propisanih obrazaca možete preuzeti sa sajta Uprave za javni dug http://www.javnidug.gov.rs ili na linku: http://www.javnidug.gov.rs/upload/Poziv%20%20za%20prijavu%20-%20stara%20devizna%20stednja.pdfOBAVEŠTENJE O ODRŽAVANJU IZBORA NA BIRAČKOM MESTU 44 - GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U VUKOVAR

Obaveštavamo birače koji su blagovremeno podneli prijave za glasanje na izborima za predsednika Republike Srbije u nekom od diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, da će se glasanje za sve birače sa boravkom u Republici Hrvatskoj održati u nedelju 2. aprila 2017. godine, na biračkom mestu 44 - Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru.

Biračko mesto 44 - Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru nalazi se na adresi Vukovar, ul. Ivana Gundulića br.19 i biće otvoreno od 07:00 do 20:00 časova.

Molimo da sa sobom obavezno ponesete važeći identifikacioni dokument Republike Srbije (pasoš, ličnu kartu ili vozačku dozvolu) koji sadrži jedinstveni matični broj građana.

Na biračkom mestu moći će da glasaju samo oni birači koji su na osnovu podnetog zahteva upisani u Izvod iz jedinstvenog biračkog spiska i koji podnesu dokaz o identitetu.

Kraćem video zapisu Republičke izborne komisije sa obaveštenjem građanima o načinu glasanja možete pristupiti preko sledećeg linka http://www.rik.parlament.gov.rs/Obeležavanje 72-godišnjice Bolmanske bitke

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir i opštine Jagodnjak organizovali su 18. marta 2017. godine obeležavanje 72 - godišnjice Bolmanske bitke, koja se odigrala od 6. do 22. marta 1945. godine između oružanih snaga nemačkog Vermahta i partizanskih jedinica, potpomognutih jedinicama Crvene armije. U znak sećanja na pale borce na području Bolmana podignuta su dva spomenika, kao i spomenici i spomen grobnice u Petlovcu i Baranjskom Petrovom Selu.
Vence na spomenicima u Bolmanu položili su saborski zastupnik romske nacionalne manjine V. Kajtazi, župan osiječko-baranjski V. Šišljagić, predstavnici Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Osiječko-baranjske županije, grada Belog Manastira, opštine Jagodnjak, Zajedničkog veća opština, SDSS, Pokrajinskog odbora SUBNOR Novi Sad, SUBNOR Sremske Mitrovice, Subotice i Apatina i Generalnog konzulata R. Srbije u Vukovaru.
 OBAVEŠTENJE U VEZI SA PREDSTOJEĆIM PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U REPUBLICI SRBIJI

U Republici Srbiji 2. aprila 2017. godine održaće se predsednički izbori. Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u Republici Hrvatskoj da preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 11. marta 2017. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave –  www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Formulari za prijavljivanje birača:

 Osveštavanje hrama Sv. Velikomučenika Georgija u Slavonskom Brodu

Povodom početka izgradnje novog pravoslavnog hrama Svetog Velikomučenika Georgija u Slavonskom Brodu, 29. januara 2017. godine mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) i vladika Jovan (Ćulibrk) sa sveštenstvom, vernicima i gostima obavili su osveštenje temelja i polaganje povelje i kamena temeljca za izgradnju budućeg hrama.
Hram Svetog velikomučenika Georgija sagrađen je 1802. godine, a srušen je početkom Drugog svetskog rata 1941. godine. Obnova hrama okončana je 1987. godine, ali je tokom rata devedesetih ponovo srušen miniranjem 1992. godine. Budući hram biće identičan hramu sagrađenom 1987. godine. Osveštavanju hrama prisustvovali su zvaničnici iz reda srpske zajednice, zamenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, načelnik opštine Bord iz Republike Srpske I. Jovičić, a bili su prisutni i predstavnici katoličke i islamske zajednice. Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru osveštavanju je prisustvovala konzul N. Kalezić.
 Komemoracija 75-godišnjice stradanja Srba u Voćinu i Kometniku

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine opštine Voćin i Veća Virovitičko-podravske županije, 14. januara 2017. godine, u Voćinu i Kometniku održan je komemorativni skup kojim je obeležena 75. godišnjica stradanja 320 civila, stanovnika ta dva sela koji su ubijeni u Drugom svetskom ratu. Ustaške formacije su 1942. godine ubile Srbe iz Kometnika, Dobrića i drugih sela, kao odmazdu zbog šest poginulih ustaša u okršaju partizanskih i ustaških odreda. Ovogodišnja komemoracija započela je bogosluženjem u pravoslavnoj crkvi Svetih otaca u Voćinu, a liturgiju je služio slatinski paroh Dragan Gaćeša. Skupu su prisustvovali: Igor Pavković, dožupan virovitičko-podravski,  Mladen Kulić predsednik Veća SNM Virovitičko-podravske županije, Miroslav Subotić, predsednik Veća SNM opštine Voćin, Ivo Horvat, sekretar Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, Vlado Jurić, predsednik udruženja antifašista Virovitičko-podravske županije i konzul u GK RS Vukovar. Pomen srpskim žrtvama u Jeminovcu

Dana 10. decembra 2016 godine ispred spomen obeležja u Jeminovcu, u Požeško-slavonskoj županiji, odata je počast i služen je parastos nedužnim srpskim žrtvama stradalim u selima tog kraja u osvetničkom pohodu Hrvatske vojske, koja je na taj dan 1991. godine ubila 42 nedužna civila srpske nacionalnosti. Navdeni zločini do danas nisu procesuirani.
Parastos je služio A Ilić, prota požeški, a vence su položili M. Grozdanić, zamenik župana, predsednici Veća SNM Požege, Lipika i Pakraca, kao i Ž. Simić generalni konzul R. Srbije.
Spomen obeležje podignuto je decembra 2012. godine, ali je već 13. avgusta 2014. godine skinuta spomen ploča koju je županijsko veće SNM ponovo postavilo. Uoči ovogodišnjeg pomena primećeno je da je spomenik ponovo oskrnavljen (ispisivanjem tri stilizovana slova U) što je prijavljeno policiji.
Istog dana zvaničnici su posetili i pravoslavnu crkvu u Šnjegavićima, koja je oštećena u vreme kada se dogodio gore navedeni zločin.
 Novoobnovljeni Srpski zavetni krst u Vinkovcima

U Vinkovcima je 12. novembra 2016. godine održana svečanost osveštanja novoobnovljenog Srpskog zavetnog krsta koji se nalazi u centru grada. Krst je osveštao episkop sremski Vasilije, koji je u vinkovačkom hramu Silaska svetog Duha na apostole služio svetu arhijerejsku liturgiju.
Srpski zavetni krst potiče iz 1828. godine, a podigli su ga tadašnja Srpska pravoslavna crkvena opština i vinkovački   privrednik Bogdan Milišinović, a tokom poslednjeg rata 1991. godine je oskrnavljen i srušen. Krst je obnovila Srpska pravoslavna crkvena opština Vinkovci iz vlastitih sredstava.
Osveštavanju su prisustvovali politički lideri srpske zajednice i generalni konzul.
 KOMEMORACIJA U KUKUNJEVCU, LIPIK

Dana 11. Oktobra 2016. godine, kod spomenika žrtvama ustaškog terora pobijenim na današnji dan 1942. godine održana je komemoracija. Održan je parastos žrtvama koji su služili sveštenici SPC, izveden je recital i položeni venci od strane Mesnog odbora Kukunjevca, Opštine Lipik, antifašističkih organizacija, SNV, Veća SNM Požeško-podravske, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske županije, te Generalnog konzulata.Pomen poginulim i nestalim Srbima u ratu 90-tih na Vojnom groblju "Aleja"

U pomen poginulim i nestalim Srbima iz Vukovara i okoline i ove godine je 10. septembra na Vojnom groblju "Aleja" u Vukovaru služen parastos i položeni su venci na spomen obeležje. Na časni krst vence su položili predstavnici Veća srpske nacionalne manjine, Zajedničkog veća opština, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Udruženja porodica srpskih civilnih žrtava rata "Protiv zaborava", političkih stranaka SDSS i DSS.Sveta arhijerejska liturgija u slavu Novomučenika jasenovačkih i osveštavanje Vladičanskog dvora u Pakracu

Povodom 75 godina od stradanja prvih Svetih mučenika jasenovačkih Vaseljenski patrijarh Vartolomej i srpski patrijarh Irinej služili su u Manastiru Jasenovac 10. septembra 2016. godine Svetu liturgiju uz sasluženje brojnih vladika Srpske pravoslavne crkve i sveštenstva i monaštva.
Liturgiji su prisustvovali i izaslanici Ruske, Poljske i Rumunske pravoslavne crkve, kao i predstavnici Republike Srbije, Republike Srpske i Republike Hrvatske, direktor centra Simon Vizental iz Jerusalima i delegacije Ambasade R. Srbije u Zagrebu i Generalnog konzulata R. Srbije u Vukovaru.
Nakon Svete liturgije oba patrijarha su se uputila u Pakrac gde je osveštan Vladičanski dvor koji je devastiran tokom rata devedesetih godina. Manji deo Vladičanskog dvora je obnovljen, dok bi preostali deo trebalo da bude obnovljen u narednom periodu.
 Polaganje venaca na spomenik palim borcima 51 Vojvođanske brigade u mestu Kućanci

U organizaciji antifašista 14. avgusta 2016. godine održan je pomen i položeni su venci na spomenik podignut borcima 51. Vojvođanske brigade koji su, nakon proboja Sremskog fronta, poginuli prilikom oslobađanja ovog mesta (od 16. do 19. avgusta 1945. godine). Spomenik je podignut početkom 60-tih godina prošlog veka na mesnom groblju sela Kućanci, kod Donjeg Miholjca.

U ime Republike Srbije venac je položio Ž. Simić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru. Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru redovno polaže vence na ovaj spomenik od 2010. godine.Obeležavanje godišnjice stradanja meštana pakračkog sela Kusonje

U organizaciji Mesnog odbora Kusonje, 13 avgusta 2016. godine, obeleženo je stradanje meštana ovog i okolnih pakračkih sela (Dragovići i Čaklovica) koje se dogodilo 13. avgusta 1942. godine. Tog dana sinhronizovanom akcijom ustaških snaga na svirep način lišeno je života 520 meštana ovog i okolnih pakračkih sela i nepoznati broj izbeglica sa Kozare. Jedan broj meštana je zapaljen u ckrvi Svetog Georgija, dok su drugi zaklani i bačeni u dva bunara.  

Prema programu obeležavanja stradanja ploženi su venci na spomenik žrtvama (koji je obnovljen 2009. godine), osveštani su krstovi (podignuti na mestu na kojem su se nalazili bunari u koje su bačene žrtve) i služena je Sveta Liturgija u hramu Svetog Velikomučenika Georgija. Liturgiju je služio vladika slavonsko-pakrački Jovan (Ćulibrk).

Obeležavanju su prisustvovali S. Milošević, zamenik predsednika SNV, M. Grozdanić, zamenik župana iz reda SNM Požeško-slavonske županije, I. Pavković zamenik župana iz reda SNM Virovitičko-podravske županije i N. Kalezić, konzul Srbije u Vukovaru, koja je tom prilikom položila u ime konzulata venac na spomenik žrtvama.

 9. IZJAVA SJEĆANJA SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA

Zagreb, 3. avgusta 2016.

Povodom 21. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" Srpsko narodno vijeće, kao i povodom svih ranijih godišnjica, žali i suosjeća sa svima - kako Srbima tako i Hrvatima te pripadnicima drugih nacionalnosti - koji su u toj akciji izgubili živote, zdravlje, imovinu i domove. Na isti način žalimo i suosjećamo sa svima koji su do te akcije i nakon nje stradavali i patili kao prognani i izbjegli zbog neposrednih ratnih opasnosti i ratnih posljedica. Naročito žalimo za onima koji su stradavali kao civili, ratni zarobljenici te koji su nepovratno ostali bez svojih domova i zavičaja.

Srpsko narodno vijeće i ove se godine sjeća onih kojih se u proslavama "Oluje" nitko ne sjeća - ubijenih, ranjenih i protjeranih Srba u Hrvatskoj. Nakon 21 godine smatramo da je vrijeme da se "Oluja" obilježi i sa sviješću i s obzirom prema stradanju Srba, njihovu historijskom progonstvu, uništavanju njihovih naselja i onemogućavanju njihova povratka. U protivnom, održat će se dojam da ovo slavlje služi tomu da se takva svijest ne razvije i da takav obzir ne nastane. Održat će se dojam da službena, državna politika sjećanja izbjegava suočavanje s odgovornošću zbog svoje ratne politike prema Srbima. Izbjegava također uvidjeti da jednostranim sjećanjem samo produžava ratne politike i izbjegava suočavanje s međunarodno preuzetim obavezama za kažnjavanje ratnih zločina koji su tokom i nakon "Oluje" počinjeni, a do danas nisu sankcionirani. Slavlje u okolnostima nekažnjenih zločina težak je pravni i moralni problem.

Zato Srpsko narodno vijeće smatra da je vrijeme da se "Oluja" obilježi ne samo sa sviješću o stradanju svih već i s ciljem izgradnje politike i kulture mira te politike i kulture tolerancije. Stavljanje proslave u službu jačanja javnog militarizma, produbljivanja političke netolerancije i obnavljanja međuetničke mržnje loša je i štetna služba. Stavljanje proslave u službu poticanja sukobljavanja sa zemljama u regiji jedanko je loša i štetna služba. Zato pozivamo predstavnike državne vlasti da ne gradimo jednostrane i paralelne politike sjećanja, da se posvetimo izgradnji kulture mira i tolerancije te politici dobrosusjedskih odnosa.Obaveštenje o izmenama propisa koji se odnose na pribavljanje podataka

U Republici Srbiji 08. juna 2016. godine stupaju na snagu novi propisi koji regulišu pribavu podataka neophodnih za odlučivanje u postupcima pred državnim organima. Naime, odredbama čl. 9, 103 i 207 novog Zakona o opštem upravnom postupku, predvidjeno je da je organ koji vrši uvid u podatke o činjenicama neophodnim za odlučivanje o kojima se vodi službena evidencija u Republici Srbiji, dužan da po službenoj dužnosti pribavi te podatke. Državni organi će ubuduće od stranaka moći da zahtevaju dostavljanje samo onih podataka koji su neophodni radi njihove identifikacije, kao i dokumenata koji potvrdjuju činjenice o kojima se ne vodi službena evidencija.

Stranka ima pravo, na izričiti zahtev, da sama pribavi podatke. U tom slučaju, zahtev za pokretanje postupka smatraće se neurednim ukoliko stranka ne podnese potrebne podatke u roku neophodnom za odlučivanje.SMRT OCA JOVANA

DANA 29.05.2016. GODINE U PODNE, NA PERIFERIJI VUKOVARA, U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI ČIJI SE UZROCI ISPITUJU, POGINUO JE JOVAN RADIVOJEVIĆ (42), PROTOJEREJ-STAVROFOR DRUGE VUKOVARSKE PAROHIJE SPC. SA NJIM U KOLIMA POVREĐENA SU I DVA POMOĆNIKA.

OTAC JOVAN BIO JE VEOMA UVAŽAVAN OD SVOJIH PRAVOSLAVNIH VERNIKA ALI I OD DRUGIH U OVOM GRADU. BIO JE VEOMA AGILAN PO VERSKIM PITANJIMA I NA PLANU NEGOVANJA SRPSKE KULTURE I BAŠTINE, TE ORGANIZATOR, VEĆ DESETAK GODINA, ODRŽAVANIH "BRANKOVIH DANA" KOD NJEGOVE CRKVE SV. PETKE NA VUKOVARSKOJ PERIFERIJI DOBRE VODE, GDE JE DOLAZIO PESNIK BRANKO RADIČEVIĆ, PO MAJCI VUKOVARČANIN.

TAKOĐE, VEOMA SE ANGAŽOVAO NA REGULISANJU PITANJA IZGRADNJE PAROHIJSKOG DOMA (ZBOG SPORA SA GRADONAČELNIKOM VUKOVARA (HDZ), ŠTO JE NEDAVNO SUDSKI REŠENO).

ZA POTREBE SRPSKOG RADIO DUNAVA-VUKOVAR, UREĐIVAO JE I VODIO EMISIJU "PRAVOSLAVNA REČ".

PRERANA SMRT OCA JOVANA OSTAVIĆE VELIKU PRAZNINU KOD NJEGOVIH PAROHIJANA KAO I U SRPSKOJ NACIONALNOJ ZAJEDNICI OVDE.
 OBNOVA PRAVOSLAVNOG ZAVETNOG KRSTA SV. MARKA U OSIJEKU

Na inicijativu Veća srpske nacionalne manjine u Osijeku je obnovljen Pravoslavni zavetni krst Sv. Marka iz prve polovine XVIII veka koji se nalazi u Banovoj ulici, a troškove obnove i restauracije finansirao je grad Osijek. Za prvobitno podizanje Pravoslavnog zavetnog krsta vezana su dva predanja prema kojima je grad zahvatila velika nesreća (prema prvom predanju kuga, a prema drugom veliki požar) nakon čega su se građani zavetovali da će podići Zavetni krst.


Osveštanje krsta, pred nekoliko desetina okupljenih građana, 8. maja 2016. godine obavio je osiječki paroh protojerej-stavrofor Ratomir Petrović, a među prisutnima su bili gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, generalni konzul R. Srbije u Vukovaru Živorad Simić i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Milorad Mišković.
Pored ovog zavetnog krsta u Osijeku postoje još četiri pravoslavna krsta na različitim destinacijama u gradu, od kojih je u najlošijem stanju Čarnojevićev krst koji podignut 1690. godine na mestu gde je prema predanju patrijarh Arsenije Čarnojević prešao Dravu i došao u ove krajeve.  
 

 OBAVEŠTENJE O ODRŽAVANJU IZBORA NA BIRAČKOM MESTU 32 - GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U VUKOVARU

        Obaveštavamo birače koji su blagovremeno podneli prijave za glasanje na izborima za narodne poslanike Republike Srbije u nekom od diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u R. Hrvatskoj, da će se glasanje za sve birače sa boravkom u Republici Hrvatskoj održati u nedelju 24. aprila 2016. godine, na biračkom mestu 32 - Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru.
Biračko mesto 32 - Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru nalazi se na adresi Vukovar, ul. Ivana Gundulića 19 i  biće otvoreno od 07:00 do 20:00 časova.
        Molimo da sa sobom obavezno ponesete važeći identifikaconi dokument Republike Srbije (pasoš, ličnu kartu ili vozačku dozvolu) koji sadrži jedinstveni matični broj građana.
Shodno propisima važeća lična karta je lična karta izdata na novom obrascu (sa ili bez kontaktnog mikročipa), kao i lična karta izdata na starom obrascu ako je izdata pre 27. januara 2007. godine, a nije joj istekao rok važenja koji je u njoj naveden ili ako je izdata nakon 27. januara 2007. godine, a kao rok važenja je upisan datum 27. jul 2011. godine.
        Na biračkom mestu moći će da glasaju samo oni birači koji su na osnovu podnetog zahteva upisani u Izvod iz jedinstvenog biračkog spiska i koji podnesu dokaz o identitetu.
 DUBOKI KORENI SRPSKOG OPSTANKA

          

Preuzeto iz lista "Identitet", br.210 od januara 2016. godine

         Kakav je položaj srpskih crkava na prostoru bivše SFRJ - u Hrvatskoj: Pravoslavnog naroda sve manje. Ljudi se ne vraćaju u zavičaj jer posla nema. Iz Orahovice 1991.godine proterani svi monasi
          Manastiri u Hrvatskoj uvek su bili, pa su tako i danas, ne samo duhovna već i kulturna središta srpskog naroda u Hrvatskoj, a sveštenici su kroz dugu i često tešku istoriju uvek delili sudbinu Srba u Hrvatskoj. Brojni manastiri podizani su dolaskom Srba u krajeve od Slavonije do Banije i Korduna, Dalmacije i sve do najzapadnijeg od svih, onog u Gomirju.
            Manastir Dragović smešten je nedaleko su Vrlike i sagrađen je 1395, Krupa se nalazi u Bukovici, a Orahovica je jedan od najznačajnijih i najranijih duhovnih i kulturnih središta Srba u Podravini. Manastir Pakrac nalazi se između Daruvara i Pakraca i krije neverovatno kulturno blago, dok je Sveta Ana kod sela Donja Vrijeska u blizini Daruvara. Najpoznatiji su svakako manastir Krka, koji je od početka bio duhovno i kulturno središte pravoslavnih Srba u Dalmaciji, manastir Lepavina između Križevaca i Koprivnice, te Gomirje u zapadnom delu Hrvatske.
            U dugoj istoriji prisustva pravoslavlja na tlu Hrvatske manastir Krka zauzima posebno mesto. Osnovan je 1577. godine, u dolini reke Krke, nadomak Kistanja, a tvrdi se da je zapravo napravljen 1317. godine za vreme kralja Milutina. Pominje se i 1345. godina, kada je srpski car Dušan Silni udao svoju sestru Jelenu za bribirskog kneza Mladena Šubića i na taj način proširio svoj uticaj i na ove prostore.
            KAMEN IZ PEĆKE PATRIJARŠIJE - Manastirska crkva izgrađena je u vizantijskom stilu i biser je pravoslavne Dalmacije. Turci su manastir u više navrata napadali, palili, ali nisu uspeli da ga unište. Danas je manastir u dobrom stanju, a u temelju nove zgrade bogoslovije uzidan je kamen iz Pećke patrijaršije. Bogata biblioteka i riznica, sa vanredno vrednim ikonama senzacija su za sve one koji dolaze da vide manastirsko zdanje, gde je i Kapela Svetog Save.
                Ali pravoslavnog naroda je malo, sve manje, pogotovo mladih, a ljudi se ne vraćaju jer posla nema. Ovih dana videli smo oglas u kojem piše "prodajem kuću sa dvorištem kod Kistanja", uz čitulje da su umrli Milica Mika Stegnjajić iz tog kraja, koja je živela u Beogradu, a u kninskoj bolnici Milan Bezbradica, dugogodišnji direktor Osnovne škole "Jovo Martić" iz Kistanja. Dug je spisak staraca koji odlaze, umrla je i "drugarica učiteljica" Milica Jolić, a ovim se krajem proširila i vest da je pre koji mesec u Francuskoj umro sin Sime Dubajića Mićo.
               Toliko o smrti. A život ide dalje i neki bolji vetrovi zaduvali su minulog leta kada su se baš tu, na Krki, našli vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i prvi čovek Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, obeležavajući 400. godišnjicu Bogoslovije. Bogoslovija je osnovana 1615. i najstarije je bogoslovsko učilište Srpske pravoslavne crkve. Tu je bila i prva organizovana škola koja je dala značajan doprinos u istoriji pravoslavlja u Hrvatskoj. Bogoslovija je i simbol opstanka Srba u Dalmaciji, što je istakao i patrijarh Irinej. "Sedmostoljetna istorija je svedok i čuvar pravoslavlja u tim stradalničkim krajevima " kazao je tada patrijarh Irinej.
                A da su ovi krajevi za Srbe bili stradalnički, bili su. U bivšoj državi tu ih je živelo oko 120.000, danas nešto malo više od 25.000. Možda su za utehu reči nadbiskupa Puljića da baš sa Krke treba poslati poruku da Hrvati i Srbi mogu zajedno da žive, nadajući se - i jedni i drugi - boljoj budućnosti. A uz manastir Krka vezana su i slavna imena, poput Nikole Tesle, Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića i Vladana Desnice.
               Kada su Srbi počeli da naseljavaju Vrbovsko, Moravice i Gomirje došao je i jedan kaluđer, kome su sagradili malu kapelu. Star, nije mogao da obavlja versku službu, pa je 1772. godine iz Dalmacije, pre svega sa Krke, stiglo još njih šestoro koji su doneli sve što je potrebno za bogoslužje. Aleksentije Branković, Visarion Vučković i Mardarije Orlović bili su kaluđeri koji su podigli drveni manastir u Gomirju, sa Crkvom Sv. Jovana Krstitelja, koji je i najzapadniji pravoslavni manastir na ovom području.
              GOMIRJE: TRADICIJA JOŠ OD 15 VEKA - Slavna je prošlost manastira Gomirje, "odakle se odvraćalo Turke", a Jovan Dučić je manastir proslavio i u pesmi. Danas je u sklopu Gornjokarlovačke eparhije koja obuhvata Baniju, Kordun, Liku, Gorski kotar, severnu Hrvatsku i Istru, a te prostore Srbi su naseljavali još od 15. veka. Ni Gomirje nije mimoišla strašna sudbina Srba u Hrvatskoj u vreme takozvane NDH, kada su ubijeni brojni parosi od Petrinje do Plaškog, Gospića do Kosinja, Vojnića do Gline, Slunja do Gomirja. Devedesetih su Srbi napustili svoja ognjišta, nesreća je snašla i svete ljude, da se samo spomene tragedija kada je 1992. godine minirana Saborna crkva Sv. Nikole u Karlovcu. Malo se Srba vratilo i u Gomirje i mesta oko njega, pritisnuta besparicom, nedostatkom radnih mesta, neizvesnošću. Sudbinu celog kraja dele i sveti ljudi iz Gomirja, pa kao i u mnogim manastirima u Hrvatskoj sve je manje vernika, jer mladi odlaze, a starci umiru.
             U Koprivničko-križevačkoj županiji manastir Lepavina sačuvao je svoj sjaj, u dugoj istoriji od 1550. godine po formiranju prvih srpskih naselja u tom kraju. Osnovao ga je monah iz Hilandara Jefrem Vukobadović, a sudbina manastira bila je povezana sa sudbinom Srba u tom kraju. Vodila se teška borba protiv pokatoličenja, a kaluđeri su prolazeći brojna iskušenja uvek čvrsto bili uz svoj narod. Polovinom 18. veka izgrađena je današnja manastirska crkva, a uz Lepavinu je vezana i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Lepavinske iz 16. veka, kojoj se pripisuju isceliteljske moći. Manastir su 1943. bombardovali Nemci, i tom je prilikom crkva delimično uništena, a sačuvan je samo deo bogate biblioteke. Mitropolit Jovan vratio je stari sjaj manastiru, a oživljena je i veza sa Hilandarom.
            Manastir Orahovica na prostoru slavonske eparhije smešten je u podnožju planine Krndije, a potiče iz 16. veka. Tu je bio istaknuti prepisivački centar, a Turci su povlačeći se ubili mnoge kaluđere i Srbe iz tog kraja. Protutnjao je i Drugi svetski rat tim krajem, ustaše i domobrani zauzeli su manastir koji je bio opustošen. Stradao je i 1991. kada su ga napustila i poslednja dva monaha, a poslednjih godina u njemu se godišnje održavaju samo dva velika sabora, na Preobraženje i na dan Prenosa moštiju Svetitelja Nikolaja.
              SVETI NIKOLA - Poseban je doživljaj posetiti manastir Svetog Nikole u Orahovici, do kojeg vodi uski puteljak od Kutjeva. "Čuvaju" ga gorski vrhovi Dedov nos i Petrov vrh, uz planinski potočić u blizini. Osnovan je krajem 16. veka, a crkva je oslikana vrednim freskama. Danas u manastiru nema nikoga, što samo pokazuje da deli sudbinu mnogih iz kojih su sveta lica otišla, jer naroda je sve manje.
                VREDNI RUKOPISI - Vladičanski dvor u Pakracu sagrađen je 1732. godine na mestu episkopske rezidencije, a kasnije je dograđivana kapela, riznica i knjižnica. Ona je ujedno i jedna od najvrednijih srpskih knjižnica u Hrvatskoj u kojoj se čuva 112 srbulja, te izuzetno vredni stari rukopisi. Episkopska knjižnica značajna za istoriju Srba u Hrvatskoj danas nema status kakav zaslužuje, a obnavlja se unutrašnjost dvora.BOLMANSKA BITKA-KOMEMORACIJA I POLAGANJE VENACA

U znak sećanja na poginule borce Vojvođanske brigade NOVJ i Crvene armije SSSR tokom Bolmanske bitke u Drugom svetskom ratu (6-22.3.1944.), na dva spomenika u Bolmanu, na severu Baranje, dana 19. marta 2016. godine položeni su venci sledećih delegacija i predstavnika:
- Zajednica antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske sa lokalnim organizacijama,
- Osječko-baranjske županije,
- Grada Belog Manastira,
- Zajedničkog veća opština - Vukovar,
- SDSS,
- Generalnog konzulata RS - Vukovar,
- Društvo Baranjsko-ruskog prijateljstva, i
- SUBNOR Srbije sa organizacijama Novog Sada, Sombora, Apatina i Sremske Mitrovice.


 OBAVEŠTENjE U VEZI SA IZBOROM ZA NARODNE POSLANIKE

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je Odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, koji će se održati 24. aprila 2016. godine. Birači koji imaju boravište u Republici Hrvatskoj mogu ostvariti svoje biračko pravo u diplomatsko-konzuarnim predstavništvima Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, ukoliko najkasnije do 2. aprila o.g. podnesu prijavu da će glasati u jednom od diplomatsko-konzularnih predstavnišava Republike Srbije -u Ambasadi R. Srbije u Zagrebu, Generalnom konzulatu R. Srbije u Vukovaru ili Generalnom konzulatu R. Srbije u Rijeci.
Biračko pravo imaju državljani Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji. U inostranstvu mogu da glasaju samo oni birači koji su upisani u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji i koji blagovremeno podnesu prijavu, posredstvom diplomatsko-konzularnog predstavništva, da će glasati u inostranstvu. Biračko mesto u diplomatsko-konzularnim predstavništvu će biti otvoreno ukoliko je u spisak glasača upisano najmanje 100 lica.
Pozivaju se državljani Srbije sa boravkom na jurisdikcionom području Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru da nam se obrate radi podnošenja zahteva za upis u birački spisak podatka da će glasati u ovom konzularnom predstavništvu. Napominjemo da su lica koja su prethodnim izborima glasala na ovom biračkom mestu dužna da podnesu novu prijavu za predstojeće izbore.
Državljani Srbije koji nisu upisani u jedinstveni birački spisak mogu, posredstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru da podnesu istovremeno zahtev za upis u jedinstveni birački spisak i zahtev za upis podataka da će glasati u inostranstvu. Generalni konzulat će ove zahteve dostaviti nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva, odnosno prema poslednjem prebivalištu njegovih roditelja.
Birači mogu da izvrše uvid u jedinstveni birački spisak elektronskim putem na zvaničnoj stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - www.mduls.gov.rs, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.
Radi dodatnih informacija građani se mogu obratiti Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru na telefon  032 / 441 016   i   032 / 441 183.
 KNJIGA ŽALOSTI U GENERALNOM KONZULATU

U GENERALNOM KONZULATU SRBIJE U VUKOVARU, UL. IVANA GUNDULIĆA BR.19, DANA 22. I 23. FEBRUARA 2016. GODINE, U VREMENU OD 09:00 DO 13:00 ĆASOVA, BIĆE OTVORENA KNJIGA ŽALOSTI POVODOM UBISTVA STANKOVIĆ SLAĐANE I STEPIĆ JOVICE, SLUŽBENIKA MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE - AMBASADE SRBIJE U LIBIJI GDE SU BILI KIDNAPOVANI.

DETALJNIJE NA SAJTU MINISTARSTVA www.mfa.rsDOKUMENTI NOVOPRIMLJENIH DRŽAVLJANA SRBIJE

Novoprimljeni i drugi državljani Srbije, najmanje dva meseca od prijema rešenja, mogu kod matične službe beogradske opštine Stari grad, ul. Makedonska br. 49 (telefoni: 011/33-00-578 i 32-20-721, lokali 276 i 278) proveriti kada mogu podići Uverenje o državljanstvu i izvode iz matične knjige rođenih. Ako je odgovor pozitivan, dokumente mogu preuzeti u bilo kojoj od 16 opština na teritoriji Beograda.AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U ZAGREBU POČELA S PRIJEMOM ZAHTEVA ZA IZDAVANJE BIOMETRIJSKIH PASOŠA

Ambasada Republike Srbije je od 3. februara 2016. godine počela sa prijemom zahteva za izdavanje biometrijskih pasoša. S obzirom na veliko interesovanje građana i očekivano veći priliv stranaka, POTREBNO JE izvršiti ZAKAZIVANJE TERMINA za podnošenje zahteva preko telefona 01 457 9067 ili 457 3330. Pozivi za termin se primaju svakog radnog dana u vremenu od 14:00 do 15:00 časova.

Za podnošenje zahteva, shodno odredbama Zakona o putnim ispravama, potrebna je sledeća dokumentacija:

1. stari plavi pasoš (ili: lična karta iz Republike Srbije, hrvatski pasoš, hrvatski stranački pasoš, hrvatska lična karta biometrijska, hrvatska boravišna biometrijska dozvola sa fotografijom);
2. uverenje o državljanstvu Republike Srbije - ne starije od godinu dana;
3. izvod iz matične knjige rođenih - na obrascu trajnog karaktera ili ne stariji od godinu dana - ili izvod iz MK                rođenih neke od bivših republike SFRJ;
4. na uvid - hrvatska boravišna dozvola;
5. konzularna taksa - 50 evra (naplaćuje se prilikom prijemа zahteva);
6. za maloletnu decu: potrebno prisustvo oba roditelja i obostrano potpisan zahtev i saglasnost za izdavanje pasoša.

Rok za rešavanje zahteva je do 60 dana (osim u slučajevima kada zahtev obrađuje Koordinaciona uprava MUP Republike Srbije).

Ukoliko ne posedujete potrebnu dokumentaciju, zahtev nije moguće predati.

Kako bi se izbegli nepotrebni troškovi putovanja, neprijatnosti i gubitak vremena, pre zakazivanja termina i dolaska u konzularno odeljenje, proverite da li posedujete svu traženu dokumentaciju. Napominjemo da se naplata konzularne takse vrši u evrima.

U slučaju da imate dodatnih pitanja ili nejasnoća, preporučujemo da se obratite e-mailom: konzularno@ambasada-srbije.hr ili na telefon ovog Generalnog konzulata broj 032 441 016.

 PREUZIMANJE URAĐENIH PASOŠA

Ambasada će ažurno objavljivati brojeve zahteva koji su pozitivno rešeni, odnosno, po kojima je izvršena izrada biometrijskog pasoša. Lične podatke stranaka nećemo objavljivati na sajtu, shodno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Gotovi pasoši se mogu preuzeti svakog radnog dana u vremenu od 08:30 do 12:30 časova. OBAVEZNO je da sa sobom ponesete staru putnu ispravu ili drugu ispravu koju ste prezentovali prilikom predaje zahteva, kao i originalnu potvrdu o podnetom zahtevu.KOMEMORACIJA I POLAGANJE VENACA U VOĆINU

Četrnaestog januara ove godine, na dan kada je 1942 likvidirano više od trista Srba iz sela Kometnik-Jorgići kod Voćina u Zapadnoj Slavoniji, održan je parastos i položeni venci sa prigodnim recitalom.

Komemoraciju su organizovali Županijsko i Gradsko veće srpske nacionalne manjine i mesna organizacija antifašista sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Osim organizatora, na Spomenik žrtvama ustaškog terora 14.01.1942. godine, vence su položili Virovitičko-podravska županija, Srpsko narodno veće i Generalni konzulat.
 ČESTITKA POVODOM SAVINDANA, 27.01.2016.g.

Generalni Konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić i predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dragan Crnogorac svim predškolcima, đacima, studentima, vaspitačima, nastavnicima i profesorima, te svim drugim školskim radnicima upučuju najiskrenije čestitke povodom Savindana.  

Životno delo Svetog Save, srpskog arhiepiskopa, učitelja i aštitnika srpske pismenosti predstavlja trajnu prosvetiteljsku tekovinu koja nam ukazuje na pravi put, te neka nam svima njegova vera, mudrost i snaga budu životna inspiracija. 

Srećna Vam školska Slava Sveti Sava!

                      

GENERALNI KONZUL
      Živorad Simić

PREDSEDNIK ZVO-a

Draga Crnogorac, profNOVOGODIŠNJA I BOŽIĆNA ČESTITKA

"GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U VUKOVARU U NASTUPAJUĆOJ 2016. GODINI SVIM PRIPADNICIMA SRPSKE ZAJEDNICE ŽELI PUNO USPEHA, ZDRAVLJA I POBOLJŠANJE NJIHOVOG POLOŽAJA U REPUBLICI HRVATSKOJ U NOVIM POLITIČKIM USLOVIMA NASTALIM POSLE NEDAVNIH PARLAMENTARNIH IZBORA.

PRIPADNICIMA SRPSKE ZAJEDNICE GENERALNI KONZULAT, TAKOĐE,
ČESTITA BOŽIĆ HRIŠĆANSKIM POZDRAVOM: HRISTOS SE RODI."POLAGANJE VENACA NA SPOMENIKU BATINSKA BITKA

Povodom 71 godišnjice Bаtinske bitke, nа Spomeniku su, 24. novembrа 2015. godine, vence položili delegаcijа ZABA RH (Zаjednicа аntifаšističkih borаcа i аntifаšistа), Ambаsаdа Ruske federаcije predvođenа аmbаsаdorom A. Azimovim, delegаcijа SUBNOR Vojvodine i ZABA iz Vаrаždinа, а u ime Ambаsаde Srbije u Zаgrebu generаlni konzul u Vukovаru.DVADESET GODINA OD POTPISIVANJA ERDUTSKOG SPORAZUMA

Sа sаjtа Zаjedničkog većа opštinа:

Dvаdesetа godišnjicа potpisivаnjа Erdutskog sporаzumа obeleženа je 12. novembrа u dvorcu Adаmovič u Erdutu. Uprаvo je nа istom tom mestu 1995. godine potpisаn dokument koji je oznаčio početаk mirа u istočnoj Hrvаtskoj.

Ovogodišnju proslаvu orgаnizovаlа je lokаlnа vlаst opštine Erdut nа čiji je zаhtev kаo pokrovitelj svečаnosti pozitivno odgovorilа predsednicа Hrvаtske, Kolindа Grаbаr Kitаrović.

Nаjvаžniji cilj Erdutskog sporаzumа bio je mir, аli i odredbe koje su srpskoj zаjednici gаrаntovаle potpunu integrаciju u društvo nаkon rаtа, istаkаo je predsednik ZVO, Drаgаn Crnogorаc koji je prilikom obrаćаnjа prisutnimа ukаzаo nа znаčаj ovog dokumentа i ponovo  pozvаo zvаničnu Hrvаtsku dа zаštite vrednosti Erdutskog sporаzumа.

- Odredbа dvаnаest, ovog sporаzumа gаrаntuje Srbimа posebnu instituciju kаo što je Zаjedničko veće opštinа kаo trаjni zаlog prаvа Srbimа u RH i jаčаnje srpskih orgаnizаcijа koje su postojаle i pre а i one koje su osnovаne netom posle, SNV i SDSS. Dаkle ZVO je utemeljeno u sаmom sporаzumu i čuvаće njegove vrednosti i sаrаđivаće sа svim institucijаmа vlаsti, sа strаnim predstаvnicimа drugih zemаljа, mаtičnom zemljom . Zа nаs ne sаmo dа nemа govorа dа  Erdutski sporаzum nije trаjnog kаrаkterа, nego smаtrаmo dа u njemu imа još mnogo prostorа zа crpljenje pozitivnih stvаri koje nаm mogu pomoći u rаzvoju nаše držаve, demokrаtije i međusobnog rаzumevаnjа i uvаžаvаnjа. Imа puno prostorа, gotovo svаki dаn dа držаvа proslаvljа ovаkve dаtume, jer štа nаm drugo preostаje аko nećemo dа slаvimo mir, istаkаo je Crnogorаc.

Prisutnimа su se obrаtili i izаslаnik predsednice Kolinde Grаbаr Kitаrović, neposrednih učesnikа u procesu mirne reintegrаcije i pregovorimа uoči potpisivаnja sporаzumа grаdonаčelnik Osijekа Ivicа Vrkić, izаslаnik Vlаde RH Arsen Bаuk, predsednik SNV Milorаd Pupovаc i domаćin proslаve nаčelnik opštine Erdut Jugoslаv Vesić.

Među uvаženim gostimа bili su neposredni učesnik u reаlizаciji Erdutskog sporаzumа dr Vojislаv Stаnimirović, izаslаnik ministrа vаnjskih poslovа Republike Srbije - pomoćnik zа konzulаrne poslove i dijаsporu Drаgаn Momčilović, generаlni konzul Republike Srbije Živorаd Simić, izаslаnik predsednikа Hrvаtskog sаborа Domаgoj Hаjduković, predstаvnici diplomаtskog korа u RH: аmbаsаdorkа Krаljevine Norveške Astrid Versto, izаslаnik jаpаnskog аmbаsаdorа - prvi sekretаr zа političkа pitаnjа Yukihiro Tаkeyа, izаslаnik аmeričkog аmbаsаdorа - treći sekretаr аmbаsаde Jаkob Grinberg, župаn vukovаrsko-sremski Božo Gаlić i njegov zаmenik Đorđe Ćurčić, zаmenici osječko-bаrаnjskog župаnа Željko Krаljičаk i Jovаn Jelić, predsednik erdutskog Opštinskog većа Jovo Vuković, predstаvnici opšinа Borovo, Mаrkušicа, Trpinjа, Negoslаvci, Jаgodnjаk i Šodolovci.
 VUKOVARSKI PREDŠKOLCI U POSETI BEOGRADU

Sа sаjtа ZVO-а:

"Decа dečijeg vrtićа "Vukovаr 2" od ponedeljkа nаlаze se u trodnevnoj poseti Beogrаdu koju su orgаnizovаli PU "Dečiji dаni" iz Beogrаdа i vukovаrski vrtić "Vukovаr 2" u sаrаdnji sа Uprаvom zа sаrаdnju s dijаsporom i Srbimа u regionu Ministаrstvа vаnjskih poslovа, te uz podršku Zаjedničkog većа opštinа.

U utorаk, 20. oktobrа, 18 vukovаrskih mаlišаnа primili su i NJegovа Svetost pаtrijаrh srpski G. Irinej kаo i predsednik Republike Srbije Tomislаv Nikolić.

Isti dаn decа su imаlа priliku dа posete i srpsku pаtrijаršiju, Sаbornu crkvu, zgrаdu predsedništvа Srbije, prisustvuju predstаvi "Mаlа sirenа" u orgаnizаciji pozorištа "Boško Buhа", učestvuju nа kreаtivnoj rаdionici u Dečijem kulturnom centru gde su ih primili grаdski menаdžer Gorаn Vesić i pomoćnik direktorа DKC-а Leontinа Vukomаnović.

Zа sredu je predviđen obilаzаk Kаlemegdаnа, beogrаdskog zoološkog vrtа, Skupštine Srbije gde bi ih trebаo primiti i ministаr vаnjskih poslovа Ivicа Dаčić. Isti dаn u večernjim sаtimа decа se vrаćаju u Vukovаr.

Ovo je jedаn odličаn projekаt zа koji se orgаnizаtori nаdаju dа će postаti ustаljenа prаksа i u nаrednom periodu kаko bi se decа sа nаšeg područjа što bolje upoznаlа sа svojom mаtičnom držаvom. Koliko je ovа posetа Beogrаdu uspešnа nаjbolje svedoče dobro rаspoloženje i osmesi nа licimа mаlišаnа."PROMOCIJA KNJIGE EPISKOPA PAKRAČKO SLAVONSKOG JOVANA "ISTORIOGRAFIJA HOLOKAUSTA U JUGOSLAVIJI"

SA PORTALA SLAVONSKE EPARHIJE SPC


PAKRAC - Knjiga episkopa pakračko slavonskog Jovana "Istoriografija holokausta u Jugoslaviji" (izdanje na srpskom jeziku) večeras je promovisana u prepunoj sali Vladičanskog dvora u Pakracu.
Govoreći na promociji prof. dr Tomazo Delera sa Univerziteta Tuskia u Viterbu u Italiji rekao je da je knjiga vladike Jovana ustvari udžbenik o holokaustu.
"Vladika Jovan je dao svim budućim istraživačima neophodan alat, jer ovdje se nalazi najbolji prikaz problema i literature koja se tiče holokausta. Sama knjiga je počela da se rađa u našim dugim razgovorima u Jerusalimu na ovu temu", rekao je prof. Delera.
On je istakao da je "Istoriografija holokausta u Jugoslaviji" svojevrsna teorija holakausta u Drugom svjetskom ratu i da postavlja ključna pitanja i daje odgovore na  pitanja koja je razlika između holokausta i genocida, da li je antisemitizam i drugdje u Evropi isti kao i u Jugoslaviji, te kakva je uloga u holokaustu Italije i posebno Rimokatoličke crkve.
Posebnu pažnju prof. Delera posvetio je upravo poglavlju o "dobrim Italijanima" i ulozi pape Pija XII u Drugom svjetskom ratu, ali i ulozi kardinala Stepinca.
"Papa je pokušao da zauzme neutralnu poziciju u tim dešavanjima, ali to je bilo nemoguće jer su mnoge katoličke države bile fašističke, kao što je bila i NDH. Kada je Stepinac u pitanju nisu problem samo njegovi ideološki stavovi, nego i direktno izvršenje zločina koje je počinio njegov kler", rekao je prof. Deler s čim su se složili i ostali promoteri.
Prof. dr Simha Epštajn sa Jevrejerskog univerziteta u Jerusalimu rekao je da o istoriji holokausta nije lako pisati ni u jednoj zemlji, a posebno ne u višenacionalnoj, kakva je bila Jugoslavija, jer se odgovornost za zločine uvijek međusobno prebacuje sa jednog na drugi narod.
"Komunistička retorika nije pominjala ni nacionalnost zločinaca, ni žrtava. Kada su Jevreji u pitanju o tome se još i čulo jer su u Drugom svjetskom ratu masovno ubijani u cijeloj Evropi, ali nije bilo dozvoljeno da se pominje stradanje Srba i srpske žrtve. Padom socijalizma vraća se sloboda da može da se piše, ali tada dolazi do krivih interpretacija, minimalizuju se zločini nad Jevrejima i Srbima, pa se čak i rehabilituju neke ličnosti odgovorne za njih, posebno u Hrvatskoj", rekao je prof. dr Epštajn.
Posebno je istakao da istoričari u Jad Vašemu vladiku Jovana smatraju samim vrhom istraživanja holokausta.
Govoreći o knjizi, direktor Sektretarijata za vjere Republike Srpske, istoričar, Dragan Davidović rekao je da se posmatranje istraživanja holokausta u Jugoslaviji, kojim se u knjizi bavi vladika Jovan, može posmatrati preko njegove analize u doba socijalizma od 1945. do 1980. godine, kada su se tim pitanjem bavili rijetki, i nakon 1980. godine kada su mlađi istraživači počeli da otvaraju arhive.
"Vladika Jovan u ovoj knjizi dao je osnovna upustva sa spiskom literature za svakog onog ko dalje želi da se bavi istraživanje holokausta ili pitanjem genocida nad Srbima i Romima u Drugom svjetskom ratu u Jugoslaviji. Ovo je izuzetno istorijsko dijelo koje ne potencira puki inventar zločina holokausta, nego na jasnim činjenicama nedvojbeno daje i naučno opredjeljenje njenog autora", rekao je Davidović.
Vladika Jovan rekao je da je knjigu napisao uz mentorsku palicu njegovog profesora, jednog od najvećih istraživača holokausta, Davida Bankiera.
"Obojica smo shvatili da nema knjige u kojoj može na jednom mjestu naći sve ono što je u svijetu, ali i ovdje, objavljeno o holokaustu u Jugoslaviji. Ova knjiga bila je posljednje što je prof Baniera pogledao prije svoje prerane smrti", rekao je vladika Jovan, ističući ipak da je naučno istraživanje o holkausta i genocidu  u Jugoslaviji u Drugom svjetskom ratu u posljednjih deset godina daleko otišlo.
Promociji knjige "Istoriografija holokausta u Jugoslaviji" prisustvovali su i predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj Veljko Džakula, predsjednik SKPD Prosvjeta iz Zagreba Čedo Višnjić, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika RS  Slobodan Nagradić, ali i veliki broj studenata Filozofskog i Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke.
 Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO

Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?
• Because the request for its membership is a serious breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council resolution 1244 (1999) and the Charter of the UN whose Article 25 says that „The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter“. 
• Because according to the UN Security Council resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requirement for membership set out by the UNESCO Constitution.
• Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the European Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbia Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.
• Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competences of the UN Security Council as the highest authority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture not to make political decisions with regard to the statehood. 
• Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities to follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.
• Because this issue is polarizing the membership of UNESCO.
• Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of such barbaric acts unworthy of the 21st century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.
• Because four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?
• Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197th session of the UNESCO Executive board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that that even publishing of the document on the unacceptability of Kosovo’s application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.
• Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and Metohija which not only belongs to the Serbian people but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.
 OBNOVA HRAMOVA U SLAVONIJI

Iz (srpskih) "Novosti" od 18.09.2015. godine:

"Osječki "Glаs Slаvonije" u dvа uzаstopnа dаnа izvjestio je svoje čitаoce o obnovi i izgrаdnji dvа prаvoslаvnа hrаmа u Slаvoniji. Prvo je 11. septembrа pisаo o "bojenju vаnjske fаsаde prаvoslаvne crkve Sv. Trojice u Mikleušu, čiji će vаnjski dio time biti potpuno obnovljen. Crkvа je sаgrаđenа sredinom 18. stoljećа, а oštećenа je u Domovinskom rаtu 1992. godine.
Zаhvаljujući Žаrku Drаgičeviću i mještаnimа Mikleušа Nenаdu Dubаjiću i Miodrаgu Jаriću, crkvа je ove godine doživjelа svoj grаđevinski preporod. Podignuti su novi potporni zidovi, crkvа je dobilа novo krovište, zvonik, elektroinstаlаcije i vаnjsku fаsаdu, а uređenа je i unutrаšnjost. Vrijednost rаdovа iznosi približno 400.000 kunа, а izvodi ih Grаđevinski obrt Bilić iz Slаtine. Nа prаznik Presvetog Trojstvа ili Svete Trojice po julijаnskom kаlendаru, u još nedovršenoj crkvi održаnа je liturgijа, koju je predvodio episkop pаkrаčko-slаvonski Jovаn s još nekoliko prаvoslаvnih svećenikа". Osvećenje crkve nаjаvljeno je zа jesen, kаd bude potpuno obnovljenа i opremljenа.

Već sutrаdаn, 12. septembrа, objаvljen je i člаnčić, s čаk pet fotogrаfijа nа veb-portаlu "Glаsа Slаvonije", o tome dа je u Pаučju, selu nа sаmom rubu Đаkovštine, osvećenа novoizgrаđenа crkvа svetog velikomučenikа Georgijа, što je dogаđаj od velike vjerske i svаke druge vаžnosti zа to neveliko selo, koje dаnаs broji 50-аk stаnovnikа. Osvećenje je orgаnizovаlа tаmošnjа Srpskoprаvoslаvnа crkvenа opštinа, а svetu аrhijerejsku liturgiju služio je episkop osječko-poljski i bаrаnjski Lukijаn.
"Tаj je hrаm", piše "Glаs Slаvonije", "treći po redu koji je izgrаđen nа istim temeljimа. Posvetа hrаmа u Pаučju okupilа je mještаne, rаseljene Pаučаne i vjernike prаvoslаvne vjeroispovijesti iz drugih mjestа. Posveti je u ime Općine Levаnjskа Vаroš, kojoj Pаučje grаvitirа, nаzočio nаčelnik Slаvko Tidlаčkа. Pаučje sа svojom ponovno izgrаđenom prаvoslаvnom crkvom u središtu selа pripаdаt će središtu pаrohije Budimci, а zа nj je imenovаn protonаmjesnik Nemаnjа Klаjić. Hrаm svetog Velikomučenikа Georgijа izgrаđen je većinom od donаcijа vjernikа, а već sutrаdаn, u nedjelju, 13. septembrа, u njemu su obаvljenа i dvа krštenjа, prvа krštenjа u tom selu nаkon čаk 70 godinа".
 PRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI ZA PRIHVATANJE IZBEGLICA U REPUBLICI SRBIJI

U sklopu aktuelne krizne situacije sa povećanim prilivom izbeglica i s tim u vezi akcije prikupljanja humanitarne pomoći, ovde se možete informisati o procedurama uvoza humanitarne pomoći kao i o sadržaju humanitarne pomoći za izbeglice i migrante u zimskom periodu, predvidjenim od strane Crvenog krsta Srbije:

1. Procedura uvoza humanitarne pomoći;

2. Potrebna humanitarna pomoć za izbeglice i migrante u zimskom periodu.

Oba dokumenta se mogu videti na sajtu Ambasade RS u Zagrebu: www.zagreb.mfa.gov.rs u rubrici "Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za izbeglice".

Kontakt sa Crvenim krstom Srbije: e-mail: indep@redcross.org.rs
Telefon za informacije: +381 11 30 32 125 lok. 214, 215, 217

Takođe, korisne informacije se mogu naći i na zvaničnoj internet prezentaciji Uprave carine Republike Srbije - www.upravacarina.rsPOLAGANJE VENACA

Tokom septembra 2015. godine održane su (jednonacionalne) komemoracije srpske nacionalne manjine sa polaganjem venaca i odvojenim parastosima sveštenika SPC u sledećim mestima Vukovarsko-sremske županije:

1. U Trpinji na spomenike iz NOB-a i kamenu-temeljcu za budući spomenik srpskim žrtvama iz 90-ih (06. septembar);

2. U Vukovaru na "Aleji" (od 26 spomenika poginulima) koja se nalazi u delu starog pravoslavnog groblja, tradicionalno svake druge subote u septembru (14. septembar); i

3. U Borovu, kod "Spomenika žrtvama rata 1991-1996", na pravoslavnom groblju, sa imenima 54 poginulih iz ovog mesta (15. septembar).

Vence su polagali članovi porodica poginulih, lokalne vlasti, srpske političke partije i institucije, građanska udruženja i GK (izuzev u Trpinji).
 Obnovljen spomenik strаdаlim žrtvаmа 1942. godine u selu Brаnešci

Iz (srpskih) "Novosti" od 21.08.2015. godine:

"OBNOVLJEN SPOMENIK
Spomenik posvećen nevinim žrtvаmа, strаdаlimа 1942. godine u selu Brаnešci u Požeško-slаvonskoj župаniji, konаčno je obnovljen. Kаo i niz ostаlih spomenikа nаstаlih u sjećаnje nа tаj dio povijesti i ovаj je strаdаo početkom 90-ih godinа. Odnosi se nа 87 strаdаlih seljаnа, većinom žene i djece. Inicijаtor obnove bilа je Udrugа аntifаšističkih borаcа i аntifаšistа Pаkrаc-Lipik, zаjedno s potomcimа strаdаlih, а pomoć u obnovi su pružili Požeško-slаvonskа župаnijа, Ministаrstvo brаniteljа Republike Hrvаtske, kаo i sаmi mještаni. Pаrаstos nа mjesnom groblju predvodio je episkop pаkrаčko-slаvonski JOVAN ĆULIBRK.
Od uzvаnikа skupu se obrаtilа u ime Ministаrstvа brаniteljа pomoćnicа ministrа VESNA NAĐ, а nаjveću pаžnju izаzvаo je nekаdаšnji predsjednik STJEPAN MESIĆ."Pošta Srbije uvodi uslugu prenosa novca sa inostarnstvom

Pošta Srbije je zaključila ugovore sa poštanskim upravama Francuske, Rusije, Ukrajine i Belorusije, kojim je uvela uslugu prenosa novca sa inostranstvom. Uskoro bi takve ugovore trebalo da zaključi i sa poštanskim upravama Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Portugalije

Usluga je namenjena građanima koji žive ili su na privremenom radu u inostranstvu, a koji žele da pošalju novac u Srbiju. Ovom uslugom pokrivena je skoro cela teritorija Srbije i njom je obuhvaćeno više od 1.200 pošta. Naknadu prilikom slanja plaća isključivo pošiljalac, a za slanje i prijem novca potreban je samo važeći identifikaconi dokument, tj. nije obavezno otvaranje računa u banci. Novac je dostupan za isplatu po pravilu istog dana, a najkasnije u roku od dva radna dana, a prenos se vrši putem zaštićene mreže Svetskog poštanskog saveza, što obezbeđuje sigurnost transakcije.OSVEĆENA NOVOPODIGNUTA CRKVA U SILAŠU

Sа sаjtа Epаrhije Osječko-poljske i Bаrаnjske:
Nа dаn prepodobnogа Simeonа Divnogorcа, 06. junа 2015. godine Gospodnje, u Silаšu se dogodio prаznik rаdosti - osveštаn je i tronosаn novosаgrаđeni hrаm Svetogа prorokа Ilije, koji je podignut u Slаvu Svete Jedinosuštne i Nerаzdeljive Trojice Ocа, Sinа i Svetogа Duhа. Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je NJegovo Preosveštenstvo Episkom Osječkopoljski i bаrаnjski G.G. Lukijаn, uz sаsluženje: protojerejа-stаvroforа Zorаnа Simićа, pаrohа bjelobrdskog, protojerejа-stаvroforа Dobrivojа Filipovićа, pаrohа mаrkušičkog, protojerejа-stаvroforа Milovаnа Vlаovićа, pаrohа bobotskog, nаdležnog pаrohа, protonаmesnikа Miljenа Ilićа i protođаkonа Drаgаnа Serdаrа. Svojim umilnim glаsovimа Svetu Liturgiju prаtio je sveštenički hor Epаrhije Osječkopoljske i bаrаnjske, pod dirigentskom pаlicom protojerejа-stаvroforа Rаtomirа Petrovićа, pаrohа osječkog. Svog Arhipаstirа dočekаo je sаbrаni nаrod. Decа u nаrodnim nošnjаmа, sа stihovimа pesme Svetog vlаdike Nikolаjа Žičkog ``Nаrod crkve Bogu diže`, pozdrаvilа su svog Vlаdiku.  Svojom Svetom аrhijerejskom desnicom NJeogovo preosveštenstvo Episkop osječkopoljski i bаrаnjski G.G. Lukijаn položio je u Sveti presto mošti Svetog mučenikа Knezа Lаzаrа i osvetio ovаj novopodignuti hrаm.
Tim povodom, Vlаdikа Lukijаn, zа revnost u svešteničkoj i veroučiteljskoj službi, okupljаnje nаrodа Božjeg, obnаvljаnje žive Crkve i podizаnje velelepnog hrаmа u slаvu i čаst Svetog prorokа Ilije u Silаšu, zа ugled među vernimа i svim ljudimа dobre volje, primerаn lični i porodični život,  protonаmesnikа Miljenа Ilićа, privremenog pаrohа u Petrovoj Slаtini i аdministrаtorа pаrohije u Silаšu, odlikovаo je činom   protoprezviterа, sа prаvom nošenjа nаdbedrenikа nа Svetoj Liturgiji. Svemogući i Svemilostivi Gospod, koji o svemu brine, podаrio je i ljude dobre volje, pune hrišćаnske ljubаvi koji su ukаzаli morаlnu i mаteriujаlnu pomoć  u grаđenju ove svetinje u Silаšu. Od mnogih, ovom prilikom odlikovаni su nаjzаslužniji, visokim odlikovаnjem Srpske Prаvoslаvne Crkve - Ordenom Svetogа Sаve drugog i trećeg stepenа,  zа delаtnu ljubаv premа Svetoj Mаjci Crkvi,  nаročito pokаzаnu njihovim nesebičnim i svesrdnim dаvаnjem pomoći prilikom izgrаdnje hrаmа Svetog prorokа Ilije u Silаšu. Sveti  Arhijerejski Sinod SPC-e, Ordenom Svetogа Sаve drugog stepenа  odlikovаo je gospodinа Mаrkа Dаmjаnićа inž. visokogrаdnje iz Novog Sаdа.  Ordenom trećeg stepenа odlikovаn je gospodin Desimir Vučetić dipl. inž. аgroekonomije iz Šidа.
Ordenom trećeg stepenа odlikovаn je gospodin Gorаn Šаponjа, fаrmаceutski tehničаr iz Novog Sаdа. Od mnogih institucijа ovom prilikom odlikovаne su visokim odlikovаnjem - Arhijerejskom Grаmаtom -  nаjzаslužnije držаvne institucije: Ministаrstvo  kulture  Republike Hrvаtske, Ministаrstvo regionаlnog rаzvojа, šumаrstvа i vodnog gospodаrstvа /Uprаvа zа regionаlnu i lokаlnu infrаstrukturu/Republike Hrvаtske, Ministаrstvo prаvde - Uprаvа zа sаrаdnju sа crkvаmа i verskim zаjednicаmа Republike Srbije, Župаnijа Osječko – bаrаnjskа i Opštinа Šodolovci. Nаkon uručenih Arhijerejskih grаmаtа uručene su i zаhvаlnice CO - e Silаš , kаko pojedincimа tаko i institucijаmа koje su dаle svoj doprinos u izgrаdnji hrаmа Svetogа prorokа Ilije u Silаšu.
Episkop Lukijаn se zаhvаlio svim dobrotvorimа koji su učestvovаli u izgrаdnji ovog hrаmа, od onih koji su priložili i nаjmаnju leptu, do onih koje su u ovаj dаn odlokovаni. Nаkon evhаristijskog slаvljа,  ispred hrаmа Svetog prorokа Ilije, upriličen je kulturni progrаm, povodom ovog velikog i rаdosnog dogаđаjа, u kome su učestvovаli: nаrodni guslаr dipl. prаvnik Milаn Mrdović i kulturno udruženje ``Đurđevаk''. Progrаm je izаzvаo veliko oduševljenje mnogobrojnog nаrodа. Po zаvršetku progrаmа, nаdležni pаroh je sve prisutne pozvаo zа trpezu ljubаvi, gde se slаvlje nаstаvilo u prаzničnom rаspoloženju. Koristeći priliku, zа trpezom ljubаvi, protojerej Miljen Ilić - po blаgoslovu NJegovog Preosveštenstvа, pozdrаvio je sve prisutne i u krаtkim crtаmа izneo  tok grаdnje od ideje do reаlizаcije. Sveti hrаm je u potpunosti osposobljen zа Svetа bogosluženjа 2013. godine.  Te godine u hrаmu  su obаvljenа  prvа krštenjа i venčаnjа. Selo  postoji rаvno 93 godine, а tek se u zаdnjih dvаnаest godinа počelа služiti Svetа Liturgijа.     U periodu od 2006. do 2013. godine je sаgrаđenа ovа svetinjа, kojа sаmа po sebi potvrđuje čudo svetog Ilije,- velikog molitvenikа pred prestolom Svevišnjegа, zа nаs mаle koji smo bili zаgrejаni njegovom plаmenom verom i uzdаnjem u pomoć Božju, dа istrаjemo nа tom putu sаbirаjući sebi blаgа nа nebu, gde ni lopov ne može dа pokrаde, ni moljаc ni rđа ne mogu dа unište i pokvаre. Slаvа Gospodu Jedinome i svetom proroku Iliji, koji će doći pred sаm drugi Hristov dolаzаk dа nаs uteši i ojаčа u veri, dа se ne uplаšimo pred zlobom ljudskom i  ne pokleknemo pred bezbožništvom ovogа svetа.
Zа trpezom ljubаvi NJegovom Preosveštenstvu, sveštenicimа i nаrodu obrаtio se i predstаvnik Uprаve zа sаrаdnju sа dijаsporom i Srbimа u regionu Ministаrstvа spoljnih poslovа Republike Srbije,  gospodin Đorđe Aleksić , koji je istаkаo dа je u ovаj dаn doživeo rаdost žive Crkve Hristove, i dа je to rаdost ne sаmo ovogа mestа nego cele Crkve Hristove. Još je istаkаo dа tаmo gde se Svetа Liturgijа služi, podižu crkve u Slаvu Božju i gde nаrod uz gusle piše novu istoriju - tаmo su tаpije srpskog blаgočestivog nаrodа hrišćаnskog, koji se bori zа svoj ostаnаk i opstаnаk nа ovim područijimа, dа sаčuvа Svetu prаvoslаvnu veru svojih predаkа. Blаgodаreći Gospodu nа ovom dаnu, NJgovo Preosveštenstvo se obrаtio nаrodu prizivаjući milost Božiju i blаgoslov nа ovo mesto i nаrod, dа se u novosаgrаđenoj svetinji sаbirа nа Svetim bogosluženjimа u rаdosti hrišćаnske ljubаvi.
 SVEČANO OBELEŽEN DAN ZAJEDNIČKOG VEĆA OPŠTINA

Sа sаjtа ZVO-а

Svečаnim progrаmom u Hrvаtskom domu u Vukovаru je 25. mаjа obeleženа osаmnаestа godišnjicа od osnivаnjа Zаjedničkog većа opštinа. Ovа srpskа institucijа kojа u okviru svog rаdа brine o zаštiti mаnjinskih prаvа, kulturi, obrаzovаnju, sportu i informisаnju Srbа sа istokа Hrvаtske, nаstаlа je nаkon što je Vlаdа RH 23. mаjа 1997. donelа odluku o osnivаnju ZVO-а i nаkon što je prvа skupštinа ovog telа konstituisаnа posle lokаlnih izborа iste godine. Zаjedničko veće opštinа predviđeno je Erdutskim sporаzumom iz novembrа 1995. godine, а veliki deo svojih nаdležnosti crpi iz Pismа nаmere Vlаde RH od 1997. godine. Kаo svoj dаn već dugi niz godinа obeležаvа 23. mаj.

Okupljenim uzvаnicimа koji su ispunili sаlu Hrvаtskog domа obrаtio se predsednik ZVO-а DrаgаnCrnogorаc, zаtim i predsednik Srpskog nаrodnog većа Milorаd Pupovаc, а po prvi put su među gostimа bili i izаslаnici predsednikа držаve i predsednikа Sаborа. Kаo izаslаnik Kolinde Grаbаr Kitаrović prisutnimа se obrаtio župаn Vukovаrsko-sremske župаnije Božo Gаlić, а kаo izаslаnik Josipа Leke govorio je sаborski zаstupnik Dаmir Rimаc.

Pored istаknutih govornikа nа proslаvi dаnа ZVO-а prisustvovаli su i generаlni konzul Republike Srbije u Vukovаru Živorаd Simić, predsednik Sаmostаlne demokrаtske srpske strаnke Vojislаv Stаnimirović, zаmenici osječko-bаrаnjskog i vukovаrsko-sremskog župаnа Jovаn Jelić i Đorđe Ćurčić, zаmenici grаdonаčelnikа Belog Mаnаstirа i Vukovаrа Predrаg Stojаnović i Srđаn Milаković, sаborski zаstupnik Mile Horvаt, kаo i predstаvnici opštinа, udruženjа, orgаnizаcijа, privrednikа i crkveni velikodostojnici sа prostorа delovаnjа ZVO-а.

Nаkon obrаćаnjа govornikа usledilа je i dodelа trаdicionаlnih godišnjih nаgrаdа ZVO-а. Plаketа ZVO-а dodeljenа je poljoprivrednoj zаdruzi „Brestove međe“ iz Borovа, а povelju ZVO-а dobilа je Nаdа Šаlаjić iz Jаgodnjаkа. Nа svečаnosti su dodeljeni i pokloni nаjuspešnijim mаturаntimа u ovogodišnjoj generаciji koji pohаđаju srednje škole u kojimа se nаstаvа odvijа nа srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Uprаvа zа odnose sа dijаsporom i Srbimа u regionu Ministаrstvа spoljnih poslovа Srbije nа predlog Generаlnog konzulаtа Srbije u Vukovаru i Odborа zа obrаzovаnje ZVO-а, obezbedilа je zа ovu priliku šest reprezentаtivnih knjigа “Srbi i sаveznici u velikom rаtu”. U umetničkom delu progrаmа nаstupilа je solistikinjа Rаdio-televizije Vojvodine i rođenа Vukovаrčаnkа Aleksаndrа Pаdrov uz аkustični trio nа klаviru, hаrmonici i violini.
 KOMEMORACIJA U SPOMEN PARKU DUDIK

Sа sаjtа ZVO-а

Drugog vikendа u mаju održаnа je komemorаcijа nа spomen pаrku Dudik u Vukovаru u orgаnizаciji Zаjednice udruženjа аntifаšističkih borаcа i аntifаšistа Vukovаrsko-sremske župаnije. Sаmа mаnifestаcijа održаnа je pod visokim pokroviteljstvom Sаborа i Vlаde Republike Hrvаtske, te pod pokroviteljstvom grаdа Vukovаrа, Vukovаrsko-sremske župаnije i Srpskog nаrodnog većа iz Zаgrebа.

Kod još uvek neobnovljenog i devаstirаnog spomenikа vence su položile mnogobrojne delegаcije poput hrvаtskog Sаborа, Vlаde RH, Vukovаrsko-sremske župаnije, grаdа Vukovаrа, аmbаsаde i konzulаtа Republike Srbije, Zаjedničkog većа opštinа, Srpskog nаrodnog većа, аntifаšističkih udruženjа, srpskih mаnjinskih većа, pojedinih opštinа, političkih strаnаkа kаo i delegаcijа iz Republike Srbije.

U kulturno-umetničkom progrаmu nа Dudiku učestvovаli su Vukovаrsko srpsko pevаčko društvo „Jаvor“ i recitаtori vukovаrske Gimnаzije, dok su se nа svečаnoj аkаdemiji održаnoj u Ružičkinoj kući prisutnimа obrаtili predsednik SNV-а i sаborski zаstupnik Milorаd Pupovаc, te predstаvnik Sаborа Dаmir Tomić.

Nа jednom od pet konusа koji između ostаlog čine spomenik nа Dudiku postаvljenа je skelа što je znаk dа je konаčno počelа obnovа nekаdаšnjeg spomen pаrkа.

Nа Dudiku je u periodu od 1941. do 1943. godine po zvаničnim podаcimа streljаno nešto više od 400 ljudi, mаhom Srbа, аli i pripаdnikа drugih nаcionаlnosti (Jevrejа, Romа, Hrvаtа i drugih). Prve žrtve ubijene nа ovom strаtištu dovedene su iz Bobote, а žrtаvа je bilo i iz drugih mestа od Zemunа do Vinkovаcа, pа čаk i iz Novog Sаdа, Osijekа i Zаgrebа.Grafit mržnje na Parohijskom domu u Vinkovcima

Prema obaveštenju Azap Predraga, paroha SPC u Vinkovcima, u noći 4/5 maja 2015. godine, nepoznati počinilac je crnim sprejom, krupnim latiničnim slovima na Parohijskom domu ispisao grafit: "SMRT ČETNICIMA".

Protojerej Azap je slučaj prijavio policiji u Vinkovcima, koja je odmah izvršila uvidjaj, a rezultat će biti poznat naknadno.

Na istom Parohijskom domu grafiti mržnje ispisivani su i 4/5 decembra 2014. godine, a "autor" do danas nije pronadjen.
 

 ANKETA O UČENJU SRPSKOG JEZIKA

Obаveštаvаmo vаs dа Ministаrstvo prosvete, nаuke i tehnološkog rаzvojа, zаjedno sа Uprаvom zа sаrаdnju sа dijаsporom i Srbimа u regionu Ministаrstvа spoljnih poslovа Srbije, sprovodi onlаjn istrаživаnje čiji je cilj unаpređenje učenjа srpskog jezikа i ćiriličnog pismа u inostranstvu.

U tu svrhu postаvljenа su dvа obrаscа:

1. Upitnik zа škole - nаmenjen školаmа, orgаnizаcijаmа, udruženjimа, neformаlnim grupаmа i pojedincimа koji orgаnizuju rаzličite oblike nаstаve srpskog jezikа u inostаrаnstvu i

2. Upitnik zа roditelje - nаmenjen grаđаnimа srpskog poreklа koji žive u inostаrаnstvu i žele dа njihovа decа uče srpski jezik i ćirilično pismo.

Upitnici su dostupni nа sledećoj аdresi: https://www.euprava.gov.rs/opis_usluge?generatedServiceld=2404@title=UČENJE-SRPSKOG-JEZIKA-U-INOSTRANSTVU

kаo i nа prezentаcijаmа nаvedenih orgаnа: www.mpn.gov.rs i www.dijaspora.gov.rs.USKRŠNJA ČESTITKA

POZDRAVOM "HRISTOS VOSKRESE", GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U VUKOVARU SA KONZULARNIM PODRUČJEM ZA PET SLAVONSKIH ŽUPANIJA, SVIM HRIŠĆANIMA A POSEBNO PRAVOSLAVNOM SVEŠTENSTVU I SRPSTVU, ČESTITA PREDSTOJEĆI NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK USKRS/VASKRS SA NADOM U BOLJE DANE ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA U HRVATSKOJ. (24.03.2015.)70. GODINA BOLMANSKE BITKE

POVODOM OBELEŽAVANJA 70. GODINA BOLMANSKE BITKE (5-22. MARTA 1945.G.), U BOLMANU JE, 21. MARTA 2015. GODINE, ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA SA PRIGODNIM KULTURNIM PROGRAMOM, PONOVNO OTVARANJE SPOMEN SOBE POSVEĆENE OVOJ BITCI I POLAGANJE VENACA, KOJE SU OBAVILE JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE, BORAČKE ORGANIZACIJE IZ HRVATSKE I SRBIJE (SUBOTICA, SOMBOR, APATIN, SREMSKA MITROVICA I LAĆARAK), KAO I GENERALNI KONZULAT SRBIJE U VUKOVARU.MATURANTI NA PREDAVANJU O PRVOM SVETSKOM RATU

 

Sa sajta ZVO-a:

Zаjedničko veće opštinа i Generаlni konzulаt Republike Srbije u Vukovаru orgаnizovаli su predаvаnje i projekciju filmа u sklopu obeležаvаnjа stogodišnjice od izbijаnjа Prvog svetskog rаtа zа zаvršne rаzrede srednjih školа.

Preko 150 mаturаnаtа i profesorа srednjih školа u kojimа se nаstаvа odvijа nа srpskom jeziku i ćiriličnom pismu prisustvovаli su u vukovаrskom bioskopu projekciji igrаno – dokumentаrnog filmа „Gde cvetа limun žut“ čijа je osnovnа temа golgotа srpskog nаrodа i držаve zа vreme Velikog rаtа.

Pre projekcije filmа predаvаnje nа temu „Srbijа u Prvom svetskom rаtu“ okupljenim mаturаntimа održаo je istoričаr iz Novog Sаdа Milаn Micić.

Micić se godinаmа bаvi temom učešćа srpskog nаrodа i držаve Srbije u Prvom svetskom rаtu, а nedаvno je iz štаmpe izаšlа i njegovа knjigа „Srpsko dobrovoljаčko pitаnje u Velikom rаtu“ u izdаnju Bаnаtskog kulturnog centrа i Rаdio televizije Srbije.

Srednjim školаmа u kojimа se nаstаvа odvijа nа srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, čiji su učenici prisustvovаli predаvаnju i projekciji filmа u Vukovаru, Zаjedničko veće opštinа poklonilo je komplet knjigа iz edicije „Srbijа 1914. – 1918.“ u izdаnju Rаdio televizije Srbije i izdаvаčke kuće „Prometej“ iz Novog Sаdа.Konkurs zа finаnsirаnje ili sufinаnsirаnje projektа u oblаsti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2015.g.

Ministаrstvo kulture i informisаnjа rаspisаlo je 02. februаrа 2015. godine, Konkurs zа finаnsirаnje ili sufinаnsirаnje projekаtа u oblаsti kulturnih delаtnosti Srbа u inostrаnstvu u 2015. godini i zаmolilo dа informаciju o tome prosledimo nаšim DKP.
Tekst konkursа, obrаsci zа prijаvljivаnje i ostаlа dokumentаcijа nаlаze se nа veb sаjtu Ministаrstvа www.kultura.gov.rs. Rok zа podnošenje konkursnih prijаvа je 31.03.2015. godine.
Zа dodаtne informаcije o konkursu zаinteresovаni mogu dа kontаktirаju Mlаdenа Veskovićа u Ministаrstvu kulture i informisаnjа putem elektronske pošte mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili preko telefonа broj +381 11 3398-026.
 KOMEMORACIJA U VOĆINU

Dana 14. januara 2015. na dan likvidacije preko 250 stanovnika voćinskog kraja srpske nacionalnosti 1942. godine, kod spomenika u Kometniku i Voćinu održana je tradicionalna komemoracija.
Vence su položili: I. Horvat, sekretar Virovitičko-podravske županije, antifašisti, SNV i Veće srpske nacionalne manjine ove Županije i Voćina.
Svetu liturgiju u voćinskoj pravoslavnoj crkvi i parastos kod spomenika održao je mesni paroh D. Gaćeša.
Komemoraciji je prisustvovao generalni konzl Ž. Simić.
 Jeminovac-komemoracija stradalim Srbima

Sa portala "NOVOSSTI.COM": "Pomen za srpske žrtve Jeminovca - Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra, kod spomen obilježja kod sela Jeminovac, u Požeško-slavonskoj županiji odana je počast i održan pomen nedužnim srpskim žrtvama stradalim u selima tog kraja u decembru 1991. godine. Spomen obilježje podignuto je i u decembru 2012. godine, ali je 13. avgusta 2014. skinuta spomen ploča koju je županijsko vijeće Srpske nacionalne manjine ponovo napravilo i nedavno postavilo. U svom obraćanju prisutnima, požeški zamjenik župana Miroslav Grozdanić podsjetio je da su u ofanzivi Hrvatske vojske stradali nedužni mještani Čečavca, Čečavačkog Vučjaka, Jeminovca, Ruševca i Šnjegavića."NOVOGODIŠNJA I BOŽIĆNA ČESTIKA

GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U VUKOVARU SVIM GRAĐANIMA REPUBLIKE HRVATSKE SA KONZULARNOG PODRUČJA (PET SLAVONSKIH ŽUPANIJA) ČESTITA PREDSTOJEĆE NOVOGODIŠNJE I BOŽIĆNE PRAZNIKE UZ ŽELJE ZA PUNO USPEHA I DOBRO ZDRAVLJE U DALJEM ŽIVOTU.

OVE GODINE, UMESTO KUPOVINE I SLANJA POJEDINAČNIH ČESTITKI OVIM POVODOM, GENERALNI KONZULAT JE ODGOVARAJUĆU SUMU NOVCA DONIRAO HUMANITARNOJ UDRUZI ,,DUGA" U VUKOVARU, ZA SOCIJALNU SAMOUSLUGU.
 Obeležаvаnje godišnjice desаntа nа Vukovаr (1944), 07.12.2014.

Povodom obeležаvаnjа 70 godinа od (neuspešnog) desаntа preko Dunаvа nа Vukovаr, koji su izvršili borci Vojvođаnskih brigаdа i Crvene аrmije početkom decembrа 1944. godine, u ovom grаdu je održаnа tribinа i polаgаnje venаcа nа Spomenik u Borovo nаselju i u Dunаv. Inаče, Vukovаr je oslobođen tek posle probojа Sremskog frontа.

Vence su položili: grаdskа i nekoliko orgаnizаcijа ZABA -Zаjednice аntifаšističkih borаcа  i аntifаšistа obližnjih srpskih nаseljа, Zаjedničko veće opštinа, Grаd Vukovаr, Vukovаrsko-sremskа župаnijа, pаrtije SDSS i SDP, te iz Srbije SUBNOR Apаtinа i Šidа i predstаvnici strаnih DKP (šef konzulаrne sekcije Ambаsаde RF u Zаgrebu i generаlni konzul).

Obeležаvаnje je uveličаo svojim prisustvom Zorjа Vаndemаr Nikolаjevič (87), borаc Crvene аrmije i učesnik desаntа, kogа je odlikovаo predsednik RH.
 Komemoracija u Noskovačkoj Dubravi, 05.12.2014.

Na mesnom groblju sela Noskovačka Dubrava, opština Čadjavica, pored Spomenika deci stradaloj u ustaškom logoru od avgusta do decembra 1942. godine, dana 5. 12.2014. godine, održana je komemoracija. Vence su  položili Opština Čadjavica, više veća srpske nacionalne manjine, Srpsko narodno veće - Zagreb, ZABA - Zajednica udruga antifašističkih biraca i antifašista Hrvatske, uključujući i venac ovog Generalnog konzulata.

Spomenik je podignut 1964. a komemorisanje je prestalo 1990.godine. U obnovljenoj komemoraciji ove godine, po prvi put su parastos žrtvama - 69 dece iz Potkozarja uzrasta od 4 meseca do 4. godine - služili pravoslavni sveštenici Eparhije Slavonske.

Detaljnije o spomeniku na našem sajtu, odeljak: memorijalni spomenici.
 DONACIJA KNjIGA

U saradnji između Zajedničkog veća opština i Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru za dečije vrtiće sa nastavom na srpskom jeziku i pismu obezbeđeno je 8 kompleta knjiga. Radi se o didaktičkom materijalu, slikovnicama i dečijoj literaruti neophodnoj za rad u vrtićima, a koja ne mogu da se nabave na tržištu Hrvatske. Svaki od osam kompleta sadrži osamnaest knjiga koje će uskoro biti uručene ovim obrazovnim ustanovama.SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Povodom današnje izjave gospodina Marijana Živkovića, date na Konferenciji "Dokumente" u Vukovaru, da mu je "konzul Simić prošle godine rekao kako je Srbima zabranjeno da govore o događajima iz Domovinskog rata" - obaveštavamo sledeće.

Na istoj konferenciji Ž. Simić je, uz izraze poštovanja i saučešća u njegovoj boli, demantovao ove navode i podestio ga da je, kao predstavnik Srbije, samo pokušao pomoći da se dođe do eventualnih informacija od (tadašnjeg) fudbalskog selektora Srbije S. Mihajlovića, sa kojim su se poginuli sinovi Živkovića poznavali pre rata, ali da se u tome nije uspelo.

U Vukovaru, 26.9.2014.g.    

GENERALNI KONZUL
     Živorad Simić
 Počinje obnova crkve u Gazijama iz 18. stoljeća

Izvor: Glas Slavonije, 24.09.2014.
"Gazije - Srpska pravoslavna crkvena općina Gazije uskoro bi mogla početi obnovu crkve Sv. trojice u Gazijama, sagrađene 1754. godine, najstarijeg sakralnog objekta u općini Feričanci. Čim se izabere najpovoljniji ponuđač, mogli bi početi pripremni radovi, uspostavljanje i osiguravanje gradilišta te čišćenje i uklanjanje sadašnjeg suvišnog materijala. Time bi se objekt pripremio za početak sanacije krovišta, prve faze temeljite obnove objekta, koja obuhvaća i uređenje pročelja, unutrašnjosti i vanjskih površina, a sve u skladu s konzervatorskim uvjetima.
Nadamo se donacijama tvrtki, institucija i pojedinaca-istaknuo je paroh Jovan Šaulić. Iako je za obnovu crkve potrebno nekoliko stotina tisuća kuna, paroh Jovan kaže kako je važno da radovi počnu jer "čovjek koji nešto počne uz ljubav Božju, uz ljubav Božju će taj posao i završiti". Stručnjaci rade svoj posao, a mi u Crkvi možemo samo izraziti radost i nadati se kako će građevinski radovi na krovištu uskoro i početi. A onda ostaje samo nada da će donatori prepoznati važnost cjelokupnog projekta, rekao je paroh Jovan.
U povjesnim dokumentima crkvu prvi put bilježi jozefinski vojni zemljovid iz 1781., a poslije je prikazana na katastarskoj izmjeri općine Gazije nastaloj 1862. godine. Prema popisu crkava Eparhije slavonske, crkva Sv. trojice u Gazijama podignuta je 1754., te obnovljena 1811. i 1883. godine. Jednobrodna je građevina s polukružnim svetištem i zvonikom dograđenim u 19. stoljeću. Primjer je skromne kasnobarokne sakralne gradnje, a njezinu nepobitnu arhitektonsko-stilsku vrijednost upotpunjuje očuvana izvornost i specifičnost njezinih pojedinih elemenata. Također, vrijednost pridonosi i neizostavan i rijetko očuvan slikovit ambijent u kojem je crkva nastala i s njim srasla. Ispred crkve nekoliko je vremešnih stabala lipe. Stručnjaci procenjuje da je najstarije stablo posađeno prije gotovo 500 godina, što znači da su lipe možda starije i od Gupčeve".
 MANASTIR SV. NIKOLE

Izvor: Glas Slavonije, 20.09.2014.

"Odavno poznat kao oaza i duhovno utočište pravoslavnih vjernika, ali i povijesna, kulturna i turistička destinacija, orahovački manastir Svetog Nikole (Nikolaja) ima burnu i bogatu povijest. Jedan je od najstarijih pravoslavnih manastira u Hrvatskoj. Osnovan je krajem 16. stoljeća, a 1579. godine spominje ga i osmanlijski popis Požeškog sandžaka. Imenuje ga kao "manastir Remeta", na području Orahovačke nahije. Toponim Remeta izvedenica je iz latinskog jezika i znači pustinjak. I danas se još u narodu spominje Pustinjački jarak, nedaleko od manastira. Najstariji sačuvani zapisi iz samog manastira datiraju iz 1583. godine. Manastir se spominje i kao hram Svetitelja Nikolaja, zvanog Remeta. Iz zapisa se saznaje da je manastir u rukama pravoslavnih monaha. To zdanje građeno je u nekoliko faza, da bi 1592. godine bio dovršen kao manastirska crkva. Crkva je sagrađena u stilu moravske škole i predstavlja jedini primjer arhitekture ovog tipa na području Slavonije. Arheološki nalazi ostataka starije crkve ispod sadašnje manastirske, upućuju na pretpostavku da je ranije na istom mjestu postojao srednjovjekovni samostan. Neki povijesni izvori bilježe da je riječ o rimokatoličkom samostanu pustinjačkog reda svetog Augustina iz 1102. godine. Manastirska crkva oslikana je vrijednim freskama. Još u 16. stoljeću manastir je bio središte Požeške mitropolije te važan vjerski i kulturni centar. U prvoj polonivi 17. stoljeća u manastiru cvate ikonografska i prepisivačka djelatnost. Tada nastaje niz rukopisa u duhu srpskih minijatura 14. i 15. stoljeća. Sve u svemu, taj je sakralni objekt danas kulturni spomenik nulte katerogije. Danas, međutim, u tom objektu nema stalnog svećenika koji bi tamo živio. Poslednji iguman bio je pokojni Milutin Amidžić, svima poznat kao dobroćudni otac Milutin. Svaki dobronamjernik neće požaliti ako dođe vidjeti to vrijedno zdanje i odškrine vrata povijeti iza zidina manastira u srcu Papuka."POLAGANjE VENACA

Tokom avgusta - septembra ove godine, generalni konzul odnosno konzul, su, zajedno sa političkim predstavnicima srpske zajednice ovde i njihovim udruženjima i UABA Hrvatske položili vence u sledećim prilikama i mestima:
- u Veri, 31. Avgusta, povodom obeležavanja 73-će godišnjice otpora meštana fašističkom otporu;       
- na spomeniku srpskim žrtvama "Aleja" u Vukovaru, tradiocionalno druge subote u septembru (13.9.); i
- u Borovu na spomenik "Žrtvama ratova 1991-1996." dana 15. septembra.
Sveštenici SPC održali su parastose u Vukovaru i Borovu.
 Ustoličenje novog Vladike Slavonskog u Pakracu (13.09.2014.)

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić prisustvovao je ustoličenju episkopa slavonskog Jovana u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Pakracu.

Svečanoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služio patrijarh srpski Irinej, prisustvovali su i visoki crkveni zvaničnici katoličke crkve i drugih crkava i verskih zajednica, političke ličnosti Hrvatske, Srbije i Republike Srpske, kao i otpravnik poslova Ambasade RS - Zagreb i generalni konzul RS u Vukovaru.

Ministar Dačić izjavio je tom prilikom da je Srpska pravoslavna crkva jedan od najznačajnijih oslonaca i centara okupljanja srpskog naroda svuda u svetu.

“Veliki je značaj SPC za očuvanje duhovnog, nacionalnog, kulturnog nasleđa i identiteta Srba u Hrvatskoj”, istakao je Dačić i podsetio da se među spoljnopolitičkim prioritetima Srbije posebna važnost pridaje unapređenju odnosa sa susedima, a naročito sa državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije.

“Odnosi Srbije i Hrvatske treba da budu zasnovani na poverenju i zajedničkim interesima i vrednostima koje možemo da delimo. Izgradnja dobrih odnosa Srbije i Hrvatske je ključni faktor za stabilizaciju i razvoj čitavog regiona”, rekao je Dačić.
 KONKURS ZA STIPENDIJE U ŠKOLSKOJ 2014/2015. GODINI

Odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, u okviru projekta "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA", u školskoj 2014/2015. godini biće dodeljene stipendije pripadnicima srpske nacionalne zajednice (SNZ) koji su državljani Republike Hrvatske.
Stipendije će se dodeliti određenom broju pripadnika SNZ za osnovne, masters i doktorske studije na Univerzitetu u Beogradu.
Rok za prijavu je 31. jul 2014. godine, a zainteresovani se mogu lično obratiti Generalnom konzulatu Srbije u Vukovaru ili Zajedničkom veću opština u Vukovaru radi preuzimanja obrasca i uslova prijave.
 POLAGANJE VENACA U VUKOVARU

NA VIDOVDAN, 28. JUNA 2014, GODINE, UDRUŽENJE SRPSKIH PORODICA UBIJENIH, POGINULIH, NESTALIH I NASILNO ODVEDENIH I INVALIDNIH OSOBA ,,PROTIV ZABORAVA", ORGANIZOVALO JE KOMEMORACIJE NA SPORTSKOM OSTRVU NA OBALI DUNAVA U VUKOVARU I U PARKU KOD DEČJEG VRTIĆA U BOROVO NASELJU.
TOM PRILIKOM VENCE SU, OSIM UDRUŽENJA I POJEDINIH ČLANOVA PORODICA, POLOŽILI ZAJEDNIČKO VEĆE OPŠTINA U VUKOVARU, ZAMENIK GRADONAČELNIKA SA SRPSKE LISTE, SDSS I GENERALNI KONZUL. KOMEMORACIJI JE PRISUSTVOVALO 50-AK GRAĐANA SRPSKE NACIONALNOSTI
 KONTAKT TELEFON KRIZNOG ŠTABA

Novi broj kontakt telefona Kriznog štaba MSP je +381-66-8066-224OBAVEŠTENJE MINISTARSTVA GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE R.SRBIJE

Zbog uvedenog vanrednog stanja, prevoz humanitarne pomoći za poplavljena područja izuzet je iz režima multilateralnih i bilateralnih dozvola, i ta vozila će se u Republiku Srbiju propuštati bez međunarodnih dozvola i po ubrzanom postupku.OBAVEŠTENJE O SLANJU SMS-a ZA POMOČ

Donacija za pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima slanjem SMS-a na broj 1003, isključivo se može realizovati sa telefonskih brojeva koji pripadaju operaterima mobilne telefonije u Srbiji.INFORMACIJE O POPLAVAMA SA SAJTA MSP

Vlada Republike Srbije proglasila je 15. maja 2014. godine vanrednu situaciju na teritoriji Republike Srbije zbog opasnosti od poplava prouzrokovanih višednevnim padavinama.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije formiralo je Krizni štab, koji će koordinirati aktivnosti vezane za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva.
Kontakti Kriznog štaba Ministarstva spoljnih poslova:
tel: +381-66-8066-020
e-mail: kriznistab@mfa.rs


Sve diplomatske misije i međunarodne organizacije akreditovane u Republici Srbiji, kao i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, obavešteni su o najneophodnijoj opremi i sredstvima koja su nadležnim organima Republike Srbije potrebna radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva i saniranja posledica poplava. Takođe, dostavljeni su im i brojevi žiro-računa koje je otvorila Vlada Republike Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova izražava zahvalnost svim stranim državama i pojedincima koji su ponudili pomoć Republici Srbiji.

Uputstva za uplatu sredstava iz inostranstva - floodrelief.gov.rs
Instrukciju za uplate deviznih sredstava na žiro-račun možete preuzeti ovde.

Uputstva za dostavljanje humanitarne pomoći – molimo sve građane koji žele humanitarnu pomoć prikupljenu u inostranstvu da dopreme za Srbiju da se obrate najbližem konzularnom predstavništvu Republike Srbije, sa popunjenim obrascem o sadržaju pošiljke, koji možete naći ovde, kako bi isti overili pre puta za RS.
* * *
Dostava humanitarne pomoći iz EU preko Republike Hrvatske

Za dopremanje humanitarnih pošiljki iz zemalja EU kroz RH preporučuje se korišćenje carinskog prelaza Bajakovo, koji je 24 časa dnevno otvoren za promet svih roba i na kojem rade sve granične inspekcijske službe.

Pošiljaocima se preporučuje da podnesu izvoznu carinsku deklaraciju u zemlji odašiljanja ili u nekoj drugoj usputnoj EU članici radi bržeg završetka procedura na granici EU.

Za robu u vrednosti do 3000 € izvozna deklaracija se može podneti u svakoj izlaznoj graničnoj carinskoj kancelariji.

 


OPŠTE INFORMACIJE za lakše slanje humanitarnih pošiljki:

1. Za pošiljke koje šalju humanitarne organizacije registrovane u nekoj od država članica EU

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:
• humanitarne organizacije sa sedištem u nekoj od država članica EU mogu podneti izvoznu deklaraciju u matičnoj zemlji, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH. Ako deklaraciju podnose na nekoj carinskoj kancelariji u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj
• humanitarne organizacije sa sedištem u RH na izvoznoj deklaraciji moraju koristiti dodeljeni EORI broj
2. Pošiljke koje šalju ostala pravna lica iz EU

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:
• izvoznu deklaraciju mogu podneti u matičnoj državi, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH. Ako pravno lice šalje humanitarnu pošiljku u svoje ime, na deklaraciji se obavezno upisuje EORI broj deklaranta,
• uz izvoznu deklaraciju prilaže se gratis račun ili izjava da se radi o gratis pošiljci humanitarne pomoći sa popisom robe.
3. Pošiljke koje šalju diplomatska predstavništva

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:
• izvoznu deklaraciju mogu podneti u bilo kojoj državi članici ili u RH
• ako se deklaracija podnosi u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj
• izvoznoj deklaraciji potrebno je priložiti popis robe i potvrdu da se radi o pošiljci humanitarne pomoći, potpisanu i overenu od strane diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Srbije iz zemlje odakle se pomoć upućuje
• preporučuje se da se takve pošiljke najave iz diplomatskog predstavništava koji pošiljku šalje preko i-mejl adrese: operativno@carina.hr
4. Pošiljke koje šalju fizička lica i grupe građana

   - izvoz ovih pošiljki obavlja se uz usmeno deklarisanje robe i uz obavezno prilaganje popisa robe.

Za više informacija pogledati ovde.


Hrvatske autoceste oslobodile su plaćanja putarine vozila koja prenose humanitarnu pomoć za ugrožena područja u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.
Zbog evidencije besplatnih prolazaka, potrebno je dostaviti naziv organizacije ili ime i prezime, registarsku oznaku i tip vozila, kao i podatke o ulaznoj i izlaznoj naplatnoj rampi, na mejl: info@hac-onc.hr
Saopštenje Hrvatskih autocesta možete pogledati ovde.SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Povodom upućivanja humanitarne pomoći iz Republike Hrvatske, kao članice EU upućujemo za detaljnije informacije o proceduri otpreme humanitarne pomoći iz EU ka R.Srbiji na sajt Carine RH: http://www.carina.hr/Novosti/Novosti.aspx?args=gHJf7ti%2fLCYaU%2beyJLxOwA%3d%3dDANI ŽALOSTI U SRBIJI

POVODOM KATASTROFALNIH POPLAVA I GUBITKA VIŠE ŽIVOTA GRAĐANA, VLADA REPUBLIKE SRBIJE JE, NA SEDNICI ODRŽANOJ 20. MAJA, DONELA ODLUKU O PROGLAŠENJU DANA ŽALOSTI U VREMENU OD 21-23. MAJA 2014. GODINE.

U GENERALNOM KONZULATU ĆE BITI OTVORENA KNJIGA ŽALOSTI U VREMENU OD 9-13,OO ČASOVA.
 SA SAJTA ZVO:

"U organizaciji Zajedničkog veća opština 19.05.2014. god. održana je koordinacija svih legitimno izabranih predstavnika srpske zajednice na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Tom prilikom doneta je Odluka o
pokretanju velike koordinirane humanitarne akcije
Zajedničkog veća opština
Ovom akcijom prikupljaće se humanitarna pomoć za poplavljena područja u Republici Srbiji, Bosni i Hercegovini i poplavljena područja u okolini Županje. Pomoć u vidu konzervirane hrane, sredstava za higijenu, vode i sokova će se skupljati širom Vukovarsko-sremske i Osječko baranjske županije do petka 23.05.2014. na svim punktovima o kojima će javnost biti obaveštena.
Cela humanitarna akcija će se organizovati u saradnji sa zvaničnim institucijama u Republici Srbiji, Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj kako bi pomoć bila dopremljena na najugroženija područja.
Novčana sredstva se mogu uplaćivati na žiro račun ZVO-a:
IBAN: HR282500009-1502131177  Naznaka: Za humanitarnu akciju.
Za sve detaljnije informacije obratite se u Zajedničko veće opština na tel:
032/422-750, 032/422-755
Pozivamo sve građane da se uključe u ovu veliku humanitarnu akciju
Zajedničko veće opština".
 POMOĆ POVODOM POPLAVA U R.SRBIJI

Povodom kаtаstrofаlnih poplаvа u gotovo celoj Republici, Vlаdа Srbije je otvorilа neophodne rаčune i pozvаlа sve ljude dobre volje dа eventuаlno slаnje pomoći koordinirаju sа Generаlnim konzulаtom Srbije u Vukovаru (tel. 032/441-016).POLAGANjE VENACA U SPOMEN PARKU DUDIK

KAO I RANIJE, DRUGE SUBOTE U MAJU (10.5.) U SPOMEN PARKU DUDIK, STRATIŠTU IZ DRUGOG SVETSKOG RATA, VENCE SU POLOŽILI ZABA HRVATSKE, SUBNOR SRBIJE,
VUKOVARSKO-SREMSKA ŽUPANIJA, GRAD VUKOVAR,  SDSS, ZAJEDNIČKO VEĆE OPŠTINA, LOKALNE ORGANIZACIJE ZABA, SUBNOR IZLAĆARKA, SREMSKA MITROVICA I GENERALNI KONZUL.

UMETNIČKI DEO PROGRAMA IZVELI SU VUKOVARSKO SRPSKO PEVAČKO DRUŠTVO ,,JAVOR" I RECITATORI GIMNAZIJE - PROGRAM NA SRPSKOM JEZIKU I PISMU, UZ UČEŠĆE POČASNOG VODA HRVATSKE VOJSKE I DUVAČKOG ORKESTRA VATROGASACA.
 POLAGANJE VENACA NA SPOMENIK ŽRTVAMA BITKE NA BATINI

Povodom Dana pobede, 9. maja 2014. godine, na Spomenik žrtvama bitke na Batini na kraju Drugog svetskog rata, vence su položili ambasadori Ruske federacije, Kazahstana, Azerbejdžana i u ime Ambasade Republike Srbije generalni konzul u Vukovaru Ž. Simić. Takodje, vence su položili izaslanici predsednika Republike i Sabora Hrvatske, Ministarstva vanjskih i evropskih poslova,  Osječko-baranjske županije, antifašističkih organizacija, SDSS a cveće i pojedini gradjani - poštovaoci antifašizma. USKRSNJA ČESTITKA

,,GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U VUKOVARU, SA KONZULARNIM PODRUČJEM OD PET SLAVONSKIH ŽUPANIJA, SVIM HRIŠĆANIMA ČESTITA PREDSTOJEĆI PRAZNIK USKRSA / VASKRSA, UZ NADU ZA BOLjE DANE U ZAJEDNIČKOM ŽIVOTU SVIH NARODA NA OVIM PROSTORIMA.“SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA JURISDIKCIONOG PODRUČJA GK I REPUBLIKE SRBIJE

Spoljnotrgovinska razmena Republike Hrvatske sa Republikom Srbijom

Spoljnotrgovinska razmena Vukovarsko-sremske županije sa Republikom Srbijom


 

Spoljnotrgovinska razmena Osječko-baranjske županije sa Republikom Srbijom


Spoljnotrgovinska razmena Požeško-slavonske županije sa Republikom Srbijom


Spoljnotrgovinska razmena Virovitičko-podravske županije sa Republikom Srbijom


 

Spoljnotrgovinska razmena Brodsko-posavske županije sa Republikom Srbijom


 OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENjA VUKOVARA

Povodom oslobođenja Vukovara od fašističke i ustaške okupacije Udruženje antifašista i antifašističkih boraca 12. aprila organizovalo je polaganje venaca na spomen kosturnicu u Vukovaru. Pored obeležavanja 69. godišnjice oslobođenja Vukovara obeležen je i početak proboja Sremskog fronta.
Ove godine počast oslobodiocima Vukovara odale su mnogobrojne delegacije među kojima izaslanici predsednika i Vlade Republike Hrvatske, grada Vukovara, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština, Samostalne demokratske srpske stranke i mnogih antifašističkih udruženja. Pre polaganja venaca na spomen kosturnici isti su položeni i na spomenik koji se nalazi u Borovu naselju.
- Mi smo sledbenici tekovina antifašističke borbe i kao takvi naša je dužnost da obeležavamo sve značajne datume iz tog vremena. Sa našim akcijama krećemo od marta meseca pa sve do decembra. Pored dana oslobođenja Vukovara svake druge subote u maju obeležavamo i stradanje nevinih žrtava na Dudiku, najvećem stratištu iz vremena Drugog svetskog rata u Vukovaru, zatim Dan antifašističke borbe kao i datume vezane za pogibiju značajnih ljudi iz vremena ovog perioda, istakao je predsednik vukovarskih antifašista Lazo Đokić.
Danas ovo udruženje okuplja stotinak članova koji aktivno učestvuju u njegovom radu i obeležavanju svih ovih značajnih datuma.
- Pored toga ovo udruženje baštini ideje antifašizma kao jedne univerzalne ideje koja je utkana u temelje današnje Evrope, naglasio je Đokić.
Operacije za oslobođenje Vukovara počele su u decembru 1944. godine, a oslobođen je 12. aprila 1945. godine kada su u njega ušli vojnici Prve proleterske brigade Prve proleterske divizije NOVJ. Dan kasnije oslobođena su i ostala mesta u okolini Vukovara.

OBELEŽAVANjE U BOROVU I PAČETINU

Stoga su 13. aprila antifašistička udruženja u Borovu i Pačetinu takođe obeležila 69. godišnjicu oslobođenja svojih mesta. U Borovu je taj datum ujedno i dan borovskih penzionera. Svi oni zajedno sa rukovodstvom opštine, ali i sa mnogobrojnim prijateljima iz Srbije, Republike Srpske i Mađarske odali su poštu i položili vence na spomenik u Borovu. Ovom događaju prisustvovalo je preko dvesta ljudi.

Parastos za sve poginule održan je u Pačetinu. Pored parastosa svim žrtvama u Drugom svetskom ratu kao i u poslednjem ratu od 1991. do 1995. godine, po prvi put pomenuti su i svi pačetinski solunski dobrovoljci iz Prvog svetskog rata. U poslednjih sto godina imena ovih ljudi nigde nisu pominjana sem u sećanjima njihovih porodica. Na taj način odana je pošta svima onima koji su u poslednjih sto godina položili svoje živote za srećniju budućnost svojih potomaka.

Spomen kosturnica

Spomen kosturnica na kojoj su polagani venci prilikom obeležavanja oslobođenja Vukovara nalazi se u neposrednoj blizini vukovarske bolnice. U njoj se nalaze posmrtni ostaci 388 žrtava sa Dudika, 155 poginulih boraca Pete vojvođanske udarne brigade kao i 62 pripadnika ruske Crvene armije koji su takođe učestvovali u oslobođenju Vukovaru i proboju Sremskog fronta.IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE - OBAVEŠTENJE

Odlukom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, raspisani su izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, koji će biti održani 16. marta 2014. godine.

Biračka mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u Republici Hrvatskoj (Ambasada Republike Srbije u Zagrebu, Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci i Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru) biće otvorena ukoliko se za glasanje prijavi najmanje 100 državljana R.Srbije po biračkom mestu.

Državljani Republike Srbije koji su upisani u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji, a koji žele da glasaju na biračkom mestu u inostranstvu, u obavezi su da se prijave nadležnom diplomatskom konzularnom predstavništvu do 22.02.2014. godine. Neophodno je da poseduju važeću putnu ispravu R.Srbije (biometrijski pasoš), ličnu kartu R.Srbije ili vozačku dozvolu R.Srbije. Potrebno je da popune Obrazac zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.

Državljani Republike Srbije koji nisu upisani u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji, a koji žele da glasaju na biračkom mestu u inostranstvu, imaju mogućnost da se upišu u birački spisak posredstvom nadležnog diplomatskog konzularnog predstavništva  do 22.02.2014. godine. Neophodno je da poseduju važeću putnu ispravu R.Srbije ličnu kartu R.Srbije ili vozačku dozvolu R.Srbije. Potrebno je da popune Obrazac zahteva za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji.

Državljani Republike Srbije uvid u jedinstveni birački spisak mogu da izvrše elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave, na adresi http://www.mpravde.gov.rs/, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Sve dodatne informacije, u vezi izbora, mogu se dobiti na brojeve telefona:

-Ambasada Republike Srbije u Zagrebu : 01-457-90-67 i 01-457-90-68
-Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci: 051-337-420, 051-337-421
-Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru: 032-441-016 i 032-441-183SERVIS ZA BRZE ODGOVORE KANCELARIJE ZA SARADNЈU SA DIJASPOROM I SRBIMA U REGIONU

Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu osnovala je Servis za brze odgovore sa namerom da pruži pomoć u procesu dobijanja odgovora na pitanja dijaspore i Srba u regionu koja su u nadležnosti državnih organa (lična dokumenta, državljanstvo, statusna pitanja, pitanja svojine, dopunske škole i druga prosvetna pitanja). Pitanja se mogu postaviti elektronskim putem na sajtu:  www.dijaspora.gov.rs, putem telefona: +381-11-3202-937 i ličnim dostavljanjem u prijemno odeljenje brzih odgovora: Beograd, Vasina br. 20, radnim danom od 09:00 do 16:00 časova.KOMEMORACIJA U VOĆINU

Tradicionalno, i ove godine, 14. januara na dan likvidacije preko 250 stanovnika voćinskog kraja srpske nacionalnosti, kod spomenika u Kometniku i Voćinu održan je parastos a vence su položili: I.Horvat, sekretar Virovitičko-podravske županije, antifašisti, Veće srpske nacionalne manjine i generalni konzul.

 IZMENA ZAKONA O PREBIVALIŠTU U REPUBLICI HRVATSKOJ - PRODUŽENJE ROKA

Vlada Republike Hrvatske 27.12.2013. godine donela je Uredbu o izmeni Zakona o prebivalištu (NN, 158/2013) prema kojoj se produžava rok za ispunjenje obaveze iz Zakona o prebivalištu na još godinu dana, do 29.12. 2014. godine. Državljani Republike Hrvatske koji borave u Republici Srbiji i koji tokom jedne kalendarske godine u Republicii Hrvatskoj borave kraće od tri meseca u obavezi su da najkasnije do 29.12.2014. godine, u nadležnoj policijskoj stanici u Republici Hrvatskoj ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Republici Srbiji, opravdaju boravak u inostranstvu ili odjave prebivalište. Boravak se opravdava prilaganjem dokumentacije o školovanju, obavljanju poslova koji nisu trajnog karaktera ili lečenju u Republici Srbiji, odnosno prilaganjem dokumentacije da nisu obuhvaćeni programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, da im nekretnine nisu obnovljene, vraćene ili nisu na drugi način stambeno zbrinuti u Republici Hrvatskoj ili izjave o razlogu boravljenja izvan mesta prijavljenog prebivališta.  Za lica koja ne opravdaju boravak u inostranstvu, prebivališta mogu biti odjavljena na osnovu prijave javnih vlasti, fizičkih ili pravnih lica, a lične karte Republike Hrvatske će biti poništene. Zakonom o prebivalištu predviđene su i novčane kazne od 500 do 5000 kuna, za lica koja ne odjave prebivalište prilikom iseljenja iz Republike Hrvatske, odnosno koja ne opravdaju boravak u inostranstvu. Novčane kazne će biti izricane po isteku roka (29.12.2014.). Komemoracija za ubijene i prognane Srbe u Voćinu - Saopštenje SDSS-a

VOĆIN, 16.12.2013. - U Voćinu je juče održana komemoracija i služen parastos mnogobrojnim ubijenima i do danas nestalima, te ezgodusu srpskog naroda iz zapadne Slavonije krajem 1991. godine.  Komemoraciju je organiziralo Srpsko narodno vijeće, a parastos je u voćinskoj crkvi Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog sabora služio slatinski paroh Dragan Gaćeša. Sa sedamdesetak okupljenih parastosu je prisustvovao i predsednik SNV-a i potpredsednik SDSS-a dr. Milorad Pupovac. Područje Zapadne Slavonije obuhvaća bivše općine Podravska Slatina, Orahovica, Virovitica, Daruvar, Grubišno Polje,Pakrac,Slavonska Požega,Nova Gradiška i Novska. Na tom području ukupno je živjelo 258 556 stanovnika od čega 72 343 Srba ili 27,97%. Srpsko stanovništvo bilo je koncentrisano u podnožju planina Papuk i Psunj ,te na istočnom dijelu Bilogore i u gradovima Pakrac, Lipik,Daruvar, Podravska Slatina i Grubišno Polje.Premaa nezvaničnim podacima prislino je tokom tri ratna mjeseca 1991. svoje kuće napustilo oko 50-ak hiljada Srba, a oko 700-injak Srba je izgubilo život. Prema popisu iz 2011.g na ovom području živi samo 14 724 pripdnika srpske zajednice i čine 7.5% stanovništva. Za zločine počinjene prema Srbima niko nije procesuiran, a obavljen je neznatan broj ekshumacija. Preostalo srpsko stanovništvo ovog kraja traži da nadležne institucije procesuiraju sve one koji su počinili ratni zločin nad Srbima, kao i da se sankcionira zločin počinjen nad pedesetak Hrvata iz Voćina i okoline stradalih u isto vrijeme 1991. godine. Predsjednik virovitičko-podravske županijske organizacije SDSS-a Igor Pavković nakon komemoracije za stranačku press službu je rekao: "Povratak je slabog intenziteta. Najslabiji u odnosu na sve srpske povratničke sredine. Ekonomska situacija limitira mlađe i radno sposobne da se vrate na rodna ognjišta. U izbjeglištvu širom svijeta su rođene i stasale nove generacije. Mi koji smo ovdje svojim angažmanom i svojim naporima nastojimo pokazati i dokazati da su Srbi vjekovima prisutni na ovim prostorima i da su ovdje ugradili svoj nacionalni, kulturni, vjerski, socijalni, politički i drugi identitet. Da smo kroz istoriju imali blistave, ali nažalost i tragične odnose sa većinskim hrvatskim narodom.  Tragičnu blisku prošlost ne možemo izmjeniti, ali možemo njegovati politiku sjećanja na žrtve". Uz brojne vodeće regionalne aktiviste SDSS-a i Srbe iz čitave zapadne Slavonije, komemoraciji i parastosu prisustvovali su otpravnik poslova A.I. ambasade Republike Srbije u Zagrebu Bosa Prodanović i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić.Nažalost, kako informativna služba SDSS-a saznaje, samo par sati po održanom parastosu na više mjesta pod okriljem noći porušena je ili oštećena ograda oko pravoslavnog hrama u kojem je obavljen vjerski čin sjećanja na žrtve! INF. SLSaopštenje ZVO - Obaveštenje o rokovima vezanim za Zakon o prebivalištu

29. decembra 2013. godine rok je do kada se nadležnim policijskim upravama trebaju prijaviti svi građani koji ne žive na adresi prebivališta u RH već su godinama u inostranstvu ili im je istekla lična karta.
Stupanjem na snagu novog Zakona o prebivalištu, decembar 2012. godine, građani su dužni nadležnoj policijskoj upravi ili stanici prijaviti prebivalište ili boravište u kome borave najmanje tri meseca.
Ovim Zakonom je predviđena procedura brisanja iz evidencije prebivališta po službenoj dužnosti za sve one za koje se proverom na terenu utvrdi da stvarno ne žive na prijavljenoj adresi.
Iz procedure brisanja iz evidencije prebivalište izuzete su izbeglice koje su u programu obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im još nije obnovljena, vraćena ili nisu na drugi način stambeno zbrinuti u Hrvatskoj. Osobe s ovim statusom do 29. decembra neće biti podvrgnute policijskoj provjeri.
Sve izbeglice, odnosno svi koji na dan donošenja zakona najmanje godinu dana nisu živjeli na teritoriji Hrvatske, moraju se do 29. decembra javiti u nadležnu policijsku upravu na čijem području imaju prijavljeno prebivalište i obavijestiti policiju o svom boravku izvan Hrvatske. To mogu učiniti neposredno u policiji ili putem nadležne diplomatske misije, odnosno konzularnih ureda Republike Hrvatske.
Potvrdom nadležnih organa u kojoj borave mogu dokazati da tamo borave zbog rada koji nema trajni karakter.
Bitno je istaći da se odjavom prebivališta ne gubi hrvatsko državljanstvo niti prava koja iz njega proizilaze tako da nema razloga za zabrinutost za promet nekretnina i druge imovinsko pravne odnose.
Za sve detaljnije informacije u vezi sa pitanjem prebivališta/boravište obratiti se u pravnu službu ZVO-a.OBUSTAVА SAOBRAĆAJA TERETNIH VOZILA NA GRANIČNOM PRELAZU ILOK-BAČKA PALANKA

Obaveštavamo da će zbog izgradnje objekata i infrastrukture na graničnom prelazu Ilok, od 21.11.2013. godine u 06:00 časova, do 10.06.2014. godine u 06:00 časova, biti obustavljen saobraćaj za sva teretna vozila na ovom graničnom prelazu. Zabrana prelaza državne granice ne odnosi se na prelazak putnika, privatnih vozila i autobusaPROJEKAT "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA"-REZULTATI KONKURSA

U vezi sa projektom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije za dodelu stipendija u okviru projekta "Srbija za Srbe iz regiona", obaveštavamo da su stipendije dodeljene sledećim kandidatima:

1. Dragana Živković,
2. Marina Mrđa,
3. Aleksandar Ilinčić i
4. Christina Isabell Jukić.

Pozivaju se navedeni kandidati da posredstvom nadležnog Diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, dostave pisanu izjavu kao potvrdu prihvatanja stipendije.
 GOVOR STEVANA ŽIVKOVIĆA NA KOMEMORACIJI U KUKUNJEVCU, 11.10.2013.

Dragi mještani i prijatelji, poštovani uzvanici!

Kao i prijašnjih godina došli smo i danas da ovdje odamo počast žrtvama ustaškog zločina počinjenog 11.10.1942. godine. Tog dana ustaše su opkolile Kukunjevac, te sve stanovnike koje su uspjeli pohvatati otjerali su u dvorište mjesne crkve Svete Petke. Kod crkve su starce, žene i djecu odvojili i deportovali u ustaške logore: Jasenovac, Stara Gradiška, Koprivnica-Jadovno i Sisak iz kojih se velika većina nije nikad vratila. U Koprivnici-Jadovnu 22 stradalih, Jasenovac 59, Stara Gradiška 209 i Sisak 110. Sveukupno 400 mještana. Vojno sposobne muškarce i partizanske porodice ustaše su od crkve dovodile do Diklenić potoka gdje su ih ubijali hladnim oružjem, njih 243. Samo dvojica mještana uspjela su pobjeći ispred ustaške kame.

Sa još 23 mještana koji su stradali kao civili tokom rata u drugim okolnostima ukupan broj civilnih žrtava dostiže brojku 666 od kojih 660 Srba, 3 jevreja, 2 Čeha i 1 Rus.

Sa borcima partizanima koji su poginuli u NOB u Kukunjevac je ostao bez više od trećine stanovnika.

Vaše prisustvo danas i ubuduće, ulijeva nadu da žrtve Kukunjevca nikad neće biti zaboravljene. One zaslužuju naše sjećanje, tugu i pažnju.

Neka im je vječna slava i hvala !
 POLAGANJE VENACA NA SPOMENIK BORCIMA U KUĆANCIMA

Dana 17. avgusta 2013. godine, sada već tradicionalno, Veće srpspske nacionalne manjine (VSNM) Osječko-baranjske županije, mesno VSNM Kućanci i generalni konzul, položili su vence na :

-Spomenik palim borcima 51 Vojvođanske udarne brigade palim prilikom proboja sremskog fronta,
-Spomenik 9-torici Srba ubijenih u ustaškom zatvoru u Osijeku (15.04.1944.g.), i
-Spomenik svim žrtvama iz Kućanaca tokom NOB-e.


Parastos žrtvama služio je mesni parog Dragan Gaćeša u prisustvu malog broja meštana.Vesti
17. MILANKOVIĆEVI CIKLUSI 2024.
DAN NACIONALNIH MANЈINA OSJEČKO-BARANЈSKE ŽUPANIJE
OTVARANЈE SRPSKOG KULTURNOG CENTRA U OSIJEKU
PROSLAVA DANA ZVO U BOROVU
PROGRAM POSVEĆEN HEROINI VELIKOG RATA MEJBL GORDON DANLOP GRUJIĆ U DALJU
GOSTOVANЈE PREDSTAVNIKA MATICE SRPSKE U VUKOVARU I OSIJEKU
KOMEMORACIJA NA DUDIKU
GOSTOVANJE AKADEMSKOG VOKALNO INSTRUMENTALNOG ANSAMBLA „AVIA AGHANGELI“ U VUKOVARU
PROSLAVA DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM
PROSLAVA VASKRSA
29. GODIŠNjICA OD PROGONA I STRADANjA SRPSKOG NARODA U OPERACIJI „BLJESAK“
GOSTOVANЈE UMETNIKA IZ R.SRBIJE U VUKOVARU I OSIJEKU
79. GODIŠNjICA PROBOJA POSLEDNЈIH PREŽIVELIH ZATVORENIKA U KONCENTRACIONOM LOGORU JASENOVAC
KONCERT BOJANE PEKOVIĆ I ANSAMBLA UMETNIČKA PORODICA
79. GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA VUKOVARA OD FAŠIZMA U DRUGOM SVETSKOM RATU I PROBOJA SREMSKOG FRONTA
GOSTOVANJE PRVAKA DRAME SNP IZ NOVOG SADA J.KRAJNOVA U VUKOVARU
GOSTOVANJE MUZIČKE ŠKOLE „I.BAJIĆ“ IZ NOVOG SADA U OSIJEKU
MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠNIH AKADEMIJA „DIONIZ“ U ĐAKOVU
OTVARANjE SRPSKOG KULTURNOG CENTRA „B.RADIČEVIĆ“ U SLAVONSKOM BRODU
79. GODIŠNЈICA BOLMANSKE BITKE
GOSTOVANjE POZORIŠTA „ATELjE 212“ U VUKOVARU
GOSTOVANJE EDUKATIVNOG TEATRA IZ SUBOTICE U VUKOVARU
SNIMANJE SERIJALA KULTURA SRBA U HRVATSKOJ
MEĐUNARODNO NAUČNO-STRUČNI SKUP “9. DANI ICARUS HRVATSKA“ U OSIJEKU
GOSTOVANJE SNP IZ NOVOG SADA
KABARETSKO MUZIČKO POETSKO VEČE U BOROVU
GOSTOVANJE ZVEZDARA TEATRA U HNK OSIJEK
SVEČANA AKADEMIJA PROVODOM DANA DRŽAVNOSTI - SRETENJA
PROSLAVA „SVETOG SAVE“
Prijavljivanje za glasanje na izborima 17. decembra 2023. godine
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti Obrazovanja
21.02.2022. - Prijava birača za glasanje u inostranstvu
02.08. 2021. - Uručeno 75 stanova u Nišu izbegličkim porodicama iz Hrvatske i BiH
23.07.2021. - KONKURS za sufinansiranje projekata namenjenih za region – 2021 (od 22. jula do 06. avgusta 2021. godine.)
22.07.2021. - Otvoren poziv za registraciju udruženja iz regiona i dijaspore
22.07.2021. - Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner
20.07.2021. - Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije
13.07. 2021. - Selaković pozvao predstavnike članica PNZ da se u oktobru okupe u Beogradu
10. 07. 2021. - Cilj da mladi ostanu u Srbiji
08.07. 2021. - Srpska deca iz regiona u poseti Ministarstvu spoljnih poslova Srbije
05. jul 2021. - Srbija snažno podržava Berlinski proces
29.06.2021. - Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji „Mini Šengen“
25.06.2021. - Ministar Selaković sa budućim izaslanicima odbrane Republike Srbije
17. 06. 2021. - Sastanci u Antaliji bili uspešni za Srbiju
17. 06. 2021.- Sastanak ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi
17. 06. 2021. – Sastanak ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi
13.06.2021.- Obnovljena spomen ploča za nastradale u Bršadinu
09.06.2021. - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
20.05.2021. - Ministar Selaković predstavio novu uslugu „e-Konzulat“
29.04.2021. - Vakcinacija srpskih državljana iz dijaspore
Neradni dani
21.04.2021. - Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF
20.04.2021. - Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu
19.04.2021. - SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji
13.04.2021. - Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
13.04.2021. - Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
24.03.2021. - Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
17.03.2021. - Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije
17.03.2021. - Republika Srbija u Mesecu Frankofonije / La République de Serbie au Mois de la Francophonie
12.03.2021. - Otvoren Dom za mlade u Ostrovu
09.03.2021. – Uručene nagrade đacima OŠ u Bršadinu
08.03.2021. - Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
18. 02. 2021. - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
15.02.2021. - Dan državnosti
07.02.2021. - Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
06.02.2021. - Selaković: Ne odgovaramo na provokacije, želimo mir u regionu
04.02.2021. - Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji
01.02.2021. - Donirana humanitarna pomoć GK Vukovar nastradalom stanovništvu Banije
28.01.2021. - Selaković: Srbija posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative
26.1.2021. - Selaković i Gujon čestitali Savindan
26.1.2021. - Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
22.01.2021. - Konkurs Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini
12.01.2021. - Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
03.01.2021. - Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
02.01.2021. - Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Novogodišnja video-čestitka Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
30.12.2020 - Srbija donira milion evra Hrvatskoj za sanaciju štete od zemljotresa
29.12.2020. - Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
24.12.2020. - Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
23.12.2020. - SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
18.12.2020. - Selaković sa rukovodstvom Dunavske komisije u Budimpešti
17.12.2020. - Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora
16.12.2020. - Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
15.12.2020. - Selaković: Nekome u regionu smeta ekonomski snažna Srbija
14.12.2020. - Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
10.12.2020. - SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
10.12.2020. - Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
08.12.2020. - Obeležena 76. godišnjica Desanta na Dunav
08.12.2020. - Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
24.11.2020. - 76. godišnjica Batinske bitke
KNJIGA ŽALOSTI
KNJIGA ŽALOSTI
Preminuo patrijarh srpski gospodin Irinej
20.11.2020. - Stipendije Vlade Republike Srbije u okviru Projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2020/2021. godinu
Dan primirja u Prvom svetskom ratu-neradni dan
13.08.2020. – Komemoracija i pomen za srpske civilne žrtve stradale tokom “krvavog avgusta 1942.godine”
03.08.2020. - KOMEMORATIVNO OKUPLJANJE U SPOMEN NA UBIJENE I NESTALE TOKOM I NAKON AKCIJE „OLUJA“
.
17.06.2020. - Dan Veća i Krsna slava VSNM Virovitičko-podravske županije
28.01.2020. - Donirana stručna literatura za decu
27.01.202. - Proslava Dana Sv. Save
26.01.2020. - Svetosavska akademija – Vukovar
19.01.2020. - Osveštan obnovljeni Pravoslavni krst u Vukovaru
14.01.2020. - Obeležena godišnjica stradanja meštana Kometnika i Dobrića
08.01.2020. - Svečani božićni program
07.12.2019. - Obeleženo 75. godina od Desanta na Dunavu
16.11.2019. - Osveštan obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima
14.11.2019. - Obeležavanje 75. godišnjice Batinske bitke i oslobođenja Baranje
09.11.2019. - U Belom Manastiru održana X Smotra srpskog folklora
04.-08.11.2019. - Nedelja srpske knjige u Vukovaru
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša
18-19.10.2019. - Obeleženo 800 godina samostalnosti SPC i 630 godina od Kosovske bitke
Sporazum o ukidanju viza sa Republikom Mjanmarskom Unijom
Sporazum o ukidanju viza sa Republikom Surinam
09.09.2019. - Početak školske godine
07.09.2019. - Jasenovac
26.08.2019. - Svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Negoslavci obeležen je Dan opštine Negoslavci
22.08.2019. - Obeležena 77. godišnjice stradanja kozaračke dece u Noskovačkoj Dubravi
20.08.2019. - Stipendija Vlade Republike Srbije u okviru Projekta ,,Srbija za Srbe iz regiona" za školsku 2019/2020. godinu
11.08.2019. - Pomen stradalim meštanima i borcima 51. Vojvođanske brigade u mestu Kućanci
03.08.2019. - Parastos za sve nevino postradale u poslednjem pogromu srpskog naroda u Hrvatskoj 1995. godine.
28.06.2019. - Spomen parastos žrtvama rata 1991-1996.g. u Bršadinu
19.06.2019. - Odluka o sufinansiranju projekata
23.05.2019. - U Vukovaru obeležen Dan Zajedničkog veća oština
22.05.2019. - Obeležen Dan opštine Borovo i Dan Osnovne škole "Borovo"
11.05.2019. - Polaganje venaca u Spomen parku Dudik
9.05.2019. - Obeležavanje 74. godišnjice pobede nad fašizmom - Batina
22.04.2019. - Molitveno sećanje na Jasenovac i njegove žrtve
18.04.2019. - Osnovan ogranak Vukove zadužbine u Vukovaru
14.04.2019. - Obeležena 74. godišnjica proboja Sremskog fronta i oslobođenja Vukovara
12.04.2019. - Komemoracija u Jasenovcu
11.04.2019. - Otvorena biblioteka "Zaharije Orfelin" u Vukovaru
23.03.2019. - 74. godišnjica Bolmanske bitke.
15.03.2019. - 24. međunarodni sajam "Viroexpo 2019." 15-17.03.2019. godine
25.02.2018. - Gradonačelnik Novog Sada posetio Vukovar i Dalj
27.01.2019. - Centralna svetosavska akademija u Vukovaru
26.01.2019. - Svetosavska akademija u Požegi
12- 15.12.2018. - Obeleženo 60 godina od smrti Milutina Milankovića
09.12.2018. - Obeležena 74. godišnjica Desanta na Dunav
08.12.2018. - Završna manifestacija Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema
30.11.2018. - Veče poezije "Deca, pesnici roda svoga"
28.11.2018. - Koreorevija u Vukovaru - predstava srpske narodne nošnje
23.11.2018. - Potpisan protokol o saradnji u oblasti kulture
21.11.2018. - Obeležena godišnjica Batinske bitke
Osveštan Časni krst u Borovu
Proslavljen Dan opštine Erdut
Obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata
U Iloku obeležen Dan Vukovarsko-sremske županije
Obležena hramovna slava i slava Veća srpske nacionalne manjine opštine Okučani sveti velikomučenik Dimitrije
Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Osveštan Časni krst u Mohovu
Ukinute vize za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago.
Slava Eparhije osiječkopoljske i baranjske
Obeležen Međunarodni dan žena sa sela- Bobota
Obnovljena crkva u Pačetinu
VSNM grada Vukovara proslavio Miholjdan
Dečja olimpijada 2018 - Markušica
Promocija knjige Slavka Bubala
20. godina SKD "Prosvjeta" Okučani
VIZE
Sastanak Podunavskog sliva
Dva veka hrama Svete Petke - Banovci
Kućanci
OBELEŽAVANJE SVETIH NOVOMUČENIKA JASENOVAČKIH
Osveštan hram Rođenja Presvete Bogorodice u Koprivni
Dan Opštine Negoslavci
Dan Opštine Markušica
Osveštan krst na Suvatovu u Osijeku
Pomen stradalim borcima 51. Vojvođanske brigade u mestu Kućanci
11. izjava sjećanja SNV-a
Proslava Dana opštine Trpinja
Pomen žrtvama rata u Bršadinu
Pozorišna predstava „poslednja pesma“ u Borovu
Hirotonija arhimandrita Heruvima, Episkopa osečkopoljskog i baranjskog
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R.Srbiju za državljane R.Azarbejdžan
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R.Srbiju za državljane R.Burundi
Koncert dobre volje u Vukovaru
Obeležen Dan ZVO
Dan opštine Borovo I Dan OŠ Borovo
POLAGANJE VENACA NA SPOMENIKU U BATINI POVODOM 73. GODIŠNJICE POBEDE NAD FAŠIZMOM
Tradicionalno okupljanje kod Zavetnog krsta Sv.Marka u Osijeku
Komemoracija u znak sećanja na žrtve Logora Jasenovac
Obeležavanje 73.godišnjice Bolmanske bitke
Konkurs za sufinasiranje projekata za očuvanje i jačanje veza matične države i Srba u regionu
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE GRUZIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
VLADA REPUBLIKE KOLUMBIJE UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE
Novogodišnji koktel u Generalnom konzulatu
Obeležavanje 73. godišnjice desanta preko Dunava, 9. decembar 2017. godine
Obeležena 22-godišnjica potpisivanja Erdutskog sporazuma
Slava Veća srpske nacionalne manjine u Okučanima i Hramovna slava
Gostovanje Luke Piljagića sa monodramom "David i ja"
Sastanak sa Heruvimom (Đerimanovićem) igumanom manastira u Dalj Planini
Komemoracija i pomen za Srbe stradale u selu Kukunjevac 1942. godine
Mitropolit Porfirije na proslavi hramovne slave u Borovu, 15. avgust
Početak realizacije projekta Veća SNM Pakraca, Kraguj 13.08.2017.g.
Pomen stradalim borcima 51. Vojvođanske brigade u mestu Kućanci
Odavanje pomena stradalim u mestu Kusonje u Drugom svetskom ratu
Dan sećanja na stradale i progane Srbe u operaciji "Oluja"
Generalni konzul Milan Šapić u nastupnoj poseti kod Osiječko-baranjskog župana Ivana Anušića
U Boboti je obležena 76 - godišnjica ustanka
Generalni konzul Milan Šapić u nastupnoj poseti kod gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića
Generalni konzul Milan Šapić u nastupnoj poseti kod Vukovarsko-sremskog župana Bože Galića
Generalni konzul Milan Šapić u nastupnoj poseti kod gradonačelnika Vukovara Ivana Penave
KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE FAŠIZMA KOD SPOMEN OBELEŽJA DUDIK
POLAGANJE VENACA NA SPOMENIKU U BATINI POVODOM 72. GODIŠNJICE POBEDE NAD FAŠIZMOM
PRIJEM GAZIBARIĆ NAJDANA U GK RS VUKOVAR I URUČENJE NAGRADE
POSETA GENERALNOG KONZULA REPUBLIKE SRBIJE U VUKOVARU MILANA ŠAPIĆA ZAJEDNIČKOM VEĆU OPŠTINA
Obeležena 72-godišnjica proboja Sremskog fronta i oslobođenja Vukovara
ODRŽANI IZBORI NA BIRAČKOM MESTU 44 – GENERALNI KONZULAT R. SRBIJE VUKOVAR
Poseta I. Kostića predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine R. Srbije Vukovaru
PRIJAVA POTRAŽIVANJA PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNJE
OBAVEŠTENJE O ODRŽAVANJU IZBORA NA BIRAČKOM MESTU 44 - GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U VUKOVAR
Obeležavanje 72-godišnjice Bolmanske bitke
OBAVEŠTENJE U VEZI SA PREDSTOJEĆIM PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U REPUBLICI SRBIJI
Osveštavanje hrama Sv. Velikomučenika Georgija u Slavonskom Brodu
Komemoracija 75-godišnjice stradanja Srba u Voćinu i Kometniku
Pomen srpskim žrtvama u Jeminovcu
Novoobnovljeni Srpski zavetni krst u Vinkovcima
KOMEMORACIJA U KUKUNJEVCU, LIPIK
Pomen poginulim i nestalim Srbima u ratu 90-tih na Vojnom groblju "Aleja"
Sveta arhijerejska liturgija u slavu Novomučenika jasenovačkih i osveštavanje Vladičanskog dvora u Pakracu
Polaganje venaca na spomenik palim borcima 51 Vojvođanske brigade u mestu Kućanci
Obeležavanje godišnjice stradanja meštana pakračkog sela Kusonje
9. IZJAVA SJEĆANJA SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA
Obaveštenje o izmenama propisa koji se odnose na pribavljanje podataka
SMRT OCA JOVANA
OBNOVA PRAVOSLAVNOG ZAVETNOG KRSTA SV. MARKA U OSIJEKU
OBAVEŠTENJE O ODRŽAVANJU IZBORA NA BIRAČKOM MESTU 32 - GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U VUKOVARU
DUBOKI KORENI SRPSKOG OPSTANKA
BOLMANSKA BITKA-KOMEMORACIJA I POLAGANJE VENACA
OBAVEŠTENjE U VEZI SA IZBOROM ZA NARODNE POSLANIKE
KNJIGA ŽALOSTI U GENERALNOM KONZULATU
DOKUMENTI NOVOPRIMLJENIH DRŽAVLJANA SRBIJE
AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U ZAGREBU POČELA S PRIJEMOM ZAHTEVA ZA IZDAVANJE BIOMETRIJSKIH PASOŠA
KOMEMORACIJA I POLAGANJE VENACA U VOĆINU
ČESTITKA POVODOM SAVINDANA, 27.01.2016.g.
NOVOGODIŠNJA I BOŽIĆNA ČESTITKA
POLAGANJE VENACA NA SPOMENIKU BATINSKA BITKA
DVADESET GODINA OD POTPISIVANJA ERDUTSKOG SPORAZUMA
VUKOVARSKI PREDŠKOLCI U POSETI BEOGRADU
PROMOCIJA KNJIGE EPISKOPA PAKRAČKO SLAVONSKOG JOVANA "ISTORIOGRAFIJA HOLOKAUSTA U JUGOSLAVIJI"
Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO
OBNOVA HRAMOVA U SLAVONIJI
PRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI ZA PRIHVATANJE IZBEGLICA U REPUBLICI SRBIJI
POLAGANJE VENACA
Obnovljen spomenik strаdаlim žrtvаmа 1942. godine u selu Brаnešci
Pošta Srbije uvodi uslugu prenosa novca sa inostarnstvom
OSVEĆENA NOVOPODIGNUTA CRKVA U SILAŠU
SVEČANO OBELEŽEN DAN ZAJEDNIČKOG VEĆA OPŠTINA
KOMEMORACIJA U SPOMEN PARKU DUDIK
Grafit mržnje na Parohijskom domu u Vinkovcima
ANKETA O UČENJU SRPSKOG JEZIKA
USKRŠNJA ČESTITKA
70. GODINA BOLMANSKE BITKE
MATURANTI NA PREDAVANJU O PRVOM SVETSKOM RATU
Konkurs zа finаnsirаnje ili sufinаnsirаnje projektа u oblаsti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2015.g.
KOMEMORACIJA U VOĆINU
Jeminovac-komemoracija stradalim Srbima
NOVOGODIŠNJA I BOŽIĆNA ČESTIKA
Obeležаvаnje godišnjice desаntа nа Vukovаr (1944), 07.12.2014.
Komemoracija u Noskovačkoj Dubravi, 05.12.2014.
DONACIJA KNjIGA
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST
Počinje obnova crkve u Gazijama iz 18. stoljeća
MANASTIR SV. NIKOLE
POLAGANjE VENACA
Ustoličenje novog Vladike Slavonskog u Pakracu (13.09.2014.)
KONKURS ZA STIPENDIJE U ŠKOLSKOJ 2014/2015. GODINI
POLAGANJE VENACA U VUKOVARU
KONTAKT TELEFON KRIZNOG ŠTABA
OBAVEŠTENJE MINISTARSTVA GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE R.SRBIJE
OBAVEŠTENJE O SLANJU SMS-a ZA POMOČ
INFORMACIJE O POPLAVAMA SA SAJTA MSP
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST
DANI ŽALOSTI U SRBIJI
SA SAJTA ZVO:
POMOĆ POVODOM POPLAVA U R.SRBIJI
POLAGANjE VENACA U SPOMEN PARKU DUDIK
POLAGANJE VENACA NA SPOMENIK ŽRTVAMA BITKE NA BATINI
USKRSNJA ČESTITKA
SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA JURISDIKCIONOG PODRUČJA GK I REPUBLIKE SRBIJE
OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENjA VUKOVARA
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE - OBAVEŠTENJE
SERVIS ZA BRZE ODGOVORE KANCELARIJE ZA SARADNЈU SA DIJASPOROM I SRBIMA U REGIONU
KOMEMORACIJA U VOĆINU
IZMENA ZAKONA O PREBIVALIŠTU U REPUBLICI HRVATSKOJ - PRODUŽENJE ROKA
Komemoracija za ubijene i prognane Srbe u Voćinu - Saopštenje SDSS-a
Saopštenje ZVO - Obaveštenje o rokovima vezanim za Zakon o prebivalištu
OBUSTAVА SAOBRAĆAJA TERETNIH VOZILA NA GRANIČNOM PRELAZU ILOK-BAČKA PALANKA
PROJEKAT "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA"-REZULTATI KONKURSA
GOVOR STEVANA ŽIVKOVIĆA NA KOMEMORACIJI U KUKUNJEVCU, 11.10.2013.
POLAGANJE VENACA NA SPOMENIK BORCIMA U KUĆANCIMA
Arhiva vesti