| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Ивана Гундулића br. 19

32000 ВУКОВАР
ХРВАТСКА

Телефон:  + 38532/ 441-016, 441-183 Локација/Мапа
                + 38532/ 441-184  Конзуларна надлежност
Факс:       + 38532/ 441-015 Почасни конзули
Е-mail: generalni.konzulat@gk-srbije-vukovar.hr  

Веб сајт: http://www.vukovar.mfa.gov.rs

и http://www.gk-srbije-vukovar.hr/

 

 


 
 
 
Митрополит Порфирије на прослави храмовне славе у Борову, 15. август

            Српска православна црквена општина Борова, 15. августа 2017. године, прославила је храмовну славу – Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана.


          Свету архијерејску литургију, уз саслужење свештенства Епархије осијечкопољско-барањске, служио је митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић). Том приликом ђакон Драган Сердар рукоположен је у чин свештеника.


         Прослави храмовне славе у боровској цркви присуствовао је генерални конзул Милан Шапић. Након свечане прославе, генерални конзул и митрополит, у неформалном разговору, разменили су мишљења која се тичу положаја Српске православне цркве и српске заједнице у Републици Хрватској.


Почетак реализације пројекта Већа СНМ Пакраца, Крагуј 13.08.2017.г.

                   На позив Николе Ивановића, председника Већа српске националне мањине града Пакраца, у недељу 13. августа 2017. године, представници Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару присуствовали су дружењу родитеља и деце у селу Крагуј, код Пакраца.
                  Дружење је организовано како би се што више младих родитеља српске националности укључило у реализацију пројекта под називом: "Квалитетне програмске активности предуслов за опстанак српске заједнице", чије суфинансирање је одобрено од стране Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, јула ове године. Циљ овог пројекта је организовање квалитетних активности и окупљање и едуковање српске заједнице на подручју Пакраца и западне Славоније.


              Генерални конзул М. Шапић поздравио је окупљене учеснике, подржао је спровођење овог пројекта и обећао је помоћ конзулата у реализацији, како овог пројекта тако у свих будућих активности српске заједнице на овим просторима које се спроводе у циљу очувања националног идентитета.


Помен страдалим борцима 51. Војвођанске бригаде у месту Кућанци

                        У селу Кућанци (родном месту патријарха Павла), 13. августа 2017. године у поподневним сатима, у организацији Већа српске националне мањине Кућанци, одржан је помен страдалим мештанима овог села у Другом светском рату, као и борцима 51. Војвођанске бригаде, који су погинули након пробоја Сремског фронта од 16-19 априла 1945. године. У заједничкој гробници која се налази на сеоском гробљу сахрањено је 28 бораца наведене бригаде.


                         Након парастоса који је служен у цркви Светих апостола Петра и Павла на споменик који се налази у центру села венац су положили заменик жупана  Осјечко-барањске жупаније Р. Чварковић из реда српске националне мањине и Гојко Ћосић, представник СНМ места Кућанци. На споменик палим борцима венац је испред Републике Србије положио генерални конзул Милан Шапић.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова