Printer Friendly Version 17. MILANKOVIĆEVI CIKLUSI 2024. @ 28 May 2024 12:22 PM

Kulturno-naučna manifestacija „17. Milankovićevi ciklusi 2024.- Osunčavanje i vreme“ održana je 24. i 25.05.2024. godine u Kulturno-naučnom centru "Milutin Milanković", rodnoj kući naučnika u Dalju. Prvog dana manifestacije u večernjim satima održana je radionica o insolaciji i zaštiti putničkih automobila koju su vodili profesori Hrvoje Glavaš i Mirko Karakašić sa Mašinskog fakulteta iz Slavonskog Broda, a zatim i posmatranje zvezdanog neba pod stručnim vođenjem stalnog saradnika KNC „M.Milanković” Dalibora Mesarića.

Drugog dana manifestacije predstavljen je sunčani sat koji je postavljen pored ulaza u dvorište rodne kuće, a izradio ga je profesor Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji Milutin Tadić. Teorija pokazivača na sunčanom satu gnomona, na kojoj je bazirana izrada sunčanog sata je u stvari kanon osenčavanja. Sunčani sat, sem što pokazuje sate, pokazuje i određene datume, tako da je on i redukovani kalendar što je druga veza sa M.Milankovićem. Sunčani sat sadrži najvažnije datume iz biografije naučnika. Program je nastavljen predavanjima u sali KNC-a koja su održali profesor Milutin Tadić („Milankovićev sunčani sat“), inženjer Dalibor Mesarić iz Astronomskog društva iz Osijeka („Sunce“), akademik Srpske akademije nauka i umetnosti i profesor sa Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji Fedor Mesinger („Milanković i klimatske promene“) i profesor Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Petrović.

Nakon predavanja održan je i koncert prvaka i solista opere Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijekа i pozorišta Madlenijanum iz Zemuna. Nastupili su: Berislav Puškarić bas, Ivana Medić sopran, Tanja Obrenović mecosopran i Nenad Nenić bariton, uz klavirsku pratnju profesora i kompozitora Vere Milanković i korepetitora Igora Valerija. U programu su bile kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta, Žaka Revoa, Harolda Arena i Vere Milanković, kao i narodne pesme.

Manifestaciji su prisustvovali: unuke naučnika Vera Milanković iz Beograda i Maja Milanković Atkinson iz Londona, episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim Đermanović, konzul žeran Vladimir Marjanović i predsednik Opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Istog dana konzul V.Marjanović posetio je i etno rodnu kuću srpskog književnika Đorđa Ocića, gde je sa članovima porodice i udruženja razgovarao o daljim planovima za uređenje i obnovu kuću i programima koji se ovde održavaju.