Printer Friendly Version OTVARANЈE SRPSKOG KULTURNOG CENTRA U OSIJEKU @ 27 May 2024 11:36 AM

Na dan Svetog Ćirila i Metodija, 24.05.2024. godine u Osijeku otvoren je Srpski kulturni centar. Zdanje se nalazi u istorijskom delu donjeg grada, preko puta pravoslavnog hrama „Uspenja presvetke Bogorodice“. Zdanje je izgrađeno na mestu nekadašnjeg parohijskog doma (zadužbina Jovana i Jelisavete Lalošević iz 1897.g). Jednospratni kompleks sa prizemljem i vrtom izgradili su Srpsko narodno veće i Srpska pravoslavna crkvena opština Osijek. Centar raspolaže sa jednom velikom i dve manje reprezentativne sale, tri kancelarije, salonom i kuhinjom. Centar će zajednički koristiti pravoslavna crkvena opština, Veće SNM Osječko-baranjske županije i muzičko-horska sekcija SKD “Prosvjeta“ - Pododbor Osijek.

Otvaranju su prisustvovali: episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim Đermanović sa sveštenicima, poslanici u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac i Dragana Jeckov, kandidat za poslanika u Evropskom parlamentu iz stranke Socijaldemokrati Domagoj Hajduković, konzul žeran Vladimir Marjanović, načelnici u kabinetu gradonačelnika Osijeka i Belišća Marija Garić i Domagoj Varžić, predsednik ZVO Dejan Drakulić, zamenici župana Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije Radomir Čvarković i Srđan Jeremić, zamenik gradonačenika Belog Manastira Svetlana Žarković, predsednik Opštine Erdut Jugoslav Vesić.

U programu su učestvovali: prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu Vanja Milačić sa monodramom o slikarki Nadeždi Petrović „Nenapisana pisma“, po tekstu Milkice Miletić u režiji Nataše Radulović, muzičko-horska sekcija SKD “Prosvjeta“-Pododbor Osijek, pod vođstvom soliste Opere HNK Osijek, basa Miloša Milojevića i polazinici modela plus iz Belog Manastira.

U Osiječko-baranjskoj županiji živi 15486 Srba, a u samom gradu Osijeku 4188. U donjem gradu koji je nekada bio kulturnо sedište Srba, postoji pravoslavni hram, deluje SKP „Prosvjeta“-Pododbor Osijek, očuvane su porodične kuće znamenitih Srba, pravoslovno groblje sa kapelom i zavetni krstovi. Prvobitni SKC u Osijeku otvoren je 22.09.1940. godine u obnovljenoj zgradi nekadašnjeg hotela Tačković u donjem gradu. Vlast NDH oduzela je objekat 20.05.1941. godine i predala osiječkim Nemcima na dalje korišćenje. Zgrada je srušena u savezničkom bombardovanju 14.06.1944. godine.