Printer Friendly Version PROSLAVA DANA ZVO U BOROVU @ 27 May 2024 11:20 AM

Dan Zajedničkog veća opština obeležen je svečanom akademijom i kulturno-umetničkim programom, 23.05.2024. godine u Borovu. Ujedno je obeležena i 27 godišnjica od osnivanja ove institucije koja je nastala nakon potpisivanja Erdutskog sporazuma kojim su obustavljeni ratni sukobi u R.Hrvatskoj.

Svečanoj akademiji u Kulturnom centru Borovo prisustvovali su: izaslanik i savetnik predsednika Vlade R.Srbije Predrag Rajić, poslanica u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov, direktor Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade R.Hrvatske Alen Tahiri (predstavnik romske nacionalne manjine), konzul žeran Vladimir Marjanović, potpredsednik Saveta za nacionalne manjine R.Hrvatske i načelnik u Upravi za obrazovanje nacionalnih manjina u Ministarstvu nauke, obrazovanja i mladih R.Hrvatske Milan Vukelić, potpredsednik Srpskog narodnog veća Boris Milošević, zamenici župana Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije Radomir Čvarković i Srđan Jeremić, zamenik gradonačenika Vukovara i Belog Manastira Srđan Kolar i Svetlana Žarković, predsednici opština Borovo, Erdut, Negoslavci, Markušica, Šodolovci Jagodnjak, predstavnici Grada Čačka i dr.

Nakon pozdravnih govora nastupili su članovi Muzičko operske teatarske organizacije MOTO iz Beograda Biljana Jovanović, sopran, Dušan Dakić, tenor, Dragana Anđelić Bunjac, klavir i Bogdan Bogdanović glumac. Program je bio posvećen stvaralaštvu iz južne Srbije a izveli su kompozicije Petra Konjovića, Stanislava Biničkog, arije i duete iz opera „Koštana“ i „Na uranku“, kao i monolog Mitkea iz Nečiste krvi Borislava Stankovića.

Na kraju svečanosti uručena su priznanja. Blagodarnica za podršku dodeljena je Kreativnom centru iz Beograda i kompaniji Univerzal Novi Sad.

U večernjim satima održan je koncert grupe Kerber iz Niša. Tokom boravka u R.Hrvatskoj, izaslanik premijera Vlade R.Srbije Predrag Rajić posetio je i zgradu Zajedničkog veća opština i Generalni konzulat R.Srbije u Vukovaru, gde je sa predsednikom ZVO Dejanom Drakulićem i konzulom Vladimirom Marjanovićem razgovarao o položaju srpske zajednice u ovom delu R.Hrvatske.