Printer Friendly Version PROGRAM POSVEĆEN HEROINI VELIKOG RATA MEJBL GORDON DANLOP GRUJIĆ U DALJU @ 21 May 2024 09:24 AM

U organizaciji Udruženja „Đorđe Ocić“ iz Dalja, a u saradnji sa Muzejom Jevrema Grujića iz Beograda, 19.05.2024. godine u dvorištu porodične etno kuće Ocić u Dalju, održan je program pod nazivom „Ko je nama bila Lejdi Mejbl?“, posvećen heroini Velikog rata, Mejbl Gordon Danlop Grujić, ženi koja je zahvaljujući svojim vezama uticala na javnost Sjedinjenih Američkih Država da promeni stavove o Srbiji i pomogne da se Srbija oslobodi austrougarske okupacije i ratnog terora.

Program su otvorili, potomak loze Grujića Lazar Šećerović, stručni saradnik u Matici srpskoj Novi Sad Aleksandra Novakov i direktor Muzeja Jevrema Grujića u Beogradu Branka Conić. Istog dana otvorena je i izložba fotografija i dokumenata posvećena Mejbl Grujić i odigrana duo drama „Dve žene i jedan rat“ u kojoj su nastupile glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Vjera Mujović i glumica i saradnik na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Marija Bergam.