Printer Friendly Version GOSTOVANЈE PREDSTAVNIKA MATICE SRPSKE U VUKOVARU I OSIJEKU @ 20 May 2024 10:01 AM

U organizaciji Zajedničkog veća opština, 16. i 17.05.2024. godine u Srpskom domu u Vukovaru, održan je prvi Sajam izdavaštva Srba u Hrvatskoj. Na sedam štandova predstavljena su izdanja: SKD Prosvjete i Srpskog narodnog veća iz Zagreba, Kulturno naučnog centra „Milutin Milanković“ iz Dalja, Srpskog doma, Srpskog kulturnog centra i ZVO iz Vukovara. Kao gost sajma svoja izdanja predstavila je i Matica srpska iz Novog Sada.

Drugog dana sajma, u posebnoj sesiji predstavnici Matice srpske: generalni sekretar Milan Micić i stručni saradnik Milena Kulić predstavili su monografije koje je Matica srpska objavila proteklih godina.

U organizaciji SKD Prosvjeta-Pododbor Osijek i Pravoslavne crkvene opštine Osijek, 18.05.2024. godine, u crkvenoj sali u Osijeku održano je predavanje „200 godina letopisa Matice srpske“. O letopisu koji je najpre štampan u Budimu, a koga su uređivali značajne srpske kulturne ličnosti, govorio je generalni sekretar Matice srpske Milan Micić. U programu je učestvovalo muzičko-horska sekcija SKD Prosvjeta-Pododbor Osijek pod vođstvom soliste Opere HNK Osijek, basa Miloša Milojevića.