Printer Friendly Version PROSLAVA DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM @ 10 May 2024 11:49 AM

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista R.Hrvatske (SABA) i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, u Batini i Belom Manastiru je 09.05.2024. godine, svečano obeležena 79. godišnjica Dana pobede nad fašizmom. Venci i cveće položeni su na spomenik „Pobede“ u Batini, spomenik palim borcima Crvene armije u centru Belog Manastira i spomenik palim borcima NOB i bistama revolucionara na partizanskom groblju u Belom Manastiru. Nakon toga učesnici su obišli spomen dom Batinske bitke gde su predstavnici ruskih udruženja iz R.Hrvatske održali prigodan program.

Vence su položili potpredsednik SABA Lazo Đokić, predsednik UABA Beli Manastir Nikola Opačić, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, zamenik gradonačelnika Grada Beli Manastir Svetlana Žarković lokalni predstavnici SABA i veća SNM iz Baranje.

Diplomatski i konzularni kor predstavljali su ambasador Ruske Federacije u R.Hrvatskoj Andrej Nesterenko, ministar savetnik Andrej Kiselev, konzul-treći sekretar Jaroslav Gončarov i konzul žeran Vladimir Marjanović. O batinskoj bitci i značaju komemoracije govorio je potpredsednik SABA Lazo Đokić i ambasador Andrej Nesterenko.

Memorijalni kompleks posvećen Batinskoj bitci nalazi se na brdu, na mestu gde su se odvijale najteže borbe 54. i 7. vojvođanske udarne brigade, delovi 214 streljačkog puka i 3. ukrajinskog fronta Crvene armije protiv fašističkih snaga (krvava kota 169). Batinska bitka odigrala se od 11. do 22.11.1944. godine, kada su snage Jugoslovenske i Crvene armije pokušale da pređu reku Dunav i prebace se iz Bačke u Baranju. Zbog velikog broja žrtava Dunav je bio crven od krvi poginulih boraca. U bitci je poginulo 478 boraca 54. vojvođanske udarne brigade i 1500 boraca Crvene armije.