| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Ivana Gundulića br.19

32000 VUKOVAR
HRVATSKA

Telefon: + 38532/ 441-016, 441-183 Lokacija/Mapa
             + 38532/ 441-184 Konzularna nadležnost
Faks:     + 38532/ 441-015 Počasni konzuli
Е-mail: generalni.konzulat@gk-srbije-vukovar.hr  

Veb sajt: http://www.vukovar.mfa.gov.rs

i http://www.gk-srbije-vukovar.hr/

 

 


 
 
 
Mitropolit Porfirije na proslavi hramovne slave u Borovu, 15. avgust

                  Srpska pravoslavna crkvena opština Borova, 15. avgusta 2017. godine, proslavila je hramovnu slavu – Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.


                Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenstva Eparhije osiječkopoljsko-baranjske, služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić). Tom prilikom đakon Dragan Serdar rukopoložen je u čin sveštenika.
                         

             Proslavi hramovne slave u borovskoj crkvi prisustvovao je generalni konzul Milan Šapić. Nakon svečane proslave, generalni konzul i mitropolit, u neformalnom razgovoru, razmenili su mišljenja koja se tiču položaja Srpske pravoslavne crkve i srpske zajednice u Republici Hrvatskoj.
 

 


Početak realizacije projekta Veća SNM Pakraca, Kraguj 13.08.2017.g.

                 Na poziv Nikole Ivanovića, predsednika Veća srpske nacionalne manjine grada Pakraca, u nedelju 13. avgusta 2017. godine, predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru prisustvovali su druženju roditelja i dece u selu Kraguj, kod Pakraca.
                 Druženje je organizovano kako bi se što više mladih roditelja srpske nacionalnosti uključilo u realizaciju projekta pod nazivom: "Kvalitetne programske aktivnosti preduslov za opstanak srpske zajednice", čije je sufinansiranje odobreno od strane Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, jula ove godine. Cilj ovog projekta je organizovanje kvalitetnih aktivnosti i okupljanje i edukovanje srpske zajednice na području Pakraca i zapadne Slavonije.

                  Generalni konzul M. Šapić pozdravio је okupljene učesnike, podržao je sprovođenje ovog projekta i obećao је pomoć konzulata u realizaciji kako ovog projekta, tako i svih budućih aktivnosti srpske zajednice na ovиm prostorima koje se sprovode u cilju očuvanja nacionalnog identiteta.


Pomen stradalim borcima 51. Vojvođanske brigade u mestu Kućanci

                   U selu Kućanci (rodnom mestu patrijarha Pavla), 13. avgusta 2017. godine u popodnevnim satima, u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Kućanci, održan je pomen stradalim meštanima ovog sela u Drugom svetskom ratu, kao i borcima 51. Vojvođanske brigade, koji su poginuli nakon proboja Sremskog fronta od 16-19 aprila 1945. godine. U zajedničkoj grobnici koja se nalazi na seoskom groblju sahranjeno je 28 boraca navedene brigade.


                     Nakon parastosa koji je služen u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na spomenik koji se nalazi u centru sela venac su položili zamenik župana  Osječko-baranjske županije R. Čvarković iz reda srpske nacionalne manjine i Gojko Ćosić, predstavnik SNM mesta Kućanci. Na spomenik palim borcima venac je ispred Republike Srbije položio generalni konzul Milan Šapić.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova